Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Chemické složení organismů
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Biopotraviny ve školním stravování
Složení potravy.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Název Výživová pyramida
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravé stravování KC3.
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Potrava
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Anketa (stravování) 1) Kolikrát denně jíš?
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Alternativní směry ve stravování
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co by měl obsahovat vyvážený jídelníček člověka, vidíte na pyramidě. Čím výše je potravina, tím méně častěji by měla být konzumována.

Potraviny se skládají ze tří základních složek, které lidské tělo potřebuje k životu: Bílkoviny Tuky Cukry

Bývá uvedena na obalech potravin. Udává, kolik energie požitím dané potraviny PŘIJMEME. Její jednotkou jsou kalorie. Kalorie je množství energie, které dokáže zvýšit teplotu 1 gramu vody ze 14,5 °C na 15,5 °C.

Jsou základní a zcela nezbytnou a určující složkou svalové hmoty, a proto je k nim upřena největší pozornost sportovců, zvláště těch, jejichž výkon závisí na síle, kvalitě a množství svalové hmoty. Vyskytují se především v potravě živočišného původu, například v mléčných výrobcích.

= cukry Jsou základním energetickým zdrojem pro svalovou práci. Obsahuje je velké spektrum druhů jídla. Nejvíce například ovoce nebo sladkosti.

Dělí se na živočišné a rostlinné. Izolují před chladem. Jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Vyskytují se například v mase nebo oleji.

Pro doplňování tekutin se vžil pojem pitný režim. Je to hlavní způsob, jak pokrýt každodenní ztráty tekutin v těle. Pokud chceme orientačně zjistit, zda přijímáme dostatečné množství tekutin, stačí běžně sledovat, jaké množství a zbarvení moči z našeho těla odchází. Pokud má moč tmavou barvu, je to jedna ze známek nedostatečného zásobení tekutinami. Optimálně bychom měli vypít denně 2–3 litry tekutin.

Jeden obyčejný hrnek má asi 250 ml (čtvrt litru). Zkuste za jeden den počítat, kolik tekutin vypijete. Dodržujete správný pitný režim?

Bioprodukt, resp. biopotravina je vypěstovaný produkt ekologického (biologického, organického) zemědělství, tedy bez použití umělých hnojiv, škodlivých chemických postřiků či geneticky modifikovaných organismů a výrobků na jejich bázi. Základem ekologického hospodaření je zdravá půda. V obchodech se označují jako Bio potraviny nebo Organic products.

Fair trade (česky též spravedlivý obchod či férový obchod) je organizované sociální hnutí a tržní přístup, který usiluje o pomoc producentům v zemích třetího světa. Prosazuje platbu „spravedlivých cen“ za produkty. Zaměřuje se zejména na export z rozvojových do rozvinutých zemí světa. Mezi nejčastější dovážené produkty patří řemeslné výrobky, káva, kakao, cukr, čaj, banány, med, bavlna, víno, čerstvé ovoce, čokoláda a květiny.

Alergie je přehnaná, nepřiměřená reakce imunitního systému organizmu na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí. U některých jedinců se může vyskytovat při požití určitého druhu potravy.

Vegetariánství je způsob stravování, který zakazuje konzumaci některých živočišných produktů. Dalo by se říci, že vegetarián je člověk, který nejí maso (včetně ryb a mořských plodů). Dá se však rozlišit mnoho druhů vegetariánství, z nichž nejtypičtějším je odmítání všech produktů, při jejichž výrobě bylo zvíře usmrceno.

Veganství je dieta, filozofie a životní styl odmítající využívání zvířat především pro potravu. Jako vegetariánství, jehož je přísnější formou, se zříká konzumace masa, ovšem i vajec a mléčných výrobků nebo dokonce medu.

Obecně platí, že praktika vegetariánství nebo veganství neprospívá zejména dětem, které pro svůj tělesný vývoj potřebují živočišné bílkoviny a další látky. Při veganství je třeba dbát na dostatečný příjem vitamínu B12, vitamínu D, jódu, selenu, vápníku a omega-3 mastných kyselin.

V lidské společnosti se vyskytují některé poruchy přijímání potravy.

Bulimie je jednou z poruch příjmu potravy, stejně jako anorexie. Spočívá v záchvatovitém přejídání a snaze tomuto čelit – úmyslným vyvrhováním potravy, ale také vyvoláváním průjmu, užíváním anorektik či jiných látek k hubnutí se snahou, aby postižený netloustl. Projevuje se zejména u dívek (žen) ve věku 13–18 let, není však výjimkou ani ve vyšším věku a u mužů. Bulimie se léčí pomocí psychoterapie.

Anorexie (česky nechutenství) je nespecifický příznak v medicíně. Anorexie spočívá v naprostém odporu pacienta k jídlu. Dělá se mu špatně nebo se neustále cítí nehladový. Muže to zajít až k podvýživě a k dalším problémům, jako je třeba hladovění. Anorektici často ani nepoznají, že potřebují přijmout potravu, proto je nutné je k jídlu přinutit a také dodržovat správný pitný režim.

Je to nadváha spojená s vyšším obsahem tuků v lidském těle. Lidově se říká, že je člověk „tlustý“. Příčiny: Nadměrný příjem potravy či kalorií (přejídání) Deprese Nedostatek pohybu Nepravidelné stravování Mateřské přibírání váhy Hypofunkce štítné žlázy Nadbytek estrogenů Může být i částečně dědičná

Body Mass Index (BMI) je číslo používané jako měřítko obezity, umožňuje statistické porovnávání lidí s různou výškou. Index se spočítá vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky. Více informací naleznete ZDE.ZDE VÝPOČET BMI

Internet, Wikipedia Veškeré uvedené odkazy na obrázky [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 1: Obr. 2: Veškeré uvedené odkazy na obrázky [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: MELESSE. Obr. 3: