Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Šlehaná hmota s rychlošlehacím přípravkem Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne: 29.7.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Využití hmoty s RP v CV. ento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník
Šlehaná hmota s Rychlošlehacím přípravkem 1.
Rychošlehací pasta Je emulgační látka, pastovité konzistence Používá se n šlehané hmoty, zmrzliny Světle mléčná barva vůně je nevýrazná nebo jen mírná po ethanolu Má vysoké šlehací vlastnosti Působí jako emulgátor Rychlá tvorba pevné a hladké pěny
Charakteristika hmoty Výroba hmoty je rychlejší, doba šlehání se zkracuje ne 3-5 minut Umožňuje šlehání všech surovin dohromady, kromě tuku Není náročná na výrobu ( zvládne i nevyučený) Hmota se nemusí ihned dávat do pece, může stát až 2 hodiny
Korpusy mají prodlouženou čerstvost a vláčnost Korpusy mají stejnorodé póry 2. 3.
Výrobní postup s RP Suroviny : cukr krupice, cukr vanilínový,mouka hladká, vejce, RP, citropasta, voda, kypřící prášek Vejce, vodu , cukr a RP smícháme v kotli a necháme chvíli stát vyšleháme Za pomalého chodu stroje přisypeme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem a šleháme 3-5 minut
Hmotu můžeme tvarovat ručně, ale i strojově, protože je stabilnější Pečení : Nemusíme péci ihned, může stát ve vozech až 2 hodiny U této hmoty probíhá delší pečení, protože je hustší Teplota 180°C 4.
Opakovací otázky : 1. za kolik minut máme ušlehanou hmotu s RP ? 2. Jaké jsou výhody v používání RP ( 2 ) 3. Jaké jsou rozdíly mezi korpusem z nahřívané hmoty a hmoty s RP ? 4. Hmotu s RP můžeme tvarovat strojově ? a, ano b, ne
Správné odpovědi : 1. 5 – 7 min. 2. hmota je stabilnější, nemusí ihned do pece, všechny suroviny najednou 3. korpus s RP má stejnorodé póry, delší trvanlivost, pevnější 4. ano
Použité zdroje : Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. Obrázky : 1. http://ice-team.blog.cz/1002/dost-hustej-dort 2. http://zena-in.cz/clanek/babovka-jako-od-babicky/kategorie/mlsani 3. http://www.kafe.cz/rodina-a-domov/2-top-nadychane-rolady-na-vikend-ke-kafi-25606.asp 4. http://www.kornfeil.cz/produkty/rotacni-pec-rotomax.php/