LEKCE 2: vanilkové rohlí č ky Vánoční cukroví
INGREDIENCE: 28 dkg hladké mouky 21 dkg tuku (18 dkg smetolu a 3 dkg sádla) 14 dkg o ř ech ů nebo 10 dkg kokosu 7 dkg mou č kového cukru 2 pytlíky vanilkového cukru + mou č kový cukr dle pot ř eby
INŠTRUMENTY a jiné: Váha Válek Posila z Brna Pevný nervy
PRVNÍ PROBLÉM Pokud zjistíte, stejn ě jako my, že doma nemáte sádlo a ani netušíte, co je to smetol, v klidu toto všechno nahra ď te máslem (to vymyslela Petra). Nakonec by se to (teoreticky) m ě lo povést. Tedy pokud budete mít stejné št ě stí jako my… A namísto o ř ech ů použijeme kokos.
Takže všechny ingredience dáme na vál a snažíme se smíchat v těsto.
Babči se to už od začátku nezdá. Těsto bez vajíčka? To bude suchý…
I já na to koukám dost skepticky. Ale prý je to osvědčený rokytenský recept…
Je to divný Hnětení se ujímá Petra.
Nejde jí to. Zajímavé je, že ani mě ne…
Zkoušíme první rohlíčky. Dá-li se tvar tak nazvat…
Nejde to. Těsto je moc suchý. Nedrží pohromadě. Rozpadává se to… Takhle to nepude.
Rohlíčky takovéto velikosti drží. Ale u babči se nesetkaly s pochopením.
Přichází babča se zásadním řešením. Dát tam vejce.
Takže oddělíme bílek stranou a do těsta přidáme jeden žloutek.
Leč se ukazuje, že tudy cesta nevede. Těsto se stále drolí a nedrží pohromadě.
„Je to kokosem. Je starej.“, znalecky hodnotí Petra
Po chvíli se chytá za hlavu a přináší zajímavé zjištění: Sice jsme se rozhodli nahradit o ř íšky kokosem, ale ti vnímaví z vás již na za č átku receptu vid ě li, že gramáže o ř íšk ů a kokosu jsou odlišné. Což je Peti celkem fuk, vid ě la první č íslo, tak tolik toho tam dáme. O ř íšky č i kokos, dy ť je to fuk…
Takže přidáváme máslo, mouku, a ejhle: ono to jde
K tvaru: Dá se to d ě lat ve formi č kách, vysypat ji moukou, aby to z nich šlo pak dob ř e vyndat na plech a nebo jako my, vytvarovat v ruce vále č ek a nakroutit do tvaru rohlíku, no nevypadá to moc extra, ale sežerem to tak jak tak.
Plechy s rohlíčkama dáme do vyhřáté trouby a během pečení připravíme do talíře vanilkový cukr smíchaný s moučkovým.
No a pak ještě teplé rohlíčky obalujeme v cukru a dáváme vychladnout na talíř.
No a je hotovo.
Pár slov na závěr: Nejásejte, když vám odkudkoliv (t ř eba z Brna) p ř ijede pomocník. Když už p ř ijede, radši po n ě m dvakrát zkontrolujte recept. Vají č ko tam fakt být nemusí, je pot ř eba jen dodržet váhové míry jednotlivých ingrediencí.