Renata Holubová, PřF UP Olomouc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Atomová a jaderná fyzika
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Název projektu: Škola a sport
Vlastnosti atomových jader
URAN (výskyt,význam,využití)
Jana Nachtigalová Martin Šmídek Pavlína Dvořáková Pavel Linhart
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderné reakce.
Jaderná Energie.
Jaderná energie Jádra atomů.
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
Aktinoidy aktinoidy jsou chemické prvky jejichž atomové číslo je v intervalu 90 až 103 nestálé, mají mnoho izotopů všechny aktinoidy lehčí než uran (transurany)
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Fy – kvarta Yveta Ančincová
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Jaderná Elektrárna.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Stavba atomového jádra
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Jak se trvale získává jaderná energie
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
RF Energie štěpení Celková energie uvolňující se při štěpení jednoho jádra 235 U činí asi 200 MeV (viz níže tab.3.1). Hodnotu energie štěpení můžeme.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_06 Název materiáluVýznamné.
VAZEBNÁ ENERGIE A ENERGIE REAKCE. Pronikání do mikrosvěta molekuly se skládají z atomů atomy se skládají z jader a elektronů jádra se skládají z protonů.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_19 Název materiáluŠtěpení.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Časový průběh radioaktivní přeměny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Prvky s protonovým číslem
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Plutonium.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Renata Holubová, PřF UP Olomouc Fermiho úlohy Renata Holubová, PřF UP Olomouc

Enrico Fermi 29. 9. 1901 – 28. 11. 1954 univerzita v Pise, působil na univerzitě v Göttingenu u M. Borna a na univerzitě v Leidenu u P. Ehrenfesta. 1926 – 1938 profesorem na univerzitě v Římě. První větší úspěch - práce o statistické mechanice elementárních částic, která umožňovala objasnit vlastnosti volných elektronů v kovech. 1938 - New Yorku, Columbijská univerzita - výzkum štěpné jaderné reakce uranu. Objevil řetězovou reakci, při které se uvolňuje velké množství energie, a 2. prosince 1942 se na hřišti chicagské univerzity uskutečnila první řízená samovolná reakce v reaktoru, který byl postaven pod Fermiho vedením. Později Fermi spolupracoval na projektu první atomové bomby (Manhattan project). Po válce se věnoval neutronové optice, zkoumal elementární částice vysokých energií a problém nukleon-mezonové interakce. Nobelovu cenu získal v roce 1938 za objev umělých radioaktivních prvků vyrobených neutronovým ozářením.

Fermiho problémy Jednoduchý a rychlý odhad řádu fyzikální veličiny Vypráví se, že při prvním testu atomové bomby Fermi odhadoval její účinnost tak, že rozhodil několik stébel trávy do větru způsobeného detonací a sledoval, jak daleko je odfoukne. Fermiho problémy (otázky) - realitě blízké otázky ze všedního života, fyziky a na první pohled neřešitelné. Cíl - nejde o to hledané výsledky přesně vyčíslit, ale jen řádově správně odhadnout s pomocí jednoduchých fyzikálních vztahů, zkušeností z každodenního života a trochou zdravého rozumu. Uměním při řešení Fermiho problému je správně odhalit jádro daného problému a systematicky jej strukturovat. Pomocí šikovného strukturování Fermiho problému můžeme získat vynikající odhad.

Příklad „Kolik ladičů pián je v Chicagu?“. Je potřeba si uvědomit, že počet ladičů pián není žádné náhodné číslo. Počet opravdu existujících ladičů odpovídá potřebě, tj. počtu ladičů, kteří v  Chicagu najdou uplatnění. Odhad poptávky po ladičích pián lze provést na základě vhodného rozčlenění na tyto kroky:  Jaký je počet obyvatel Chicaga?  Kolik procent domácností vlastní klavír?  Jak často se musí ladit piáno?  Kolik času je potřeba k naladění jednoho piána?  Jaká je roční pracovní doba ladičů v Chicagu?  Jaká je denní pracovní doba jednoho ladiče? Postupně odhadujeme hodnoty v jednotlivých krocích. Vynásobíme-li počet pián a počet ladění piána časem, který je potřebný k naladění piána, obdržíme roční pracovní dobu pro ladiče v Chicagu. Nyní musíme získaný čas vydělit odhadovanou denní pracovní dobou jednoho ladiče, abychom získali požadovanou odpověď.

Příklad pyramid a žravosti žraloka Fermi úlohy 2.doc Příklad řešení úlohy studenty Fermi2.pdf Fermi1.docx

Fotodokumentace