Elektronická evidence tržeb: aktuální stav příprav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Registr dlužníků státu
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Studijní IS a internetový prodej služeb Dana Koláčková
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Správa daní a daňové řízení
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Realizační tým ICZ duben 2005
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Omezení plateb v hotovosti Dana Šramková. Omezení plateb v hotovosti dle zákona č. 254/2004 Sb. povinnost provádět vybrané nadlimitní platby bezhotovostním.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
JIM Jedno inkasní místo - aktuální úkoly Podnikatelská rada 3. dubna 2012 Ladislav Minčič I. náměstek ministra financí.
Technické řešení PostSignum QCA
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Účtování DPH účet 343.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Základní prvky daňové techniky
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
TaxForum2015 Jiří Fojtík Datum: Podnadpis: zpracoval Ing. Jiří Fojtík.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Elektronická evidence tržeb Martin Šabo Valná hromada Asociace provozovatelů kin Bystřice nad Pernštejnem,
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Elektronická evidence tržeb
Elektronická evidence tržeb Martin Janeček generální ředitel Generálního finančního ředitelství Konference: Evidence tržeb v praxi Brno
Elektronická evidence tržeb kdo má povinnost od kdy v jakém režimu co k tomu potřebuje kde může systém otestovat.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Elektronická evidence tržeb
Jednoduchá evidenční pokladna s EET
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Daň z příjmů právnických osob
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Finanční účetnictví RADNICE
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Daň z přidané hodnoty.
Evidence tržeb ve světle nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 2616
Účtování DPH účet 343.
23. února 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z příjmů fyzických osob
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Zvláštní režim DPH pro obchodníky s použitým zbožím
Transkript prezentace:

Elektronická evidence tržeb: aktuální stav příprav Simona Hornochová náměstkyně ministra financí pro daně a cla 15. zasedání pléna Podnikatelské rady Praha, 28. dubna 2015

Co EET přinese Pro podnikatele narovnání podmínek na trhu a omezení administrativy spojené s kontrolami finanční správy. Pro finanční správu možnost lepšího cílení kontrol a zvýšení efektivity fungování Pro občany lepší výběr daní, které se neztratí u podvodníků, a také zdravotního a sociálního pojištění. Odhadovaný efekt pro veřejné rozpočty po plném náběhu celého systému: až 12 mld. Kč ročně

Současný stav Návrh zákona o evidenci tržeb Po vypořádání připomínkového řízení předložen vládě Předpoklad projednání vládou počátkem května Příprava technického řešení na straně Finanční správy Příprava technické specifikace pro komunikaci pro povinné subjekty Dostatek prostoru pro vývoj a testování pro dodavatele, testovací prostředí, pilotní provoz Dostatek prostoru pro přípravu na straně povinných subjektů

Fázování vstupu do systému 1. fáze – stravovací a ubytovací služby (HoReCa) 2. fáze – maloobchod a velkoobchod 3. fáze – postupně další obory s významným podílem hotovostních transakcí Proč postupně? Rozložení nástupu povinných subjektů (registrace do systému) Rozložení dodávek software/zařízení pro povinné subjekty Postupný náběh centrálního IT systému EET

Povinné subjekty Podnikající fyzické osoby (příjmy z podnikání, nikoliv nahodilé - § 7 ZDP), které přijímají platby v hotovosti Právnické osoby, které přijímají platby v hotovosti Daňoví rezidenti i nerezidenti

Jaké příjmy se evidují Tržby povinných subjektů realizované v hotovosti Platba v hotovosti = platba jiným způsobem než bankovním převodem, tj. hotovost, platební karty, stravenky, šeky,…. Vztahuje se i na transakce mezi podnikateli Systémové výjimky Příjmy nepodléhající zdanění daní z příjmů Příjmy nahodilé Příjmy zdaněné srážkovou daní nebo v samostatném ZD Příjmy z jiné činnosti než podnikání

Navrhované výjimky Regulované subjekty (finanční instituce, dodavatelé energií, vodárny, pošta…) Z jízdného placeného ve vozidlech hromadné dopravy Stát, obce, kraje, příspěvkové organizace Vybrané podnikatelské činnosti neziskových organizací Pracovněprávní vztahy Stravování a ubytování pro žáky a studenty

Režimy EET Běžný režim Zjednodušený režim Podnikatel odesílá datovou větu okamžitě, vystavuje účtenku a na účtenku tiskne FIK (kód zaslaný zpět finanční správou) Zjednodušený režim Podnikatel vystavuje účtenku okamžitě, avšak bez FIK Datovou větu odesílá podnikatel do 5 dnů Dvě varianty: Automaticky – vybrané obory, kde by běžný režim byl nerealizovatelný nebo velmi obtížně realizovatelný tak, aby neohrozil podnikání Na žádost – posouzení okolností u konkrétního poplatníka či konkrétní situace

Zasílané údaje Identifikace subjektu (DIČ), provozovny a pokladního zařízení Pořadové číslo účtenky BKP (kód generovaný na koncovém zařízení) Datum a čas transakce Celková tržba Základy DPH a částky DPH dle sazeb, včetně zvláštních režimů Informace o případné platbě elektronickými peněženkami/vouchery  Jde o údaje, které jsou poplatníkovi běžně dostupné

Sankce Lze uložit pokutu až 50 tis., resp. 500 tis. (do 10 tis. Kč možno příkazem na místě) Předběžné opatření Uzavření provozovny nebo zákaz činnosti Do doby, než jsou poplatníkem odstraněny důvody, pro které bylo toto předběžné opatření uloženo Liberační klauzule (…vynaložil veškeré úsilí…) Zákazník není sankcionován – preference pozitivní motivace (např. účtenková loterie)

Podpora podnikatelů při zavedení EET Podnikající fyzické osoby si budou moci uplatnit slevu na dani z příjmů ve výši 5 000 Kč U stravovacích služeb dojde ke snížení sazby DPH z 21 % na 15 % Podnikatelé budou moci požádat správce daně o závazné posouzení, zda konkrétní tržba podléhá evidenci K dispozici bude informační linka pro věcné dotazy i help desk pro vývojáře IT řešení

Koncová zařízení nabídka v Chorvatských prodejnách 570 Kč měsíčně 9 tis. Kč 5 tis. Kč, resp. 19 tis. Kč včetně taxametru a tiskárny

Na závěr EET vychází z programového prohlášení vlády ČR EET je díky odstranění neoprávněné podnikatelské výhody nepoctivců jedním z nejvýznamnějších opatření k narovnání podmínek pro podnikání Jde o řešení nejméně administrativně i nákladově zatěžující Přínosy se projeví v horizontu několika let jak v podnikatelské sféře, tak v efektivitě činnosti finanční správy a výši příjmů veřejných rozpočtů EET podporuje drtivá většina profesních a zaměstnavatelských svazů, komor a institucí

Děkuji za pozornost Simona.Hornochova@mfcr.cz