Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Daně.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Název projektu: Moderní škola
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Účtování daní a dotací „3“
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Účtová třída 3 –zúčtovací vztahy
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Zdanění nemovitých věcí
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Transferové daně Mgr. Jan Neckář jaro 2007.
Majetkové daně – motorová vozidla a transferové daně Michal Radvan
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční Ing.Pavla Kvapilová
Druhy daní Daně FO.
Daň darovací Darování majetku =
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Základní prvky daňové techniky
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Zápatí prezentace Zdanění transferů vlastnictví majetku Michal Radvan s využitím podkladů od Jana Neckáře.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zdanění civilněprávních úkonů (Transferové daně) Kristýna Müllerová (za využití prezentace Jana Neckáře, podzim 2009)
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Majetkové daně Michal Radvan.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
9b Daň z nabytí nemovitých věcí
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Systém občanského práva.
Daňové odpisování majetku
Zdaňování ostatních příjmů
Daň z nemovitostí.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Transkript prezentace:

Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí Ing. Petr Valouch, Ph.D. Konzultace : středa 9.30 - 11.00, kancelář č. 506

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010 Předmět Předmět daně Daň dědická: nabytí majetku (nemovitosti, movitý majetek) děděním (§ 3) Daň darovací: nabytí majetku (nemovitosti, movitý majetek, jiný majetkový prospěch, věcné břemeno) na základě právního úkonu nebo v souvislosti s právním úkonem (§ 6) Nevztahuje se např. na a) plnění nebo bezúplatné převody majetku na základě povinnosti stanovené právním předpisem, b) důchody vyplácené na základě smlouvy o důchodu c) bezúplatná nabytí majetku, která jsou příjmem a předmětem daně z příjmů dle zvláštního předpisu d) dotace, příspěvky a podpory a prostředky poskytnuté pojišťovnami na zábranná opatření a prevenci Daň z převodu nemovitostí: úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitostem (i v souvislosti s postoupením pohledávky) (§ 9) Vyměňují-li se nemovitosti, považují se jejich vzájemné převody za jeden převod. Daň se vybere z převodu té nemovitosti, z jejíhož převodu je daň vyšší. MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010 Osvobození Osvobození úplné znění: § 19 a § 20 nejčastěji v praxi: od daně dědické i darovací nabytí majetku - mezi osobami zařazenými v I. a II. sk., … … za určitých podmínek nabytí církví, pol. stranou, nadací apod. nabytí movitých věcí osobní potřeby, vklady - cena tohoto majetku nepřevyšuje u osob III. skupiny 20 000 Kč u každého jednotlivého poplatníka, příležitostné bezúplatné nabytí movitého majetku (do 3 000 Kč), od daně z převodu nem.: likvidace státních podniků, rozdělování/slučování právnických osob, první úplatný převod vlastnictví ke stavbě či bytu (§ 20/7). MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010 Sazba Sazba daně Důležité je rozdělení osob do skupin I.sk.: příbuzní v řadě přímé a manželé II.sk.: příbuzní v řadě pobočné (sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety)… III.sk. : ostatní fyzické osoby a právnické osoby Daň darovací viz následující snímek Daň dědická = darovací x koeficient 0,5 Daň z převodu nemovitostí - 3 % ze základu daně. Základ daně se zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru a daň na celé koruny nahoru. MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010 Sazba Sazba daně MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010 Daňové přiznání Sazba daně plné znění § 21 obecně lhůta pro přiznání 30 dnů od rozhodné skutečnosti (dědická, darovací), nepodává se, je-li od daně dědické nebo daně darovací osvobozeno podle § 19/1-4, 6, a § 20/1, 14. do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž došlo k vkladu do katastru nemovitostí či jiné rozhodné skutečnosti (z převodu nemovitostí). MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2010