Práva spotřebitele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

 Slevy, slevy, slevy  Nabídky zboží zdarma  Prodávající neodpovídá za škodu  Na zboží ve výprodeji záruka jeden měsíc  Odmítnutí předvedení výrobku.
Ochrana seniorů při předváděcích akcích a podomním prodeji
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Síť evropských spotřebitelských center Nakupování přes internet v EU Tomáš Večl, Martin Rezek Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_326.
Elektronické obchodování a právní úprava prodeje
Smlouvy uzavírané na dálku a mimo obchodní prostory

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Spotřebitel a jeho práva
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:19.
Ekonomická gramotnost
Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Ochrana spotřebitele a pracovního trhu agenda LEV 21 v Evropském.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Jak se nenechat přelstít od obchodníků !
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁRUČNÍ DOBA A REKLAMACE
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Podnikání v e-komerci Právní minimum Jan Vetyška Výkonný ředitel APEK.
MARKETING Co je marketing? 5 P Marketingový přístup stanovení ceny
ZÁKLADNÍ ODVĚTVÍ SOUKROMÉHO PRÁVA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přijímání a vyřizování reklamací
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní závazkové vztahy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Základní práva spotřebitelů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Struktura obchodní smlouvy
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Klára Hajošová, Michal Novák, David Kodálik
STRUKTURA OBCHODNÍ FAKTURY Hradcová Michaela, Šťastná Veronika, Ustohal Ondřej, Skákalová Jana.
RADÍ Jak bezpečně nakupovat Klára Trněná
OBCHODNÍ ČINNOST 10. ROLE SPOTŘEBITELE V OBCHODĚ – OCHRANA SPOTŘEBITELE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
REKLAMACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo : CZ.1.07/3.1.00/
HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKUPOVÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Nákupy v e-shopech mimo ČR
Bezpečný nákup na internetu
Ing. Lenka Bombera Piskačová
ZÁKLADNÍ PRÁVA SPOTŘEBITELE
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a mateřská škola T. G
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

práva spotřebitele

Práva kupujícícho i při nákupu zboží v obchodě, uzavírají vlastně jakýsi druh kupní smlouvy mezi prodávajícím a kupujícím proto i zde platí určitá práva kupujícího (spotřebitele)

Práva kupujícícho právo na bezpečnost: nikdo nesmí prodávat nebo nabízet nebezpečné výrobky potraviny musejí být skladovány dle stanovených hygienických předpisů právo na informace o výrobku: jaké jsou vlastnosti výrobku jak výrobek používat a udržovat (návod k použití) prodávající by měl předvést, jak s výrobkem zacházet řádné označení vlastností výrobku na obalu, u potravin doba spotřeby či minimální trvanlivosti

Práva kupujícícho právo na informace o podmínkách reklamace právo na ochranu spotřebitele v případě smluv sjednaných mimo obchod: (podomní obchod, teleshopping, internetové obchody, zásilkové obchody): lhůta na rozmyšlenou (zboží je možné vrátit bez udání důvodu do 14 dnů)

Práva kupujícího aby mohl spotřebitel uplatnit reklamaci nebo lhůtu na rozmyšlenou, nesmí zapomenout uschovat: o potvrzený paragon (pokladní blok) s datem prodeje o potvrzený záruční list záruční list musí obsahovat: typ výrobku výrobní číslo záruční dobu záruční podmínky datum prodeje razítko, podpis, adresu prodejce, IČO

Záruční doba doba použitelnosti = spotřebujte do… se uvádí na potravinách, které podléhají rychlé zkáze. Jsou to například mléčné výrobky, ryby, chlazená drůbež, studená kuchyně a po tomto datu se nesmí prodávat. minimální trvanlivost je datum použitelnosti potraviny – neuvádí se na lihovinách, vínu, čerstvém ovoci a zelenině, čerstvém pečivu (podle vyhlášky), výrobky se mohou prodávat i po tomto datu, ale odděleně a zřetelně označeny

Záruční doba záruční doba je doba, po kterou lze uplatnit záruku záruka je odpovědnost prodávajícího za vady, které se projeví po převzetí věci v záruční době

Záruční doba délka záruční doby je různá u různého zboží při prodeji spotřebního zboží je záruční doba 24 měsíců, u prodeje potravinářského zboží je tato doba 8 dní, u prodeje zvířat 6 týdnů na co se záruka nevztahuje: na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním u věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla cena snížena záruční list je záruka poskytnutá písemnou formou

Reklamace reklamace je stížnost kupujícího (zákazníka), že zboží nefunguje tak, jak by mělo reklamaci uplatňujeme u prodejce, u kterého jsme zboží koupili, nebo v servisní opravně, která je pro záruční opravy uvedena v záručním listě (například televizor, lednice)

Postup při reklamaci přinést k prodejci pokladní účet (paragon) a záruční list a sdělit důvod reklamace prodejce sepíše písemný záznam o převzetí výrobku k reklamaci, který si přečtěte a podepište po uplynutí 30 dnů si přijďte pro opravené zboží a žádejte písemné potvrzení o provedení opravy a délce trvání, o tuto dobu se prodlužuje zákonná záruka vyskytne-li se vada u zboží opětovaně (po 2 opravách), nebo není vada odstraněna do 30 dnů, máte právo na výměnu či vrácení peněz nejste-li spokojeni s vyřízením reklamace, můžete se obrátit na vedení firmy, nebo Českou obchodní inspekci (ČOI), nebo Sdružení obrany spotřebitele (SOS)

Postup při reklamaci

Děkuji za pozornost! http://www.clker.com/cliparts/P/9/5/b/q/Q/smiley-thumbs-up-md.png