Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 10.7.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický náboj - látky jsou složeny z atomů
Advertisements

Elektrování těles. Vznik iontů.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Odkud se bere elektřina
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Model atomu a elektrování těles
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole
Silové působení mezi nabitými tělesy Elektroskop
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEMENTÁRNÍ ELEKTRICKÝ NÁBOJ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_VZNIK.
Elektrické vlastnosti látek
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÉ POLE.
Elektrický náboj.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724
Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Reálný zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_731
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Rezistor VY_30_INOVACE_ELE_726 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Dvoucestný usměrňovač
Zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_725 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Model atomu.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Vlastnosti elektrického náboje
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád

Co je to elektrické pole? Kolem každého nabitého tělesa existuje elektrické pole, které působí silou na jiná nabitá tělesa. Elektrické pole je prostor ve kterém působí elektrické síly. Elektrické pole není vidět, znázorňujeme ho pomocí siločar:

Siločáry dvou stejných (kladných) elektrických nábojů

Siločáry dvou různých elektrických nábojů

Odkud se bere elektrický náboj? Všechny látky jsou složeny z atomů, které obsahují elektricky nabité částice: Atom: jádro protony (kladné) neutrony (neutrální) obal elektrony (záporné) Náboj elektronu i protonu je stejně veliký, liší se jen znaménkem. Je to nejmenší možný náboj a nazývá se elementární náboj. Atom je elektricky neutrální, má-li stejný počet elektronů a protonů. Elektrický náboj se značí Q, jednotka je Coulomb [kulomb] = C.

Působení elektrických sil Souhlasné náboje se odpuzují, nesouhlasné náboje se přitahují. Nabitá tělesa přitahují nenabitá tělesa. Praktické využití Víme, že už Řekové si v 6. stol př. n.l. všimli přitahování vláken lnu jantarem, k čemuž dochází při tření. Poněvadž řecky se jantar nazývá „elektron“, je zřejmé, odkud pochází označení pro elektřinu. V praxi se působení elektrických sil využívá např. u laserové tiskárny: Základní částí tiskárny je kovový válec pokrytý selenovou vrstvou, kterou nejprve nabijeme kladným nábojem v celé ploše. Následně laserový paprsek v příslušných místech ozáří válec, sníží odpor selenové vrstvy a tím způsobí odvedení náboje.

Pouze na tato místa se přichytí toner (jemný suchý prášek), který byl také nabitý kladným nábojem. Potom se toner se z míst na válci přenese na papír, který je nabit záporným nábojem. Dále je toner zapečen do papíru, náboj odveden a papír uložen do zásobníku.

Jiný příklad využití - odlučovače popílku v elektrárnách zachytí nežádoucí částice tak, že spaliny se nabíjejí záporným nábojem a před průchodem do komína kladná elektroda přitáhne nabité částice prachu, které se tak nedostanou do ovzduší.

PRACOVNÍ LIST 1.Kontrolní otázky: Za jakých podmínek dojde (z pohledu působení elektrických sil) k při- chycení toneru na stránku papíru? Kdy je atom elektricky neutrální? Vysvětlete, co je elementární náboj. Vysvětlete, jakým způsobem se můžeme zbavit škodlivých zplodin při výrobě elektřiny.

Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických 4_rocnik/elny_2.pps#27