LEKCE 2: vanilkové rohlí č ky Vánoční cukroví. INGREDIENCE: 28 dkg hladké mouky 21 dkg tuku (18 dkg smetolu a 3 dkg sádla) 14 dkg o ř ech ů nebo 10 dkg.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.14
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Moučníky z tvarohového těsta
Moučníky z kynutého těsta
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
Návod k přípravě štřůdlu
Kynuté buchty Katrin Steinvaldová A
Pokrmy z brambor.
Vánoční perníková vesnička
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Recept na perník.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.19 SOU Obořiště
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Tak to jsem já Velikonoční Beránek :P Teď vám řeknu jak se peču.
Jak upéct perníky Klikni zde..
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
ZAČNEME menu.  POTŘEBUJEME:  6 vajec  250 g pískového cukru  1 dl oleje  1 dl vody  250 g polohrubé mouky  1 vanilkový puding  Lžíce kakaa  2.
Moučníky z litého těsta
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
Vanilkové rohlícky. Ingredience Na obalení: Cukr moucka 8dkg vlašské ořechy 28 dkg hladká mouka 20dkg máslo 8dkg cukr moučka.
Sněhové kokosy Z bílků ušleháme sníh, po částech do něj všleháme krupicový cukr, poté moučkový cukr a nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až.
SVATEBNÍ DORT DVOUPATROVÝ
Ořechovo medové řezy Medovník.
Projektový Den Vánočka Chléb Rohlík zpracovali Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Staročeský medovník Ingredience: 100 g másla 150 g krupicového cukru
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Jednoduché restaurační moučníky
Vanilkové Rohlíčky Co potřebuješ? Připrav si…
Kynutý koláč se švestkami
©Jiří Kos g hladké mouky 130 g moučkového cukru g tuku 2 celá vejce 1/2 čajové lžičky sody 1 lžička perníkového koření 3 lžíce medu.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
SOU společného stravování Poděbrady Bc. Daniel Vančura Cukrářská technologie.
Čokoládové muffiny Ingredience: Pokračujete kliknutím.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
SALÁM PRO MLSNÉ JAZÝČKY Recept Tento recept je originální, to znamená, že není z internetu,ale vymyslela jsem ho já spolu s mojí maminkou. Asi se ptáte.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Medovník Připravte si: Na těsto 20 dkg cukru krupice,
280 g hladké mouky 140 g másla 50 g mletých ořechů 10 g droždí kávová lžička cukru 2 lžíce mléka citronová šťáva citronová kůra kávová lžička mletého.
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vánoční perníčky 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
LEKCE 1: Linecký kole č ka Vánoční cukroví. INGREDIENCE: 420 gram ů mouky 280 gram ů másla 120 gram ů práškovýho cukru 4 žloutky od Rokytenskejch slepic.
Mramorová bábovka Od babičky.
Suroviny : náplně Cukr krupice Mléko Hladká mouka Droždí + vajíčka : na další stránce.
Donuty. Donuty pečené ve speciální „pekárně“ Příprava těsta a pečení: Sypké suroviny smíchat.
Identifik á tor materi á lu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba banketek Autor Hana Nykodymová Anotace.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
TĚSTO KYNUTÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, kynuté, příprava, zásady, koblihy Autor:
VICTORIA SPONGE CAKE (Tony) 15/04/15 | Recept | Velká BritánieVelká Británie
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam.
Přepočty surovinových norem
VELIKONOCE tradice.. VELKÝ PÁTEK DEŠTIVÝ DĚLÁ ROK ŽÍZNIVÝ.
OVESNÉ KULIČKY (Rahima) 20/10/15 | Recept | AfghánistánAfghánistán
Vánoční cukroví Perníčky Homolková, Hyská.
Rybolov Aneb od udice na talíř Jirout Jakub.
Recept – Hororové cupcakes
ČEKÁME NA JEŽÍŠKA VÁNOČNÍ PROJEKT
Sčítání desetinných čísel
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK
Donuty.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
VY_32_INOVACE_15_ Skladba – druhy vět
Transkript prezentace:

LEKCE 2: vanilkové rohlí č ky Vánoční cukroví

INGREDIENCE: 28 dkg hladké mouky 21 dkg tuku (18 dkg smetolu a 3 dkg sádla) 14 dkg o ř ech ů nebo 10 dkg kokosu 7 dkg mou č kového cukru 2 pytlíky vanilkového cukru + mou č kový cukr dle pot ř eby

INŠTRUMENTY a jiné: Váha Válek Posila z Brna Pevný nervy

PRVNÍ PROBLÉM Pokud zjistíte, stejn ě jako my, že doma nemáte sádlo a ani netušíte, co je to smetol, v klidu toto všechno nahra ď te máslem (to vymyslela Petra). Nakonec by se to (teoreticky) m ě lo povést. Tedy pokud budete mít stejné št ě stí jako my… A namísto o ř ech ů použijeme kokos.

Takže všechny ingredience dáme na vál a snažíme se smíchat v těsto.

Babči se to už od začátku nezdá. Těsto bez vajíčka? To bude suchý…

I já na to koukám dost skepticky. Ale prý je to osvědčený rokytenský recept…

Je to divný  Hnětení se ujímá Petra.

Nejde jí to. Zajímavé je, že ani mě ne…

Zkoušíme první rohlíčky. Dá-li se tvar tak nazvat…

Nejde to. Těsto je moc suchý. Nedrží pohromadě. Rozpadává se to…  Takhle to nepude.

Rohlíčky takovéto velikosti drží. Ale u babči se nesetkaly s pochopením.

Přichází babča se zásadním řešením. Dát tam vejce.

Takže oddělíme bílek stranou a do těsta přidáme jeden žloutek.

Leč se ukazuje, že tudy cesta nevede. Těsto se stále drolí a nedrží pohromadě.

„Je to kokosem. Je starej.“, znalecky hodnotí Petra

Po chvíli se chytá za hlavu a přináší zajímavé zjištění: Sice jsme se rozhodli nahradit o ř íšky kokosem, ale ti vnímaví z vás již na za č átku receptu vid ě li, že gramáže o ř íšk ů a kokosu jsou odlišné. Což je Peti celkem fuk, vid ě la první č íslo, tak tolik toho tam dáme. O ř íšky č i kokos, dy ť je to fuk…

Takže přidáváme máslo, mouku, a ejhle: ono to jde

K tvaru: Dá se to d ě lat ve formi č kách, vysypat ji moukou, aby to z nich šlo pak dob ř e vyndat na plech a nebo jako my, vytvarovat v ruce vále č ek a nakroutit do tvaru rohlíku, no nevypadá to moc extra, ale sežerem to tak jak tak.

Plechy s rohlíčkama dáme do vyhřáté trouby a během pečení připravíme do talíře vanilkový cukr smíchaný s moučkovým.

No a pak ještě teplé rohlíčky obalujeme v cukru a dáváme vychladnout na talíř.

No a je hotovo.

Pár slov na závěr: Nejásejte, když vám odkudkoliv (t ř eba z Brna) p ř ijede pomocník. Když už p ř ijede, radši po n ě m dvakrát zkontrolujte recept. Vají č ko tam fakt být nemusí, je pot ř eba jen dodržet váhové míry jednotlivých ingrediencí.