Tematické setkání externí skupiny MŠMT 12. 4. 2013 Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava OP VVV (věda, výzkum, vzdělávání)
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Souhrnná informace o přípravě OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 6. 6
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 OPVVV Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Specifický cíl 5 Zlepšení kvality pregraduální přípravy pedagogických.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Workshop – KAP Pk Návrh Šablon pro SŠ a VOŠ Pardubice, 29. srpna 2016.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Podpora odborného školství v ČR Česko-německá konference k odbornému školství 25. září 2013 Litomyšl.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Komplexní systém hodnocení
Polytechnické vzdělávání v praxi
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání

Specifický cíl 1 Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce Investiční priorita 2 Zlepšování přístupu k celoživotnímu učení, zdokonalování dovedností a schopností pracovníků a zvyšování významu systémů vzdělávání a odborné přípravy pro trh práce, včetně zlepšování kvality odborného vzdělávání a přípravy a zavedení a rozvoje programů učení založeného na pracovní činnosti a učňovských programů, jako jsou duální výukové systémy

Aktuální situace  odeslání předběžného návrhu na MMR  intervenční logika – úprava a odeslání MMR Návrh bude dále rozpracováván a upřesňován v průběhu dubna v návaznosti na Vaše připomínky, připomínky pracovních skupin a upřesňování metodických podkladů.

Úkoly - duben  Zpracování finančního plánu OP VVV  Zpřesnění strategické části programu a popisu prioritních os  Zpřesnění indikátorové soustavy  Zpřesnění horizontálních principů  Dopracování integrovaných přístupů  Zpřesnění popisu řízení a implementace programu  Dopracování ex-ante a SEA hodnocení OP VVV Zahájení přípravy Prováděcího dokumentu

Celkový harmonogram 1. Do konce března 2013První návrhy programů předloženy MMR Do konce května 2013První návrhy programů předloženy vládě ČR pro informaci Spolu s programy vládě předložen návrh Dohody o partnerství 2. Červen – podzim 2013Programy dopracovávány Podzim 2013Předložení programů ke schválení vládě ČR Spolu s programy předložení Dohody o partnerství 3. NásledněProgramy předloženy Komisi

Struktura OP VVV  Osa 1 – Posilování kapacit pro kvalitní veřejný výzkum  Osa 2 – Rozvoj podmínek pro využití výzkumu jako zdroje dlouhodobé konkurenční výhody  Osa 3 – Rozvoj vysokých škol  Osa 4 – Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání

Struktura PO4 1.Rozvoj inkluzívního vzdělávání 2.Zvýšení kvality a otevřenosti předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ 3.Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích 4.Rozvoj systému hodnocení kvality a strategického řízení ve vzdělávání 5.Zkvalitnění pregraduální přípravy pedagogických pracovníků 1.Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce 2.Propojení počátečního a dalšího vzdělávání

SC Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce Východiska: Cílem je zvýšení relevance odborného vzdělávání vzhledem k uplatitelnosti na trhu práce prostřednictvím rozšíření spolupráce mezi školami, školskými zařízeními a zaměstnavateli. Spolupráce bude probíhat nejen v oblasti praktického vyučování, ale také v oblasti úpravy rámcových a školních vzdělávacích programů a kariérového poradenství. Zvýšení kvality poskytovaného odborného vzdělávání zároveň povede k vyšší motivaci žáků studovat zvolený obor vzdělání. Evropa 2020; ET 2020 Dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávací soustavy České republiky Akční plán podpory odborného vzdělávání – nová opatření na období do r

Očekávané měřitelné výsledky  Zvýšení úspěšnosti dokončování daného oboru vzdělání  Zvýšení uplatnitelnosti absolventů na trhu práce a relevance oborů vzdělání Zvýšení kvality všeobecné složky vzdělání. Kvalitní a intenzivní interakce mezi SŠ, VOŠ a zaměstnavateli. Bude podporován rozvoj systému duálního vzdělávání. RVP budou lépe respektovat otevřenost a prostupnost mezi vzdělávacími programy středoškolského studia. Zkvalitnění a rozšíření výchovy žáků k podnikání a podnikavosti. Rozvoj praktických dovedností a základů odborných kompetencí i na nižších stupních počátečního vzdělávání. Zkvalitnění vzdělávacího procesu prostřednictvím průběžného vzdělávání učitelů odborných předmětů a odborného výcviku a doplňováním jejich odborných znalostí.

Očekávané výsledky a navržené aktivity k dosažení cíle Kvalitní a intenzivní interakce mezi SŠ, VOŠ a zaměstnavateli umožní pružněji reagovat ve výuce na aktuální požadavky trhu práce, což se projeví i ve větší relevanci RVP i ŠVP příslušných středních škol. Absolventi oborů odborného vzdělávání budou lépe připraveni z hlediska odborných znalostí a praktických dovedností na pracovní činnost u zaměstnavatelů. Bude podporován rozvoj systému duálního vzdělávání. RVP budou lépe respektovat otevřenost a prostupnost mezi vzdělávacími programy středoškolského studia. Spolupráce škol a zaměstnavatelů, včetně zahraničních, při realizaci teoretického a praktického vyučování. Zvýšení podpory praxí a stáží studentů VOŠ u budoucích zaměstnavatelů, včetně zahraničních. Úpravy školních vzdělávacích programů ve spolupráci se zaměstnavateli k dosažení požadovaných klíčových a odborných kompetencí žáků k vyšší uplatnitelnosti na trhu práce.

…výsledky a aktivity II. Zkvalitnění a rozšíření výchovy žáků k podnikání a podnikavosti a tím rozšíření možností jejich uplatnění na trhu práce. Dále bude více podporován rozvoj praktických dovedností a základů odborných kompetencí i na nižších stupních počátečního vzdělávání s cílem zlepšit uplatnitelnost žáků s vynikajícími výsledky v praktickém vyučování, ale se studijními problémy v teoretických předmětech. Rozvoj podnikatelských a pracovních dovedností žáků škol a školských zařízení. Zvyšování zájmu žáků o odborné vzdělávání, vědu a techniku užší spoluprací zaměstnavatelů /sociálních partnerů?? se školami a školskými zařízeními.

…výsledky a aktivity III. Zvýší se kapacity odborných škol v oblasti kariérového poradenství. V uplynulém období se vzdělávací systém zaměřil zejména na budování systému a s ním spojených podpůrných mechanismů, v současnosti je nutné dát důraz zejména na posílení kompetencí kariérových poradců přímo ve školách a na zlepšení motivace žáků ke studiu. Zvýšení kapacit pro kariérové poradenství ve školách s posílením vazeb na zaměstnavatele v příslušných regionech. Zkvalitnění vzdělávacího procesu prostřednictvím průběžného vzdělávání učitelů odborných předmětů a odborného výcviku a doplňováním jejich odborných znalostí ve spolupráci se zaměstnavateli. Pedagogičtí pracovníci získají také kompetence pro práci s žáky, kteří sice nedosahují vynikajících výsledků v teoretických předmětech, nicméně prokazují talent v praktických činnostech. DVPP, stáže pedagogických pracovníků u zaměstnavatelů, včetně zahraničních, a podpora sdílení zkušeností a příkladů dobré praxe zaměřené na inovace technologií, efektivní výuku odborných kompetencí a podporu žáků s vynikajícími výsledky v praktickém vyučování, ale se studijními problémy v teoretických předmětech.

Otázky k diskusi  Návrhy implementace (formy projektů)  Motivace neaktivních škol  Typy příjemců  Územní dimenze  Návrhy indikátorů výsledků a výstupů

Připomínky externí skupiny Kvalitní a intenzivní interakce mezi SŠ, VOŠ a zaměstnavateli umožní pružněji reagovat ve výuce na aktuální požadavky trhu práce, což se projeví i ve větší relevanci RVP i ŠVP příslušných středních škol. Absolventi oborů odborného vzdělávání budou lépe připraveni z hlediska odborných znalostí a praktických dovedností na pracovní činnost u zaměstnavatelů. Bude podporován rozvoj systému duálního vzdělávání. RVP budou lépe respektovat otevřenost a prostupnost mezi vzdělávacími programy středoškolského studia. Kvalitní a intenzivní interakce mezi školami, školskými zařízeními,zaměstnavateli, aktéry ve vzdělávání, výzkumu a vývoji a dalšími soc. partnery umožní pružněji reagovat ve výuce na aktuální požadavky trhu práce, což se projeví i ve větší relevanci RVP i ŠVP příslušných středních škol. Absolventi oborů odborného vzdělávání budou lépe připraveni z hlediska odborných znalostí a praktických dovedností na pracovní činnost u zaměstnavatelů. Bude podporován rozvoj systému duálního vzdělávání. RVP budou lépe respektovat otevřenost a prostupnost mezi vzdělávacími programy středoškolského studia.

…Bude podporován rozvoj systému duálního vzdělávání… Změnit na Bude podporován rozvoj kooperativního modelu spolupráce škol a zaměstnavatelů. Aktivity – změny: Spolupráce škol, školských zařízení a zaměstnavatelů, včetně zahraničních, při realizaci teoretického a praktického vzdělávání. Spolupráce škol, školských zařízení a ostatních aktérů ve vzdělávání, výzkumu a vývoji, včetně zahraničních, při realizaci teoretického a praktického vzdělávání.

Připomínky externí skupiny Zkvalitnění a rozšíření výchovy žáků k podnikání a podnikavosti a tím rozšíření možností jejich uplatnění na trhu práce. Dále bude více podporován rozvoj praktických dovedností a základů odborných kompetencí i na nižších stupních počátečního vzdělávání s cílem zlepšit uplatnitelnost žáků s vynikajícími výsledky v praktickém vyučování, ale se studijními problémy v teoretických předmětech. Změnit na Zkvalitnění a rozšíření výchovy žáků k podnikání a podnikavosti a tím rozšíření možností jejich uplatnění na trhu práce. Rozvoj polytechnického vzdělávání a základů odborných kompetencí i na nižších stupních počátečního vzdělávání mimo jiné s cílem zlepšit uplatnitelnost žáků s vynikajícími výsledky v praktickém vyučování, ale se studijními problémy v teoretických předmětech.

Aktivity do prováděcího dokumentu: Rozvoj podnikatelských a pracovních dovedností žáků škol a školských zařízení. Bude rozděleno na dvě samostatné aktivity: Rozvoj podnikatelských dovedností žáků škol a školských zařízení. Rozvoj polytechnického vzdělávání žáků škol a školských zařízení. Ad 2) doplnění: Spolupráce škol, školských zařízení a zaměstnavatelů, včetně zahraničních, při realizaci teoretického a praktického vzdělávání. Spolupráce škol, školských zařízení a ostatních aktérů ve vzdělávání, výzkumu a vývoji, včetně zahraničních, při realizaci teoretického a praktického vzdělávání. Zvýšení kapacit pro kariérového poradenství ve školách a školských zařízeních s posílením vazeb na zaměstnavatele v příslušných regionech. Zvyšování zájmu žáků o odborné vzdělávání, vědu a techniku užší spoluprací zaměstnavatelů, aktérů ve vzdělávání, výzkumu a vývoj a dalších sociálních partnerů se školami a školskými zařízeními.

Připomínky externí skupiny Zvýší se kapacity odborných škol v oblasti kariérového poradenství. Změnit na Zvýší se kapacity škol a školských zařízení v oblasti kariérového poradenství.

Zkvalitnění vzdělávacího procesu prostřednictvím průběžného vzdělávání učitelů odborných předmětů a odborného výcviku praktického vyučování a doplňováním jejich odborných znalostí ve spolupráci se zaměstnavateli

Aktivita v PD DVPP pro doplňování odborných kompetencí, stáže pedagogických pracovníků u zaměstnavatelů, včetně zahraničních, a podpora sdílení zkušeností a příkladů dobré praxe zaměřené na inovace technologií, efektivní výuku odborných kompetencí a podporu žáků s vynikajícími výsledky v praktickém vyučování, ale se studijními problémy v teoretických předmětech.

Děkujeme Vám za spolupráci! Ing. Dana Pražáková, PhD. Mgr. Pavla Růžková, PhD. PhDr. Dana Hamerníková