Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Vepřové hody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vepřové maso  Vepřové maso patří k nejoblíbenějším v české kuchyni. Z hlediska hospodárnosti je česká kuchyně schopna zpracovat většinu částí tohoto masa.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.08
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cesta potravin na náš stůl.
Romština a komunikace I.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Mexická kuchyně.
POKRMY Z MLETÉHO MASA listopad 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130207
Hovězí vnitřnosti žáludky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Téma: Vepřové maso
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Rozdělení vepřového masa
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.02 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Příprava vepřových vnitřností
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Hnědé polévky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_114_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Polévky Tec 1 / str
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552.
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Použití jednotlivých částí. VY_32_INOVACE_TPP_546 Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Použití jednotlivých.
Charakteristika pokrmů z drůbežího masa.
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Rozdělení vepřového masa
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_297 Ročník: 2.
Hovězí maso Význam : vysoká biologická hodnota barva sytě červená
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 32 Název školy: Střední průmyslová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 35 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VEPŘOVÉ HODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vnitřnosti Charakteristika a využití Hovězí vnitřnosti
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Transkript prezentace:

Hotelová škola , Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Vepřové hody. VY_32_INOVACE_TPP_550

Tradice , význam, základní postup jedná se o typicky českou záležitost, v průběhu doby se zpracováním a hlavně využitím všech částí vepře dosáhlo dokonalosti, z domácích zvířat je pouze prase chováno jen na maso, jeho výhodou je poměrně rychlí růst, všežravost a dobré využití jeho částí Většina výrobků je při vepřových hodech zaměřena na prodloužení životnosti výrobků nebo na lepší využitelnost i zdánlivě hůře poživatelných částí (krev). V dřívějších dobách byl poměrně nedostatek potravin s plnohodnotnými bílkovinami a právě výrobky z prasete je lidem poskytovali. V dnešní době se preferují prasata o menší váze (asi 80 kg), ty mají nejmenší podíl tučných částí a sádla, ale v dřívějších dobách se právě sádlo stávalo zdrojem bílkovin a navíc sloužilo i při konzervaci masa, musíme si uvědomit, že mrazničky se v našich domácnostech zabydlely poměrně nedávno.

Základní výrobky vepřových hodů Jitrnice Jelita (kroupová nebo žemlová) Prejt (jitrnicový, jelítkový) Sekaná svíčková Klobásy (bílé, vinné) Ovarová polévka Tlačenka (bílá masová, slezská, tmavá) Ovar Zabijačkový guláš Huspenina

Tlačenka uvařené vepřové maso, nožičky, kůže a vnitřnosti se nakrájejí, přidá se koření (sůl, pepř, česnek) podle krajových zvyklostí, směs se naplní do žaludku (selská tlačenka) nebo, a to dnes již většinou, do umělých střev, poté se zaváží a znovu povaří a necháme vychladit, průběžně otáčíme.

Jelita - Jitrnice hlavy, uši, kůže uvaříme, rozemeleme, přidáme uvařené kroupy a uvařenou krev, sůl, cibulku, vývar, další koření podle zvyklostí, vše se plní do střev a vaří při teplotě asi 80°C. uvaříme vepřové maso, kůže, droby a rozemeleme, přidáme rozemleté namočené žemle, umleté syrové játra, sůl, pepř, majoránku a další koření podle krajových vnitřností, vše smícháme a plníme do střev, vaříme při teplotě asi 80°C

Sekaná svíčková , Ovarová polévka je to vlastně sekaná, dovnitř které se dává špalíček panenské svíčkové, celá sekaná se balí do bránice připravuje se podobně jako jelita, pouze se ředí do hustoty polévky.

TP - Jitrnice uvaříme vepřové maso, kůže, droby a rozemeleme, přidáme rozemleté namočené žemle, umleté syrové játra, sůl, pepř, majoránku a další koření podle krajových zvyklostí, vše smícháme a plníme do střev, špejlujeme a vaříme při teplotě asi 80°C

VY_32_INOVACE_TPP_550_PRACOVNÍ_LIST Doplň základní výrobky vepřových hodů: _______________ ________________________ _____________________ ______________________ _______________________ ________________________________ ________ _____________

VY_32_INOVACE_TPP_550_PRACOVNÍ_LIST_ŘEŠENÍ Doplň základní výrobky vepřových hodů: Jitrnice Jelita (kroupová nebo žemlová) Prejt (jitrnicový, jelítkový) Sekaná svíčková Klobásy (bílé, vinné) Ovarová polévka Tlačenka (bílá masová, slezská, tmavá) Ovar Zabijačkový guláš Huspenina

Použité zdroje. http://www.receptynamaso.cz/kategorie/vysekove- maso-a-droby/veprove-maso-a-droby/ Obrázky k tématu - https://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky+z abija%C4%8Dkov%C3%BDch+pokrm%C5%AF&hl= cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u &source=univ&sa=X&ei=XfOpUcnSEoaKOLf4gcgI& ved=0CDkQsAQ&biw=1366&bih=540 Staženo dne – 27.08.2012