Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_07_A_12 Tematická oblast: Stejnosměrný proud a Elektrochemie Téma: Řazení zdrojů Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 ŘAZENÍ ZDROJŮ Řazení zdrojů do série (na napětí)
Napětí na zdrojích se sčítají. Zdroje spojujeme následovně: zápornou svorku jednoho zdroje spojíme s kladnou svorkou následujícího zdroje. Do série se spojují jen zdroje stejných parametrů. Celý zatěžovací proud prochází každým zdrojem a jeho velikost nesmí překročit velikost jmenovitého (povoleného výrobcem) proudu jednotlivých zdrojů!

4 ŘAZENÍ ZDROJŮ Řazení zdrojů do série (na napětí)
n – počet zdrojů spojených za sebou

5 ŘAZENÍ ZDROJŮ Řazení zdrojů paralelně (na proud)
Proudy, které dodávají jednotlivé zdroje, se sčítají. Zdroje spojujeme následovně: spojíme záporné svorky všech zdrojů do jednoho uzlu a kladné svorky všech zdrojů spojíme do druhého uzlu. Paralelně se spojují jen zdroje, které mají stejné napětí naprázdno a stejné svorkové napětí při jmenovitém zatížení. V opačném případě tečou obvodem vyrovnávací proudy a provoz není hospodárný.

6 ŘAZENÍ ZDROJŮ Řazení zdrojů paralelně (na proud)
n – počet zdrojů spojených paralelně

7 ŘAZENÍ ZDROJŮ Řazení zdrojů kombinovaně
Napětí sériově spojených zdrojů se sčítají a proudy takto vzniklých paralelních baterií se také sčítají. Takto se spojují jen zdroje, které mají stejné jmenovité hodnoty.

8 ŘAZENÍ ZDROJŮ Řazení zdrojů kombinovaně
n – počet zdrojů spojených do série m – počet sériových baterií spojených paralelně

9 CHARAKTERISTIKA ELEKTRICKÉHO ZDROJE
OPAKOVÁNÍ: Nakreslete sériové zapojení 3 zdrojů. Co se v tomto zapojení děje s napětím a proudem jednotlivých zdrojů? ……………… Nakreslete paralelní zapojení 3 zdrojů. Co se v tomto zapojení děje s napětím a proudem jednotlivých zdrojů? Jaké výsledné parametry (napětí a proud) má kombinované zapojení zdrojů?……………………....…

10 CHARAKTERISTIKA ELEKTRICKÉHO ZDROJE
Vocabulary: load current – zatěžovací proud nominal current – jmenovitý proud series connection – sériové zapojení parallel connection – paralelní zapojení a fraction of the total current – část celkového proudu

11 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google