Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

9b Daň z nabytí nemovitých věcí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "9b Daň z nabytí nemovitých věcí"— Transkript prezentace:

1 9b Daň z nabytí nemovitých věcí
Daňový systém České republiky 9b Daň z nabytí nemovitých věcí Ing. Yvona Legierská

2 Literatura Povinná VANČUROVÁ, A., LÁCHOVÁ, L. Daňový systém ČR Praha: VOS, s. ISBN KUBÁTOVÁ, K. Daňová teorie a politika. 6. aktualiz. vydání. Praha: Wolters Kluwer, s. ISBN Doporučená VYBÍHAL, V. a kol. Mzdové účetnictví 2015, praktický průvodce. 18. vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN DUŠEK, J. DPH 2015, zákon s přehledy. Praha: Grada Publishing, s. ISBN

3 Obsah předmětu Úvod do daňové problematiky.
Klasifikace a funkce daní, daňová harmonizace a konkurence, daňová kvóta, základní prvky daňové techniky. Zdravotní a sociální pojištění. Zdaňování příjmů fyzických osob. Specifika zdaňování příjmů z nezávislé a závislé činnosti. Zdaňování příjmů právnických osob. Daňové odpisování majetku. Daňově uznatelné a neuznatelné náklady. Majetkové daně. Spotřební a ekologické daně. Daň z přidané hodnoty – tuzemsko. Daň z přidané hodnoty – intrakomunitární plnění, dovoz a vývoz

4 Daňová soustava v ČR od r.1993
DANĚ PŘÍMÉ 1. Z příjmů FO, PO Daň z příjmů 2. Majetkové Daň z nemovitostí z nemovitých věcí (od 2014) Daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí Daň z nabytí nemovitých věcí (od 2014) Daň silniční DANĚ NEPŘÍMÉ 1. Všeobecné (univerzální) Daň z přidané hodnoty 2. Selektivní Spotřební daně Cla (při dovozu) Ekologické daně (od ) Daňová soustava ČR (daňová reforma z roku 1993) Zdaňují se: příjmy (důchody), spotřeba majetek: ve vlastnictví či v držbě, nabytí majetku, Daně dělíme na přímé a nepřímé 1. přímé daně (zákony z roku 1992 několikrát novelizované, některé z roku 1993) • důchodové (z příjmů): dle poplatníků: a) daň z příjmů fyzických osob b) daň z příjmů právnických osob • majetkové c) daň z nemovitostí, tj. daň z pozemků a daň ze staveb. Zdaňuje majetek ve vlastnictví popřípadě v držbě d) tzv. daně převodové: daň dědická (poplatníkem je dědic ze zákona nebo ze závěti, předmětem daně jsou movité a nemovité věci, cenné papíry aj.), daň darovací (předmět daně podobný jako u daně dědické, získaný bezúplatným darováním) a daň z převodu nemovitostí (poplatníkem je převodce, předmětem je hodnota úplatného převodu vlastnictví k nemovitosti). e) silniční daň – předmětem daně jsou silniční motorová vozidla s SPZ, používaná k podnikatelské činnosti. 2. nepřímé (spotřební) daně • univerzální f) daň z přidané hodnoty (ZDPH z roku 2004) - předmětem jsou veškerá zdanitelná plnění v tuzemsku (dodání zboží, poskytování služeb) a zboží z dovozu ..... • specifické (selektivní) plátci jsou fyzické a právnické osoby, které vyrábějí, dovážejí či vyvážejí vybrané výrobky g) spotřební daně z piva, vína, lihu, uhlovodíkových paliv a maziv, tabákových výrobků (ZSD z roku 2003). h) Clo (při dovozu ze třetích zemí, zdroj rozpočtu EU) Nově od ekologické daně – daň ze zemního plynu, pevných paliv a z elektřiny (plátci jsou výrobci). Daň svěřená a sdílená Tabulka příjmů v roce 2009 a rozpočet 2010

5 Téma : Daň z nabytí nemovitých věcí
Poplatník daně. Předmět daně. Osvobození od daně. Základ daně a sazba daně. Pojmový aparát cen. Postup při určení nabývací hodnoty. Správa daně.

6 1. Poplatník daně Poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí (§ 1) je :
(1) převodce vlastnického práva k nemovité věci, jde-li o nabytí vlastnického práva koupí nebo směnou a převodce a nabyvatel se v kupní nebo směnné smlouvě nedohodnou, že poplatníkem je nabyvatel; (2) nabyvatel vlastnického práva k nemovité věci v ostatních případech.

7 1. Poplatník daně Jde-li o nabytí vlastnického práva k nemovité věci do nebo z podílového fondu, fondu obhospodařovaného penzijní společností nebo svěřeneckého fondu, hledí se na tyto fondy jako na jediné nabyvatele nebo převodce vlastnického práva k nemovité věci.

8 2. Předmět daně Předmětem daně (§ 2) z nabytí nemovitých věcí je úplatné nabytí vlastnického práva k nemovité věci, která je : (1) pozemkem, stavbou, částí inženýrské sítě nebo jednotkou nacházející se na území ČR; (2) právem stavby, jímž zatížený pozemek se nachází na území ČR, nebo (3) spoluvlastnickým podílem na nemovité věci.

9 2. Předmět daně Předmětem daně je také nabytí vlastnického práva k nemovité věci uvedené jako (1), (2), (3), na základě :  zajišťovacího převodu práva; úplatného postoupení pohledávky zajištěné zajišťovacím převodem práva.

10 2. Předmět daně Za nabytí vlastnického práva k nemovité věci se považuje také :  (1) vyčlenění nebo nabytí nemovité věci do svěřeneckého fondu a (2) nabytí stavby, která se stane součástí pozemku a která byla : samostatnou nemovitou věcí; součástí práva stavby, nebo neoprávněně zřízena na tomto pozemku.

11 2. Předmět daně Úplatou se rozumí částka v peněžních prostředcích nebo hodnota nepeněžního plnění, které jsou poskytnuty za přijaté plnění.    Hodnota nepeněžního plnění se určí podle zákona o oceňování majetku. Z předmětu daně jsou vyloučena nabytí vlastnického práva k nemovité věci, a to : prováděním pozemkových úprav; přeměnami obchodních korporací; poskytnuté jako náhrada při vyvlastnění.

12 3. Osvobození od daně Osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí jsou strukturována jako : (1) věcná osvobození ve veřejnoprávní oblasti (např. nabytí členským státem EU, jiným státem při dodržení vzájemnosti, územním samosprávným celkem – dále viz § 6); (2) věcná osvobození u nových staveb (první úplatné nabytí vlastnického práva k pozemku, práva stavby, nové stavbě rodinného domu, jednotce – podrobně viz § 7); (3) věcná osvobození u jednotky, která zahrnuje družstevní byt nebo družstevní nebytový prostor, který je garáží, sklepem nebo komorou, je-li nabyvatelem a nájemcem fyzická osoba – dále a podrobně viz § 8); (4) ostatní věcná osvobození (při provádění reorganizace v rámci insolventního řízení nebo vložení nemovité věci do sociálního družstva nebo evropského fondu sociálního podnikání – podrobně viz § 9).

13 4. Základ daně a sazba daně
Základem daně z nabytí nemovitých věcí (§ 10) je nabývací hodnota snížená o uznatelný výdaj. Základ daně se zaokrouhluje na 100 Kč nahoru (§ 27). Nabývací hodnotou je (§ 11) :  (1) sjednaná cena; (2) srovnávací daňová hodnota; (3) zjištěná cena, nebo (4) zvláštní cena.

14 4. Základ daně a sazba daně
Nabývací hodnota se stanoví ke dni, kdy nastala skutečnost, která je předmětem daně z nabytí nemovitých věcí.    Uznatelným výdajem jsou odměna a náklady prokazatelně zaplacené poplatníkem znalci za znalecký posudek určující zjištěnou cenu, je-li tento posudek vyžadován přílohou daňového přiznání, pokud tento výdaj uplatní poplatník v daňovém přiznání. Sazba daně činí 4 % (§ 26).

15 5. Pojmový aparát cen Sjednanou cenou (§ 13) se rozumí úplata za nabytí vlastnického práva k nemovité věci. Srovnávací daňovou hodnotou (§ 14) je částka odpovídající 75 % : (1) směrné hodnoty, nebo (2) zjištěné ceny. Poplatník si může zvolit, zda k určení srovnávací daňové hodnoty použije směrnou hodnotu nebo zjištěnou cenu. Pro určení srovnávací daňové hodnoty s vždy použije zjištěná cena, pokud poplatník neposkytne údaje o nemovité věci k určení směrné hodnoty nebo směrnou hodnotu nelze určit.

16 5. Pojmový aparát cen Směrná hodnota (§ 15) vychází z cen nemovitých věcí v místě, ve kterém se nachází nemovitá věc, ve srovnatelném časovém období s tím, že se zohledňuje : druh; poloha; účel; stav; stáří; vybavení; stavebně technické parametry.

17 5. Pojmový aparát cen Směrná hodnota u zemědělského pozemku vychází výlučně z ceny určené podle bonitovaných půdně ekologických jednotek a u lesního pozemku ze základní ceny určené podle souborů lesních typů.    Zjištěná cena je zjištěná podle zákona o oceňování majetku.

18 5. Pojmový aparát cen Zvláštní cena je cena dosažená :
(1) vydražením nebo předražkem; (2) u obchodních korporací; (3) v souvislosti s insolvencí; (4) v souvislosti s pozůstalostí; (5) v ostatních případech.    Zvláštní cena je cena dosažená vydražením nebo předražkem (§ 17) při : výkonu rozhodnutí prodejem nemovité věci podle občanského zákoníku; exekuci prodejem nemovité věci podle exekučního řádu; daňové exekuci prodejem nemovité věci podle daňového řádu; při prodeji nemovité věci ve veřejné dražbě. 

19 5. Pojmový aparát cen Zvláštní cena u obchodních korporací (§ 18) je v případě :  vkladu nemovité věci do osobní společnosti cena nemovité věci uvedená ve společenské smlouvě této společnosti; vkladu nemovité věci do družstva cena nemovité věci určená znalcem při ocenění nepeněžitého vkladu; vkladu nemovité věci do kapitálové společnosti cena nemovité věci určená znalcem při ocenění nepeněžitého vkladu a pro účely zvyšování základního kapitálu kapitálové společnosti podle zákona o obchodních korporacích; příplatku společníka na vytvoření vlastního kapitálu obchodní společnosti nepeněžním plněním ve formě nemovité věci nad svůj vklad cena této nemovité věci určená podle zákona o obchodních korporacích.

20 5. Pojmový aparát cen Zvláštní cena v souvislosti s insolvencí je cena : dosažená prodejem nemovité věci mimo dražbu v rámci insolventního řízení; nemovité věci určená znaleckým posudkem vypracovaná znalcem pro účely ocenění majetkové podstaty. Zvláštní cena v souvislosti s pozůstalostí je cena dosažená prodejem nemovité věci : v rámci nařízené likvidace pozůstalosti; z pozůstalosti osobou spravující pozůstalost.

21 5. Pojmový aparát cen Zvláštní cena v ostatních případech (§ 21) je :
cena dosažená prodejem nemovité věci z majetku členského státu EU nebo jiného státu; při zrušení a vypořádání spoluvlastnictví soudem náhrada, rozdíl v penězích nebo úplata poskytnutá při prodeji nemovité věci v dražbě; částka odpovídající části peněžního ocenění nemovité věci připadající na spoluvlastnický podíl při sdružení majetku do společnosti; náhrada za vyvlastnění stanovená pravomocným rozhodnutím ve vyvlastňovacím řízení nebo v řízení před soudem; náhrada za nabytý pozemek zastavěný přestavkem; náhrada za stavbu, je-li tato náhrada poskytnuta vlastníkem pozemku stavebníkovi při zániku práva stavby; náhrada poskytnutá v souvislosti s neoprávněným zřízením stavby na cizím pozemku; cena stanovená při převzetí pozemku potřebného pro nezbytnou cestu. 

22 6. Postup při určení nabývací hodnoty
Nabývací hodnotou (§12) je : (1) sjednaná cena : je-li ≥ srovnávací daňové hodnotě nebo je dle tohoto předpisu nabývací hodnotou výlučně sjednaná cena; (2) srovnávací daňová hodnota, je-li ˃ než sjednaná cena; (3) zjištěná cena : není-li nabývací hodnotou sjednaná cena nebo srovnávací daňová hodnota; jestliže tento předpis stanoví, že nabývací hodnotou je výlučně zjištěná cena. Lze-li určit zvláštní cenu, je nabývací hodnotou výlučně tato cena. 

23 7. Správa daně Místně příslušným (§ 29) ke správě daní z nabytí nemovitých věcí je správce daně, v jehož obvodu územní působnosti se nachází : nemovitá věc; pozemek zatížený právem stavby. Poplatníci, u nichž nelze určit velikost jejich podílů na nemovité věci, jsou povinni plnit daňovou povinnost společně a nerozdílně (§ 30). Jedná se o tzv. solidární daňovou povinnost.

24 7. Správa daně Daňové přiznání (u nemovitých věcí evidovaných v katastru nemovitostí) podává poplatník nejpozději do konce 3. kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl v katastru nemovitostí proveden vklad : vlastnického práva k nemovité věci; práva stavby, nebo správy svěřenského fondu.

25 7. Správa daně Poplatník je povinen v daňovém přiznání sám vyčíslit zálohu na daň, která je splatná v poslední den lhůty stanovené pro podání daňového přiznání. Je-li daň z nabytí nemovitých věcí vyšší než záloha, je rozdíl mezi daní a zálohou splatný ve lhůtě do 30 dnů od doručení platebního výměru.


Stáhnout ppt "9b Daň z nabytí nemovitých věcí"

Podobné prezentace


Reklamy Google