INTERREG IIIA Česká republika – Polská republika Přeshraniční dopad projektů informační semináře Hradec Králové 31. srpna 2005 Ostrava 01. září 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Advertisements

PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Interreg III A Česká republika -Bavorsko Iniciativa INTERREG IIIA program přeshraniční spolupráce Česká republika- Svobodný stát Bavorsko Plzeň
Závěrečná konference IS INTERREG IIIA ČR – Polsko , Olomouc, Hotel Flora Maršálkovský úřad Dolnoslezského vojvodství Seminář je spolufinancován.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Tento seminář je spolufinancován EU 1 INTERREG IIIA Česká republika – Polská republika Zkušenosti z předkládaní a hodnocení žádostí, nejčastější chyby.
Dispoziční fond Česká republika - Bavorsko Dotace v rámci INTERREG IIIA pro vymezené území.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
FONDY EU Programové období
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Centrum pro regionální rozvoj ČR, Společný technický sekretariát Olomouc, Jeremenkova 40B, Olomouc,
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
INTERREG IIIA ČR – Polsko Fond mikroprojektů regionu Silesia (Priorita 2, Opatření 2.2)
FONDY EU Programové období
Shrnutí programu IS INTERREG III A ČR–Polsko ve Slezském vojvodství Závěrečná konference Interreg III A ČR – Polsko 2004 – , Olomouc Seminář.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
FOND MIKROPROJEKTŮ. Realizace Fondu mikroprojektů v Euroregionu Praděd Obsah prezentace: 1. Stručně o programu Fond mikroprojektů 2. Stav realizace Fondu.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období
Regionální politika EU v období
Interreg V – A Česká republika - Polsko
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Burza partnerů v rámci OP EÚS Rakousko – Česká republika
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Závěrečná konference projektu
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období
Transkript prezentace:

INTERREG IIIA Česká republika – Polská republika Přeshraniční dopad projektů informační semináře Hradec Králové 31. srpna 2005 Ostrava 01. září 2005 Olomouc 02. září 2005 Toto školení je spolufinancováno EU Toto školení je spolufinancováno z EU

Programové cíle (dle CIP) Globálním cílem programu je zlepšení kvality životních podmínek a standardů v dotčených příhraničních oblastech prostřednictvím společných akcí skupin a organizací z obou částí hranice. Specifické cíle (úroveň priorit): - zvyšování ekonomické integrace česko-polské hranice - zlepšování podmínek pro hospodářský rozvoj přeshraniční oblasti - zlepšování podmínek pro udržitelný rozvoj životního prostředí a/nebo regeneraci přeshraniční oblasti - další sociální integrace česko-polské hranice Toto školení je spolufinancováno EU

Programové cíle (dle CIP) Operační cíle (úroveň opatření): zlepšování kvality dopravní infrastruktury s přeshraničním dopadem zlepšování kvality a kvantity infrastruktury na ochranu - životního prostředí přeshraničního významu prevence přírodních katastrof, zejména povodní, prostřednictvím úzké přeshraniční koordinace akcí podpora místních malých a středních podniků a cestovního ruchu zajištěním přeshraniční infrastuktury zvýšení přeshraničně koordinovaných neinvestičních aktivit, které se vztahují k cestovnímu ruchu zintenzívnění spolupráce mezi komunitami vytváření přeshraničních sítí a struktur a posilování jejich spolupráce Toto školení je spolufinancováno EU

Interreg IIIA = program zaměřený na spolupráci v příhraničí Klíčová kritéria: Každý žadatel musí mít partnera v příslušném příhraničním regionu na druhé straně hranice ČR-PL, projekt musí mít přeshraniční dopad a být realizován v dotačním území podporovaném z Iniciativy Společenství INTERREG IIIA na česko-polské hranici. Aktivity uskutečněné v rámci projektu se vztahují k opatřením (a cílům) definovaným v programu a programovém dodatku, Zajištění odpovídající míry spolufinancování, Soulad s národními a regionálními strategiemi a politikami, Soulad s politikami Společenství (např. politikou hospodářské soutěže, ochrany životního prostředí, podpory rovnosti mezi muži a ženami) a doplňkovost s jinými evropskými programy (prevence dvojího financování) Příspěvek k socio-ekonomickému rozvoji příhraniční oblasti Toto školení je spolufinancováno EU

Toto školení je spolufinancováno EU Územní vymezení Následující regiony jsou způsobilé k podpoře v rámci programu INTERREG IIIA: 5 správních regionů (krajů) na české straně (Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj) 4 regiony NUTS III na polské straně: Jeleniogórsko - Wałbrzyski, Opolski, Rybnicko - Jastrzębski, Bielsko - Bialski Toto školení je spolufinancováno EU

Typy přeshraničních projektů Společný projekt (společné plánování a realizace aktivit ze strany zúčastněných partnerů, realizace z velké části ve stejném čase) Zrcadlový projekt (příprava projektu ve spolupráci partnerů, realizace plánovaných aktivit nemusí být nezbytně uskutečněna ve stejném čase) Ostatní projekty (projekty musí prokázat jasný přeshraniční dopad, přestože jsou realizovány pouze na jedné straně hranice) Toto školení je spolufinancováno EU

Typy přeshraničních projektů –Interreg IIIA ČR-PL Společný projekt - společné plánování a realizace aktivit ze strany zúčastněných partnerů, realizace z velké části ve stejném čase partneři předkládají dvě samostatné žádosti na stejné zasedání ŘV (Pozn.: Program iniciativy Společenství v budoucnosti umožní předložit jednu společnou žádost (zásada vedoucího partnera), až bude pro tuto možnost existovat právní základ. V současnosti je nutno předkládat dvě žádosti). obě předložené projektové žádosti se posuzují společně (zejména posouzení kritérií přeshraničního dopadu Společným technickým sekretariátem). České zprostředkující subjekty / polští zástupci v regionech a JTS vydávají společné doporučení na financování z ERRF. pokud projekt schválí Řídící výbor (obě projektové žádosti budou schváleny na jednom zasedání ŘV), budou s konečnými příjemci v České republice a Polsku podepsány samostatné smlouvy o poskytnutí podpory. Toto školení je spolufinancováno EU

Typy přeshraničních projektů–Interreg IIIA ČR-PL Zrcadlový projekt - Projekty se zpracovávají ve spolupráci, plánují vzájemně se doplňující činnosti, které budou realizovány na obou stranách hranice, ale realizace plánovaných aktivit nemusí být nezbytně uskutečněna ve stejném čase - Předkladatelé projektů budou předkládat různé projektové žádosti. (Tyto projekty mohou být schváleny jako doplněk k již existujícím projektům). Toto školení je spolufinancováno EU

Typy přeshraničních projektů –Interreg IIIA ČR-PL Ostatní projekty - Projekty vykazující jasný přeshraniční dopad, přestože jsou předloženy, schváleny ŘV a financovány na základě smlouvy o dotaci z ERDF jen na jedné straně hranice. Toto školení je spolufinancováno EU

Typy přeshraničních projektů hraniční dopad Přes-hraniční partnerství Společné aktivity Stejné časování Společné projekty + Zrcadlové projety Ostatní Toto školení je spolufinancováno EU

Toto školení je spolufinancováno EU Doporučení zdůraznit v žádosti, že se jedná o zrcadlový nebo společný projekt (informace potřebná pro hodnocení) přeshraniční dopad - uvést v žádosti využití výstupu projektu (např. oprava budovy, ale za účelem následného pravidelného využívání pro společná setkání, semináře apod.) využít dobrou tradici regionální spolupráce v euroregionech jako základnu pro zrcadlové projekty ve fondu mikroprojektů – vyzkoušet si možnosti partnerství, společné projekty – inkubátor pro příští větší projekty využít toto programové období jako zkušební pro další období– 2007-2013 (tendence: EK chce podporovat společné projekty) Toto školení je spolufinancováno EU

Přeshraniční partner = základní podmínka Český projekt: Polský partner polský partner může pocházet z území: vojvodství Dolnoslezské, Opolské, Slezské (projekt musí být realizován v české dotační oblasti) v žádosti: zapojení partnera do přípravy a realizace projektu, souhlas partnera se zapojením do projektu formou podpisu (viz zadní strana žádosti- v případě více partnerů je vyžadován podpis pouze 1 /hlavního/ partnera) spolufinancování ze strany polského partnera: pouze nezpůsobilé výdaje vhodnost: platí stejné podmínky jako pro polské žadatele (tj. právní forma ekvivalentní k právním formám žadatelů v ČR – viz Příručka pro žadatele – kap. 4.2.3) uzavření smlouvy o partnerství mezi českým a polským partnerem není povinné - doporučení Toto školení je spolufinancováno EU

Toto školení je spolufinancováno EU Domácí partner-ČR Český projekt: Čeký partner může být právnická i fyzická osoba nevztahují se na něj podmínky platné pro žadatele nepodepisuje souhlas se zapojením do projektu spolufinancování: v případě soukromé firmy pouze na nezpůsobilé výdaje Toto školení je spolufinancováno EU

Přeshraniční partner = základní podmínka Polský projekt: Český partner území: z podporovaného území (z ostatního území ČR, pokud má organizace pobočku v podporovaném území) v žádosti: zapojení partnera do přípravy a realizace projektu, souhlas partnera se zapojením do projektu formou podpisu žádosti (viz zadní strana žádosti-v případě více partnerů je vyžadován podpis pouze 1 /hlavního/ partnera) spolufinancování ze strany českého partnera: jen nezpůsobilé výdaje vhodnost: platí stejné podmínky jako pro české žadatele (tj. právní forma ekvivalentní k právním formám žadatelů v ČR) Toto školení je spolufinancováno EU

Toto školení je spolufinancováno EU Domácí partner-PL Polský projekt: Polský partner subjekty dle Programového dodatku (veřejné, neziskové subjekty) vztahují se na něj podmínky platné pro žadatele nepodepisuje souhlas se zapojením do projektu (nepodepisuje žádost) Toto školení je spolufinancováno EU

Hodnocení přeshraničních dopadů a úrovně přeshraniční spolupráce Míra jakou projekt přispívá k naplnění cílů programu Přeshraniční dopad projektu, do jaké míry projekt přispívá k odstraňování bariér přeshraničních kontaktů. Míra spolupráce a účasti partnerů na obou stranách hranice ve fázi přípravy a implementace projektu. Míra budoucího využití výsledků projektu přes subjekty z obou stran. Míra propojení s projektem realizovaném na druhé straně hranice. Udržitelnost: dopad na ekonomický růst dopad na soc. kohezi a rovné příležitosti dopad na životní prostředí dopad na informační společnost Toto školení je spolufinancováno EU

Děkujeme za pozornost. http://www.interreg3a.cz; http://www.crr.cz Společný technický sekretariát INTERREG IIIA Česká republika – Polská republika Ludmila Navrátilová, navratilova@crr.cz Radek Tomanek, tomanek@crr.cz Linda Houžvová, houzvova@crr.cz Mateusz Huk, huk@crr.cz Malgorzata Filipek, filipek@crr.cz Rafal Prietzel, prietzel@crr.cz Tel: 587 337 710-5 http://www.interreg3a.cz; http://www.crr.cz Toto školení je spolufinancováno EU