Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Kmitavý pohyb 2 Jakub Báňa.
Mechanické kmitání.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
Kmity HRW kap. 16.
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1.
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Kmitání.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Kmitání mechanických soustav 1 stupeň volnosti – vynucené kmitání
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
4 KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA 4.1 MECHANICKÉ KMITÁNÍ
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Mechanické kmitání, vlnění
STR Mgr. Kamil Kučera.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Mechanické vlnění Mgr. Kamil Kučera.
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
Transkript prezentace:

Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.34 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: březen 2014 Ročník: 2. ročník – čtyřleté gymnázium, 6. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Mechanické kmitání Materiál slouží k zopakování mechanického kmitání. Popisuje kmitání z hlediska kinematiky i dynamiky. Zabývá se volným i nuceným kmitáním, rezonancí a případy, kdy se s ní setkáme v praxi. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Kmitavý pohyb (mechanické kmitání) kmitání - fyzikální děj s periodickou časovou závislostí veličin, kterými je kmitání doprovázeno kmitavý pohyb - pohyb s periodickým průběhem, při kterém se hmotný bod pohybuje v okolí rovnovážné polohy přímočarý (pružinový oscilátor) křivočarý (kyvadlo) oscilátor – zařízení, které volně kmitá např.: těleso na pružině, kyvadlo, kulička na U-rampě,… [2] [1]

Základní pojmy kmitavého pohybu časový diagram - závislost okamžité polohy kmitajícího tělesa na čase harmonické kmitání neharmonické kmitání Kmitavý pohyb je nerovnoměrný. perioda kmitavého pohybu T - doba, za kterou kmitající hmotný bod vykoná jeden kmit frekvence kmitavého pohybu f – počet kmitů, které kmitající hmotný bod vykoná za jednotku času y t [3] T

Okamžitá výchylka kmitavého pohybu okamžitá výchylka y - vzdálenost hmotného bodu od rovnovážné polohy v daném okamžiku amplituda výchylky ym – největší výchylka hmotného bodu (výkmit) z rovnovážné polohy okamžitá výchylka harmonického kmitání úhlová frekvence [4]

Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu rychlost kmitavého pohybu v – okamžitá hodnota rychlosti hmotného bodu, který koná kmitavý pohyb pro harmonické kmitání: amplituda rychlosti kmitavého pohybu – největší hodnota okamžité rychlosti při kmitavém pohybu zrychlení kmitavého pohybu a – okamžitá hodnota zrychlení kmitavého pohybu hmotného bodu amplituda zrychlení kmitavého pohybu – největší hodnota zrychlení kmitavého pohybu hmotného bodu

Fáze kmitavého pohybu fáze kmitavého pohybu - bezrozměrná veličina (úhel) počáteční fáze - fáze kmitavého pohybu v čase fázový rozdíl 2 harmonických veličin o stejné frekvenci je určen rozdílem jejich počátečních fází zvláštní případy: kmitání mají stejnou fázi kmitání mají opačnou fázi [5]

Řešený příklad Harmonické kmitání hmotného bodu je popsáno rovnicí: a) Určete amplitudu, periodu a počáteční fázi kmitání. b) Určete výchylku při . porovnáme s obecnou rovnicí výchylky Harmonické kmitání má amplitudu 0,05 m, periodu 4 s, počáteční fázi 45 ͦ a v čase 0 s výchylku 35 mm.

Dynamika kmitavého pohybu Příčinou kmitavého pohybu je síla. u pružinového oscilátoru je příčinou síla pružnosti parametry pružinového oscilátoru: hmotnost oscilátoru m tuhost oscilátoru k Úhlová frekvence volně kmitajícího pružinového oscilátoru je závislá jen na parametrech oscilátoru - jedná se o vlastní kmitání oscilátoru. vlastní úhlová frekvence frekvence vlastního kmitání perioda vlastního kmitání [1]

Kmitání reálného oscilátoru je vždy tlumené. Tlumené kmitání tlumené kmitání netlumené kmitání oscilátor kmitá neomezeně dlouho amplituda kmitání se nemění v čase mechanická energie oscilátoru je konstantní (mění se pouze EK na EP) příčinou odporové síly působící na oscilátor amplituda kmitání se s běžícím časem zmenšuje (až zanikne) mechanická energie oscilátoru se mění na jinou formu energie (vnitřní energii oscilátoru nebo okolního prostředí) [7] [8] [6] [1] Kmitání reálného oscilátoru je vždy tlumené.

Nucené kmitání, rezonanční křivka nucené (vybuzené) kmitání – netlumené kmitání mechanického oscilátoru, jehož příčinou je vnější harmonicky proměnná síla FV, která působí na oscilátor budící síla rezonance – nucené kmitání, při němž amplituda výchylky dosahuje maximální hodnoty (nastává v případě, když úhlová frekvence Ω vnější síly je rovna rezonanční frekvenci Ωr oscilátoru) b1 – malé tlumení (ostré maximum) b2 – velké tlumení (neostré maximum) [9] REZONANČNÍ KŘIVKA [10]

Rezonance v praxi Význam rezonance spočívá v tom, že umožňuje rezonanční zesílení kmitů, kdy malou (periodicky působící silou) lze v oscilátoru vzbudit kmitání o značné amplitudě. rezonance našla široké uplatnění v praxi: rezonanční zesilování zvuků hudebních nástrojů ozvučnice reproduktorů rezonanční měřící metody nežádoucí rezonanční kmitání: strojní zařízení konající otáčející pohyb chvění oken při přeletu letadla kmitání mostu při pochodu vojenského útvaru klepání dveří při nastartovaném motoru automobilu

Trocha opakování Vysvětlete rozdíl mezi harmonickým a neharmonickým kmitáním. Proč je kmitavý pohyb nerovnoměrný? 3. Jak zamezíme nežádoucímu rezonančnímu kmitání? 4. Porovnejte tlumené a netlumené kmitání. 5. Je možné zvukem určité frekvence rozbít skleněný pohár? 6. Co zaznamenává rezonanční křivka a co lze z ní vyčíst?

Zdroje a použitá literatura [1] ALEXANDROV, Oleg. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simple_harmonic_oscillator.gif [2] TIBBETS74. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simple_Pendulum.gif [3] CHE. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amplituda.png [4] LAGAFFE. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Onde_progressive.gif [5] FJGAR. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gr%C3%A1fica_de_movimiento_arm%C3%B3nico_simple_con_desfase.jpg [6] XZAPRO4. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oscillations_non_amorties.png [7] XZAPRO4. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oscillations_amorties.png [8] ALEXANDROV, Oleg. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Damped_spring.gif [9] PAJS. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rezonance_amplitudy.png [10] JKRIEGER. wikipedia.cz [online]. [cit. 17.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spring_pastresonance.gif?uselang=cs SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0