Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daň z přidané hodnoty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daň z přidané hodnoty."— Transkript prezentace:

1 Daň z přidané hodnoty

2 DPH: plátce a poplatník
DPH je obsažena v ceně zboží a služeb Podnik (plátce DPH) připočítává DPH k ceně Zákazník (poplatník DPH) zaplatí DPH společně s cenou Podnik – prostředník mezi poplatníkem (spotřebitelem) a státem (správcem daně - finanční úřad) DPH v účetnictví podniku (u plátce DPH) neovlivňuje náklady ani výnosy !!!

3 Základ daně, sazba daně, daň, cena s daní
Sazby DPH (platné pro r. 2016) - základní (21 %) - první snížená (15 %) na vybrané zboží a služby druhá snížená (10%) – léky, knihy Daňový základ (základ daně) 100,- DPH 21% ,- Cena celkem ,-

4

5 Plátce DPH Nutno zaregistrovat se jako Plátce DPH - Pokud obrat podnikatele přesáhne částku jeden milion korun za 12 měsíců, - Nastane povinnost vést záznamy o základu daně a výši daně z každého dokladu Daňové doklady - běžné - zjednodušené

6

7

8

9 Pojištění faktury Existuje nově firma INSIA spolu s ČNB pojišťovnou:
Pojistné se pohybuje mezi 1-2% z hodnoty pojišťované faktury. INSIA pak aktivně sleduje platby a v případě neuhrazení zahajuje do několika dnů po její splatnosti průběžné vymáhání. Pokud se platbu nepodaří vymoci, vyplatí pojišťovna plnění tři měsíce po splatnosti faktury. Spoluúčast (jako u jiných pojištění) je 15 % výše škody. Ke každému případu přistupují individuálně a snaží se, aby do nejméně ovlivnili obchodní vztahy klienta. Psychologickou výhodou vzhledem k odběrateli tvoří často už jen fakt, že vymáhání pohledávky zastřešuje velká finanční instituce.

10 Doklad EET není daňový doklad, ale může jako daňový sloužit
Každá provozovna obdrží identifikační číslo, které budeme uvádět na účtence a v datové zprávě o tržbě zasílat správci daně. Jak proběhne evidence tržby - kód FIK do 2 sekund Zašleme finanční správě datovou zprávu o transakci pomocí speciálního softwaru v našem pokladním zařízení. Přijde nám fiskální unikátní kód FIK. Naše pokladní zařízení vystaví účtenku s FIK pro zákazníka. Pokud kód FIK nedostaneme do 2 sekund, vystavíme účtenku bez kódu a údaje o tržbě zašleme nejpozději do 48 hodin od uskutečnění tržby. Tržba je ověřitelná na webu finanční správy: zákazník si ověří svoji účtenku, my si ověříme tržby evidované pod naším jménem. Údaje o tržbě zasílané finanční správě O každé tržbě zašleme finanční správě tyto údaje: naše DIČ označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna, označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována, pořadové číslo účtenky, datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve, celková částka tržby, náš bezpečnostní kód (BKP), náš podpisový kód (PKP), údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu. Účtenka pro zákazníka Na účtence uvedeme údaje, které jsme posílali finanční správě a navíc fiskální kód (FIK), který jsme od ní obdrželi. Účtenku musíme vystavit nejpozději při uskutečnění evidované tržby. Přitom zákazník není povinen si účtenku převzít. Není předepsán žádný formát ani způsob předání účtenky zákazníkovi, můžeme účtenku vystavit i elektronicky, bez tisku, a předat ji zákazníkovi například em, MMS nebo přes bluetooth. Na alternativní formě předání účtenky však musí být mezi námi a zákazníkem shoda. Pokud nevydáme zákazníkovi účtenku, může zákazník na portále správce daně nahlásit nevydání účtenky. Na stejném portále si zákazník může také ověřit, zda jsme tržbu opravdu zaevidovali. Součástí datové zprávy, která se bude odesílat na příslušné finanční úřady i fyzické stvrzenky vydávané zákazníkům, budou i dva unikátní kódy. Z bezpečnostního kódu poplatníka (BKP) dané úřady zjistí vazbu mezi poplatníkem a jím vydávanou účtenkou. Až budoucnost ukáže, jak se tento kód bude generovat, a jeho podoba bude určena vyhláškou ministerstva financí. Fiskální identifikační kód (FIK) je identifikátor potvrzující, že správce daně zaevidoval tržbu na základě původní datové zprávy. Je to několikamístný unikátní kód generovaný servery finanční zprávy v řádech sekund po obdržení datové zprávy o tržbě. Budou to právě tyto dva kódy, jimiž budou zákazníci moci ověřovat korektnost evidence tržeb přímo na finančních úřadech či přímo na generálním finančním ředitelství. Tyto úřady vytvoří pro zpětnou kontrolu on-line formuláře a slibují, že žádný nahlášený případ nezůstane nezkontrolován.

11 Vznik nových firem kvůli EET
V roce 2016 bylo v ČR zaregistrováno nových společností, jejichž předmětem činnosti je stravování a pohostinství. Jedná se o nejvyšší počet za posledních 5 let a o 75% nárůst ve srovnání s rokem 2015. Jedním z důvodů extrémního přírůstku nových firem je zavedení elektronické evidence tržeb (EET) od prosince 2016, kdy někteří podnikatelé účelově zakládali nové firmy, aby zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách, které by díky EET odhalily finanční úřady.

12 13 132 českých firem má sídlo v daňovém ráji
českých firem má sídlo v daňovém ráji. Nejvíce jich je v : Nizozemsku Kypr Lucembursko 946

13 Podivné firmy 8200 firem má ve statutárním orgánu člověka s bytem na městském úřadě. Do to znamená? Bydliště „statutára“ lze najít v OR!

14 ÚČET DPH (Typ účtu: Aktivní i Pasivní)
účet 343 – Daň z přidané hodnoty MD Daň z přidané hodnoty D DPH na vstupu (tj. z nákupů) DPH na výstupu (tj. z prodejů) pohledávka za FÚ závazek vůči FÚ KZ nadměrný odpočet KZ daňová povinnost (součet DPH na vstupu je vyšší (součet DPH na výstupu je než součet DPH na výstupu) vyšší než součet DPH na vstupu)

15 ÚČTOVÁNÍ DPH 321-Dodavatelé 343 - DPH 311- Odběratelé
Účet DPH rozdělen na účty DPH snížená sazba a DPH základní sazba 321-Dodavatelé DPH Odběratelé DPH na vstupu DPH na výstupu Pohledávka FÚ Závazek FÚ 5.. Náklady Výnosy bez bez daně daně 221-BÚ BÚ Daň.závazek Odvod FÚ daň.povinnost Daň.pohled. Vrácení od FÚ nadměrný odpočet

16 ÚČTOVÁNÍ DPH Příklad účtování: Výpočet daňové povinnosti: 42 – 21 = 21
1. FD za služby: ZD 100, FV za služby: ZD ,- 21 % DPH 21, %DPH ,- cena celkem , cena celkem ,- 3. Vypočítejte daň. povinnost a zaúčtujte odvod daně (z BÚ) 321-Dodavatelé Služby Odběratelé 602-Tržby – DPH – BÚ Výpočet daňové povinnosti: 42 – 21 = 21

17

18 Kontrolní hlášení DPH Od r vzniká plátcům DPH povinnost podávat tzv. kontrolní hlášení. Je to vlastně seznam všech došlých i vydaných faktur i zjednodušených daňových dokladů od plátců DPH, kde je uveden DIČ dodavatele/odběratele, číslo dokladu, den povinnosti přiznat daň, základ daně a daň v členění na tři sazby. Kontrolní hlášení je podáváno pouze elektronicky Účetní SW umí vygenerovat elektronicky toto kontrolní hlášení.


Stáhnout ppt "Daň z přidané hodnoty."

Podobné prezentace


Reklamy Google