Bezkyslíkaté kyseliny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KYSELINY.
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Sloučeniny vodíku a kyslíku
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
KYSELINY.
Kyseliny a zásady.
KYSELINY.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Výroba kyseliny dusičné
Chalkogeny Richard Horký.
KYSLÍKATÉ KYSELINY OBECNÝ VZOREC : H X O
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Kyseliny.
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Kyseliny.
Dvouprvkové sloučeniny
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
KYSELINY a)kyslíkaté ( HNO3 b)bezkyslíkaté (HCl, HF, HI, HBr)
Kyseliny.
Kyseliny Mgr. Helena Roubalová
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Bezkyslíkaté kyseliny
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Kyseliny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kyslíkaté kyseliny.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22 Autor: Lenka Poláková
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Vlastnosti a reakce kyselin
Kyseliny Richard Horký. Použití a pojmy Názvosloví 2Názvosloví 1BezkyslíkatéKyslíkaté
HYDROXIDY - OPAKOVÁNÍ Kyseliny - patří mezi žíraviny
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Bezkyslíkaté kyseliny
Hydroxidy.
Kyslíkaté kyseliny.
Kyseliny Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
8.2 Nepostradatelné kyseliny.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Tříprvkové sloučeniny. 1.) Hydroxidy Patří mezi zásady Jejich vodné roztoky nazýváme louhy Obsahují hydroxidový aniont (OH) - a kationt kovu (nebo amonný.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Kyseliny. Látka, která má hodnotu pH nižší než 7 Látka, která je schopna v roztoku disociovat, odštěpit proton H + + H 2 O  H 3 O +
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kyseliny – názvosloví H 3 PO 4 HCl HNO 3 H 2 SO 4 H 2 CO 3 H2SH2S sírová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Kyseliny (bezkyslíkaté) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KYSELINY - BEZKYSLÍKATÉ
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Kyseliny a jejich chemické vlastnosti
KYSELINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_26.
KYSELINY Bezkyslíkaté kyseliny
08 kyseliny – bezkyslíkaté kyseliny
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Názvosloví anorganických kyselin
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Transkript prezentace:

Bezkyslíkaté kyseliny

Charakteristika jsou dvouprvkové sloučeniny vodíku a nekovových prvků (halogeny a síra) halogeny a síra se slučují s vodíkem za vzniku halogenovodíků a sulfanu jsou silné žíravé kyseliny ve vodě se štěpí (ionizují) na kationty vodíku H⁺ a zbytek kyseliny HCl → H⁺ + Cl⁻ lakmus barví červeně - čím nižší pH, tím silnější kyselina

Bezpečnost při práci s kyselinami kyseliny jsou silné žíraviny pracujte s nimi v ochranném oděvu, v gumových rukavicích a s brýlemi při potřísnění omývejte postižené místo proudem studené vody a neutralizujte slabým roztokem sody při ředění kyselin ji nalévejte vždy do vody

Významné bezkyslíkaté kyseliny kyselina chlorovodíková kyselina fluorovodíková kyselina bromovodíková kyselina jodovodíková kyselina sulfanová (sirovodíková)

Kyselina chlorovodíková HCl prodává se jako 37% kyselina solná je bezbarvá těkavá kapalina silná žíravina koncentrovaná HCl na vzduchu dýmá (unikají páry chlorovodíku) 0,3% - 0,4% roztok HCl je součástí žaludečních šťáv Využití: - druhá nejpoužívanější kyselina v průmyslu (po kyselině sírové) - s kyselinou dusičnou tvoří lučavku královskou (rozpouští zlato, platinu) - čištění bazénů od vodního kamene

Kyselina fluorovodíková HF bezbarvá dýmavá kapalina má silné žíravé účinky leptá kůži, oči i zažívací ústrojí Využití: - leptání skla - rozpouští většinu oxidů kovů i kovy samotné

Kyselina sulfanová starší název sirovodíková H₂S slabá kyselina vzniká rozpouštěním sulfanu ve vodě sulfan (sirovodík) H₂S - bezbarvý plyn, zapáchající po zkažených vejcích - prudce jedovatý (dráždivý i dusivý)

Názvosloví bezkyslíkatých kyselin názvy se tvoří slovem kyselina a přidáním koncovky –ová k názvu původní sloučeniny (kyselina chlorovodíková)

Vytvořte názvy nebo vzorce kyselina chlorovodíková HF kyselina sulfanová HBr kyselina jodovodíková HCl kyselina fluorovodíková H₂S kyselina bromovodíková HI

Doplňte chemické rovnice FeS + HCl → ……… + FeCl₂ H₂ + S → ……… H₂ + ……… → HCl Řešení: FeS + 2 HCl → H₂S + FeCl₂ H₂ + S → H₂S H₂ + Cl₂ → HCl

Shrnutí Doplňte text Bezkyslíkaté kyseliny jsou ……… sloučeniny ……… a síry s ………, jsou silné ………, mají ……… účinky. Lakmus barví ……… . Patří mezi ně kyselina chlorovodíková, ………, ………, ……… a ……… . HCl se prodává jako 37% kyselina ......... . Slabě koncentrovaná HCl se nachází v ……… ……… . HF leptá ……… . H₂S vzniká rozpouštěním ……… ve ……… . Sulfan zapáchá po ……… ………, je ……… ……… . Při ředění kyselin naléváme vždy ……… do ……… .

Řešení shrnutí Bezkyslíkaté kyseliny jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů a síry s vodíkem, jsou silné žíraviny, mají leptavé účinky. Lakmus barví červeně. Patří mezi ně kyselina chlorovodíková, fluorovodíková, bromovodíková, jodovodíková a sulfanová. HCl se prodává jako 37% kyselina solná. Slabě koncentrovaná HCl se nachází v žaludečních šťávách. HF leptá sklo. H₂S vzniká rozpouštěním sulfanu ve vodě. Sulfan zapáchá po zkažených vejcích, je prudce jedovatý. Při ředění kyselin naléváme vždy kyselinu do vody.

Zdroje http://www.chemierol.wz.cz/nazvoslovi%20bezkysl%20k.jpg http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20070427142806/nec yklopedie/images/thumb/e/ed/%C5%BD%C3%ADravina.png/4 80px-%C5%BD%C3%ADravina.png http://www.hokr.cz/picts/chemie-kyselina- chlorovodikova/kyselina_solna_obal_1l.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/ Hydrogen-fluoride-3D-vdW.png/744px-Hydrogen-fluoride- 3D-vdW.png http://www.stromprop.cz/obrazky/eshop/20/zon04.gif http://www.stromprop.cz/obrazky/eshop/20/zon06.gif http://www.safetyshop.cz/data/products/00213_gc8dv2ce.gif