Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti."— Transkript prezentace:

1 Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti a použití vybraných významných kyselin a posoudí jejich vliv na životní prostředí. Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová slova Kyseliny, vlastnosti, použití, vzorce Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání - 2. stupeň Typická věková skupina 13 až 15 let Celková velikost 1580 kB EU – 7 - 38

2 Nepostradatelné kyseliny Ing. Lenka Kalinová

3 Kyselina chlorovodíková  HCl = kyselina chlorovodíková  Patří mezi bezkyslíkaté kyseliny.  Bezbarvá, těkavá kapalina, na vzduchu dýmá, dráždí dýchací cesty.  Koncentrovaná HCl je SILNÁ ŽÍRAVINA  Používá se k výrobě barviv, plastů, chloridů atd.

4 Kyselina sírová  H 2 SO 4 = kyselina sírová  Bezbarvá, olejovitá kapalina s hustotou větší než voda (asi 2x).  Koncentrovaná je silná žíravina.  Použití k výrobě barviv, výbušnin, kovů, plastů, vláken atd.

5 Kyselina dusičná  HNO 3 = kyselina dusičná  Nestálá, bezbarvá kapalina, která se rozkládá účinkem světla (uchováváme v tmavých nádobách).  Nebezpečná žíravina, používaná na výrobu hnojiv, léčiv, plastů a výbušnin

6 Kyselina fosforečná  H 3 PO 4 = kyselina fosforečná (trihydrogenfosforečná)  Bezbarvá, sirupovitá kapalina, která se používá k výrobě hnojiv, při zpracování ropy a úpravě kovů.

7 Aktivita č. 1  Proč se říká kyselině sírové „krev průmyslu“?  Vyjmenuj kyslíkaté a bezkyslíkaté kyseliny.  Kolikaprvkové jsou kyslíkaté kyseliny?

8 Aktivita č. 2  H 2 SO 4  HCl  HNO 3  HF  HI  H 3 PO 4  HBrO  K. fluorovodíková  K. jodovodíková  K. fosforečná  K. sírová  K. dusičná  K. bromná  K. Chlorovodíková

9 Zdroje  Veškeré použité obrázky pocházejí z databáze PowerPointu


Stáhnout ppt "Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google