3. jednání PS bydlení Brno Téma: Ukončování / prevence bezdomovectví jednotlivců 27. května 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravotní a sociální aspekty života na ulici -Výchozí zdravotní situace jednotlivce -Výchozí sociální situace jednotlivce -Zdravotní a sociální politika.
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
DEFINICE A TYPOLOGIE BEZDOMOVSTVÍ
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Zákon o sociálních službách
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Farní charita Prachatice
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Klíčová otázka č. 4 Začleňování do bydlení: Možnost návratu Jan Snopek 26. – 27. listopadu 2014.
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Co znamená pro společnost bezdomovství?
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Komunitní péče.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Bezdomovectví David Švadlena.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Chudoba jako sociální problém
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Cílová skupina: OSOBY SPOLEČENSKY NEPŘIZPŮSOBENÉ Pavel Horák FSS MU Brno.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k ukončení bezdomovectví Vize: „V roce 2025 se v Brně lidé budou jen výjimečně dostávat do situace bytové nouze,
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
PSA klientů ročně 50 % záznam v RT 50 % základní vzdělání Minimální praxe, problematická minulost, nereálné představy o trhu práce, potíže.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Rozsah, podoby a řešení bytové nouze v ČR Štěpán Ripka Platforma pro sociální bydlení.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Terénní programy.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Seniorské bydlení listopad 2017
Transkript prezentace:

3. jednání PS bydlení Brno Téma: Ukončování / prevence bezdomovectví jednotlivců 27. května 2015

Program jednání a.Úvod b.Bezdomovectví jednotlivců – co víme a co potřebujeme vědět? a.Data ze sčítání lidí bez domova b.Konceptuální rámec c.Práce ve skupinách – problémy a jejich možná řešení a.lidé přechodně bez domova b.lidé chronicky / epizodicky bez domova d.Příští jednání

1. Úvod Příprava na workshop „prevence / ukončování bezdomovectví jednotlivců“ – Volker Busch- Geertsema německý sociolog, čtvrtstoletí výzkumů bezdomovectví inovace, plánování, evaluace koordinátor 1995 Evropské observatoře bezdomovectví, výzkumné sekce Evropské federace národních organizací pracujících s bezdomovci /FEANTSA/ šéfredaktor European Journal of Homelessness 2011 – koordinátor evropského projektu Housing First Europe

2. Bezdomovectví jednotlivců – data ze sčítání lidí bez domova v Brně (2014) Pozor: Zahrnuje i rodiny s dětmi (dětí 303). Nezahrnuje některé situace bezdomovectví a vyloučení z bydlení (nejisté a nevhodné bydlení). Počty pravděpodobně vzrostly. Lůžková sociální zařízení482 Noční krizová centra33 Komerční ubytovny689 Jiné instituce231 Lidé venku515 celkem1950

2. Bezdomovectví jednotlivců – konceptuální rámec (Osamělí) lidé bez domova = NE vnitřně homogenní skupina → potřeba diferencovat. Výzkum v USA – tři podskupiny lidí bez domova: 1.přechodně (krátkodobě, jednorázově) 2.epizodicky (opakovaně) 3.chronicky (dlouhodobě) Pro účely EU zjednodušeno: 1.větší skupina lidí s menšími potřebami (přechodně bez domova) 2.menší skupinou s velkými potřebami (epizodicky či chronicky bez domova)

2. Bezdomovectví jednotlivců – konceptuální rámec Skupina 1: Lidé přechodně bez domova Menší potřeba podpory; většinou bez vysoké míry zdravotních problémů, vážných duševních onemocnění nebo problematického užívání drog. Pravděpodobnější využívání podpory rodiny / přátel. Podobají se chudé populaci vyloučené z bydlení (lidem v nejistém či nekvalitním bydlení). Primárně potřebují adekvátní, stálé a cenově dostupného bydlení. S větší pravděpodobné schopni nalézt placenou práci a opustit bezdomovectví pomocí svých vlastních zdrojů. Často opustí bezdomovectví s využitím vl. zdrojů. Jejich nízké příjmy často znamenají, že situaci bez střechy či bez domova nahradí vyloučení z bydlení (nejisté či substandardní bydlení) Pravděpodobně většina rodin bez domova a také osamělých lidí bez domova.

2. Bezdomovectví jednotlivců – konceptuální rámec Skupina 2: Lidé chronicky či epizodicky bez domova Velká potřeba podpory zaměřené na kombinaci těžké duševní nemoci a problematického užívání návykových látek. Pravděpodobná absence sociální podpory. Často velmi špatný zdravotní stav. Mnohem méně pravděpodobné, že sami opustí bezdomovectví než jiní lidé. V některých případech dlouhodobá zkušeností s životem bez přístřeší (na ulici). Velmi pravděpodobně jde o osamělé jedince. Velmi nepravděpodobné, že by sami opustili bezdomovectví a / nebo si zajistili placenou práci.

2. Bezdomovectví jednotlivců – konceptuální rámec Všichni lidé bez domova sdílejí potřebu přiměřeného, adekvátního a dostupného bydlení. Hlavní rozdíly mezi nimi se týkají potřeby podpory: – Skupina 1 – čelí především strukturálním bariérám ukončení bezdomovectví (nedostatečná nabídka dostupného bydlení, problémy s náklady na bydlení). – Skupina 2 – větší potřeby → řešení bezdomovectví může být spojené s řešením sociální izolace, problematickým užíváním drog a duševním onemocněním. Nezapomínat, že potřeby, charakteristiky a zkušenosti každého člověka / domácnosti bez domova jsou do určité míry specifické.

3. Bezdomovectví jednotlivců - Problémy a jejich možná řešení Minulé PS bydlení – identifikace obecných příčin bezdomovectví a bariér návratu do standardního bydlení Úkol pro dnešek – identifikace specifických problémů bezdomovců jednotlivců a možných řešení (jež mají vliv na ztrátu / nalezení bydlení). → Dvě skupiny: 1. skupina: P řechodné bezdomovectví jednotlivců Témata: Práce s lidmi opouštějícími instituce (věznice, dětské domovy, psychiatrické léčebny, AD pro oběti domácího násilí atd.) → Dochází k předávání informací o lidech opouštějících instituce? → Pracuje se s takovými lidmi systematicky? Jak? → Co nefunguje, co chybí? …

3. Bezdomovectví jednotlivců – Problémy a jejich možná řešení 2. skupina: Epizodické a chronické bezdomovectví jednotlivců Témata: Práce s lidmi s drogovou závislostí, psychiatrickými onemocněními, popř. duální diagnózou. → Představují tyto problémy bariéru? Je abstinence podmínkou poskytnutí služby / bydlení? → Umí s nimi pracovat běžné služby určené lidem bez domova? Jsou v jejich organizacích psychiatři, specialisté na závislosti? Spolupracují s nimi? → Řeší specifické služby určené drogově závislým / duševně nemocným také bydlení? → Chybí nějaký typ služby (např. wet hostels)? Společná témata: Muži X ženy (vč. domácího násilí), osamělost, malé byty…

5. Příští jednání PS středa 3. června od 14:00 – 4. jednání PS bydlení – téma: městský bytový fond pondělí 8. června od 9:00 – celodenní workshop na téma ukončování bezdomovectví jednotlivců + systém monitoringu úspěšnosti ukončování bezdomovectví (Volker Busch-Geertsema /SRN/) – dopoledne přednáška, odpoledne práce ve skupinách a formulace doporučení – místo bude upřesněno v pozvánce

Díky za pozornost! Jan Snopek