Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_725 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 17.7.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_725 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 17.7.2012."— Transkript prezentace:

1 Zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_725 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 17.7.2012

2 Zdroje napětí Elektrické zdroje pracují na principu přeměny energie např. Mezi kladným a záporným pólem zdroje je elektrické napětí U. Napětí vzniká v důsledku rozdílného počtu elektronů na pólech baterie. Čím je tento rozdíl větší, tím větší je napětí.

3 Zapojení zdrojů napětí a) Sériové zapojení Zapojíme-li více zdrojů do série, jejich napětí se sčítá. Využití: např. autobaterie má zapojeno 6 článků do série; Jmenovité napětí článku je 2V. Výsledné jmenovité napětí baterie je 6x 2 V= 12 V. b) Paralelní zapojení Zapojíme-li více zdrojů paralelně (musí mít stejné napětí), sčítají se jejich proudy, napětí zůstává stejné.

4 PRACOVNÍ LIST 1.Kontrolní otázky: Jak velké napětí získáme, spojíme-li sériově baterii 9V a baterii 1,5 V ? Nakreslete schéma obvodu se dvěma bateriemi zapojenými do série a vyznačte směr napětí. Máme k dispozici neomezený počet baterií 1,5 V, každá z nich může dodávat proud 750 mA. Co musíme udělat, abychom mohli napájet obvod s odebíraným proudem 3 A ?:

5 Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických


Stáhnout ppt "Zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_725 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 17.7.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google