Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.14

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.14"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.14 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Cukroví z lineckého těsta Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky s pracovním postupem při přípravě drobného ozdobného cukroví z lineckého těsta. Metodické zhodnocení: Obrazová forma pracovního postupu pomáhá zvláště žákům méně zkušeným, vede k rozvoji jemné motoriky , fantazie a tvůrčích schopností. Využito SP-PP 6.A a v cukrářském kroužku Autorem materiálu a všech jeho částí je Ivana Skalická

2 Cukroví z lineckého těsta
Svět práce Příprava pokrmů 6.ročník

3 Potřebujeme suroviny 1:
Na těsto: Hladká mouka Cukr moučka Hera (jiný žlutý tuk) Vejce Vanilkový cukr

4 Potřebujeme suroviny 2:
Na zdobení: Cukrářská poleva Carla bílá, tmavá Cukr moučka Bílek, který zbyl od přípravy těsta Citronová šťáva Potravinářské barvy Voda

5 Na přípravu těsta: Velkou mísu Malou misku Kuchyňskou váhu Nůž
Potřebujeme pomůcky 1: Na přípravu těsta: Velkou mísu Malou misku Kuchyňskou váhu Nůž

6 Potřebujeme pomůcky 2 : Na tvarování: Vykrajovačky a formičky v různých tvarech podle příležitosti. Na fotografii jsou ve tvaru zvířátek vhodných na Velikonoce.

7 Potřebujeme pomůcky 3: Na přípravu zdobení: Malý hrnek Mísu na přípravu polevy Elektrický šlehač Lžíci Misky + lžičky (podle počtu barev) Pohárky na mísení barev Gumovou stěrku Voskovaný papír na kornouty

8 Pracovní postup - těsto 1:
Odvážíme 300g hladké mouky a nasypeme do mísy. Přidáme celý obsah sáčku vanilkového cukru.

9 Pracovní postup - těsto 2:
Navážíme 100 g cukru moučka a přidáme k mouce.

10 Pracovní postup - těsto 3:
Oddělíme 200 g žlutého tuku (Hera, modrá Lira máslo…). Nakrájíme na kousky, přidáme do mísy k cukru a mouce.

11 Pracovní postup - těsto 4:
Rozklepneme vejce, bílek odložíme v misce do ledničky. Žloutek přidáme do velké mísy k již vloženým surovinám.

12 Pracovní postup - těsto 5:
Všechny suroviny promícháme. Hněteme, až se spojí v nelepivé těsto. Hotové těsto necháme 10 minut odpočinout v chladničce.

13 Pracovní postup – tvarování 1:
Slabě posypeme vál moukou. Válečkem rozválíme na plát asi 3 mm silný.

14 Pracovní postup – tvarování 2:
Vykrajujeme tvary tak, aby byly co nejmenší zbytky těsta. Odkrojky spojíme a znovu rozválíme na placku.

15 Pracovní postup – tvarování 3:
Vykrájené tvary přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Zdeformování předejdeme tím, že po přitlačení vykrajovačky jí na vále pohneme a tvar vyklepneme přímo na plech.

16 Pracovní postup – tvarování 4:
Druhou půlku těsta rozválíme na váleček. Nakrájíme na stejně velké dílky a rozdělíme do formiček.

17 Pracovní postup – tvarování 5:
Těsto vtlačíme do formiček, aby v něm byl důlek. Protože pečením nabyde, nemůžeme naplnit po okraj. Naplněné formičky vyrovnáme na plech s vyšším okrajem.

18 Pracovní postup – pečení:
Vykrájené tvary i naplněné formičky postupně vkládáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova. Okraje vykrájených tvarů nemají být hnědé. Prostředek tvarů ve formičce nesmí být měkký, aby se po jemném stlačení prstem propadal. Mírně vychladlé tvary ve formičkách lehkým ťuknutím o podložku vyklopíme. Oba druhy necháme úplně vychladnout.

19 Pracovní postup – poleva 1:
Cukrářskou polevu Carla vložíme v sáčku do hrnku s vodou, aby obsah sáčku byl pod hladinou. Zahříváme na 50 – 60°C, při této teplotě je poleva asi po 7 min rozpuštěná.

20 Pracovní postup – poleva 2:
Odstřihneme růžek sáčku a poléváme jednotlivé vykrajované kousky, polevu můžeme roztírat gumovou stěrkou. Podle druhu polijeme i tvary z formiček bílou, světlou nebo tmavou polevou.

21 Pracovní postup – poleva 3:
Beránky můžeme po polití bílou polevou posypat kokosem. Necháme zaschnout.

22 Pracovní postup – kornout 1:
Z trojúhelníku voskovaného papíru stáčíme kornout. Jeden ostroúhlý cíp stočíme k protilehlému okraji

23 Pracovní postup – kornout 2:
Stočíme i druhý cíp, aby se oba cípy setkaly u cípu pravoúhlého. Všechny cípy opakovaně zahneme, až kornout sám drží pohromadě.

24 Pracovní postup – barevné zdobení:
Příprava barevné polevy: 1 bílek g cukru moučka + 1 lžíce citronové šťávy se elektrickým šlehačem tře asi 10 min. Když vypneme šlehač a otočíme ho metlami nahoru, na metlách zůstanou sněhově bílé špičky polevy stát a nepadají, pak je poleva hotová. Rozdělíme ji do několika misek podle požadovaného počtu barev. Potravinářskou barvu rozmícháme lžičkou v pohárku v malém množství vody a každou barvu jinou lžičkou důkladně promícháme s polevou rozdělenou do misek.

25 Pracovní postup – kornout 3:
Horní část několikrát zahneme a přeložíme, aby náplň nevytékala. Odstřihneme špičku. Kornout naplníme polevou a horní část promáčkneme ukazováčky k sobě.

26 Pracovní postup – zdobení:
Kornoutek musíme držet a mačkat v místě přeložení, aby nám poleva nevytékala do ruky. Jemnou linkou zdobíme vyrobené tvary podle své fantazie různými barvami.

27 Pracovní postup – další možnosti:
Vykrajovaná zvířátka i ta z formiček také můžeme po dvou slepovat džemem nebo Nutelou. Pak je můžeme ozdobit oboustranně a na tácu nechat stát, nebo zdobit jen z jedné strany a vystavovat je na tácu naležato. Jiná možnost je nechat zvířátka ozdobená jen jako jeden kus a na tác je pokládat.

28 Vánoční varianty: Při vykrajování uděláme slámkou dírku. Polité světlou polevou a ozdobené barevnými polevami a cukrovými dekoracemi různých tvarů navlečeme na stužku a můžeme ozdobit stromeček:

29 Velikonoce:

30 Velikonoční varianty:

31 Velikonoční varianty:

32 Velikonoční varianty:

33 Otázky: Podle čeho rozlišujeme bílý a žlutý tuk?
Který z nich je k čemu vhodný? Proč nedáváme do těsta tuk rozpuštěný, ale vcelku? Nabývá linecké těsto při pečení, nebo zůstává stejně vysoké? Je možné v horkovzdušné troubě péct najednou vykrajované tvary i tvary z formiček? Jak si můžeme usnadnit čištění plechu po pečení? Musíme s ještě teplými tvary zacházet opatrně? Je možné ozdobené pečivo skládat ihned na sebe? Je možné pečivo konzumovat ihned po dokončení, nebo je lepší po odležení?

34 Odpovědi: Bílý a žlutý tuk poznáme podle barvy, když ho vybalíme z obalu. Bílý tuk se hodí na smažení, pod maso, na rozpuštění čokolády k výrobě polevy, žlutý tuk je vhodný na pečení a krémy. Rozpuštěný tuk by způsobil lepkavost těsta. Linecké těsto při pečení nabyde do výšky. Ani v horkovzdušné troubě není možno najednou péct těsto v různých tloušťkách, protože tenké by se mohlo připálit a silné nedopéct. Otvírání trouby během pečení není vhodné, rozpečené těsto by mohlo klesnout a výrobky by byly tuhé. Čištění plechu po pečení je velmi snadné, pokud pečeme na papíru na pečení. Pokud není příliš znečištěný, dá se papír použít opakovaně. S teplými tvary zacházíme opatrně, protože se snadno lámou. Pečivo s čerstvou polevou nelze skládat na sebe, protože by se slepilo a zdobení by se rozmazalo. Pečivo se dá konzumovat ihned po dokončení, ale necháme-li odležet 2 – 3 dny v chladu, změkne a je chutnější.

35 Zdroje V prezentaci jsou použity vlastní fotografie,
recept a zkušenosti přenášené v naší rodině z generace na generaci ústním podáním a ručními zápisky.


Stáhnout ppt "Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.14"

Podobné prezentace


Reklamy Google