Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_723 10.7.2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_723 10.7.2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád."— Transkript prezentace:

1 Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_723 10.7.2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád

2 Co je to elektrický proud? Elektrický proud je uspořádaný pohyb částic s elektrickým nábojem. V kovovém vodiči jsou těmito částicemi elektrony. Jak vznikne elektrický proud? Vodič musí být připojen ke zdroji napětí  elektrony se budou se pohybovat od záporného pólu zdroje ke kladnému. Dohodnutý směr proudu je ale opačný (od kladného k zápornému pólu) - důvodem je, že fyzikové, kteří před 200 lety stanovili směr proudu, nevěděli nic o elektronech a tak náhodně vybrali dodnes používaný směr.

3 Elektrický proud jako fyzikální veličina Elektrický proud se značí I, jednotka je ampér [A]. Q … elektrický náboj t … doba průchodu proudu Platí, že vodičem prochází proud 1A, když jím projde za 1 sekundu náboj o velikosti 1C. Příčinou elektrického proudu je zdroj elektrické energie, který vytváří elektrické napětí. Elektrické napětí se značí U, jednotka je volt [V]. Dohodnutý směr napětí je od kladné svorky k záporné. Elektrické napětí je určeno jako práce vykonaná elektrickými silami při přemísťování kladného elektrického náboje mezi dvěma body v prostoru.

4 Elektrické napětí a proud v jednoduchém obvodu s baterií a žárovkou: Připojíme-li žárovku ke zdroji napětí U, bude obvodem procházet elektrický proud I (který žárovku rozsvítí).

5 PRACOVNÍ LIST 1.Kontrolní otázky: Nakreslete obvod se zdrojem napětí a žárovkou, vyznačte směr elektrického napětí a směr elektrického proudu. Vysvětlete a zdůvodněte, jaký je skutečný směr průchodu proudu a jaký je dohodnutý směr. Proč nejsou shodné? Jaká je velikost elektrického náboje, jestliže vodičem prochází po dobu 1s proud 1A ?.

6 Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických http://cs.wikipedia.org/wiki/Nap%C4%9Bt%C3%AD


Stáhnout ppt "Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_723 10.7.2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád."

Podobné prezentace


Reklamy Google