Dotace do NGA sítí – podmínky a žádosti o dotace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
NOVINKY V DOKUMENTACI – NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ 24.ZÁŘÍ 2013.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
INstrategy - Institut pro evropské a národní strategie Zkušenosti s přípravou a realizací projektů v rámci 1. strukturální intervence EU (2004-6) Plzeň,
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Seminář pro žadatele Výzva č. 32/ Fyzická revitalizace území 22. ledna 2013 Olomouc.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Podpora poradenských služeb a exportu v letech Ing. Dita Kabelková Projektový manažer RAVEN Consulting, a.s. Praha,
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Pracovní setkání 28. června 2007
Integrovaný regionální operační program
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Dotace do NGA sítí – podmínky a žádosti o dotace Mgr. Luděk Šrubař

Zaměření prezentace Úvod – možnosti financování infrastruktury Dotace na NGA - rámcově a aktuálně Žádosti o dotace na výstavbu NGA – základní pojmy a vzorový příklad Dotace ano či ne? Diskuze

I. Úvod – možnosti financování infrastruktury Vlastní zdroje Dle možností každého subjektu a podmínek na trhu Úvěry, zápůjčky apod. Dle podmínek na trhu, nutnost vrátit Dotace řada podmínek i ve vztahu k výsledku – při splnění se nemusí vracet => deformace trhu

II. Dotace na NGA – základní rámec Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014—2020 - podpora českých podnikatelů z fondů EU Řídící orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Cíl: dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky založené na znalostech a inovacích Dotace z EU celkem: cca 117 mld. Kč Nutnost schválení ze strany Evropské komise – dosud není

II. Dotace na NGA – základní rámec Prioritní osa 4 – „Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií“, specifický cíl 4.1 „Zvětšit pokrytí vysokorychlostním přístupem k internetu“ Cíl: růst konkurenceschopnosti ekonomiky založený na moderních vysokorychlostních přístupových sítích k internetu Dotace z EU celkem: cca 14 mld. Kč Příjemci: malé, střední i velké podniky (podnikatelé v el. komunikacích, státní podniky)

II. Dotace na NGA – aktuální stav Výzva k podávání žádostí o dotace dosud nezveřejněna – předpoklad IV.Q 2015 (důvod: nevyřešena otázka veřejné podpory) Cíl: 100% pokrytí s přenosovou rychlostí 30 Mbit/s, zvýšení pokrytí s přenosovou rychlostí 100 Mbit/s Co víme? základní cíle operačního programu některé výchozí podmínky OP obecné podmínky podávání žádostí Co nevíme? nic dalšího pro reálné získání dotace

II. Dotace na NGA – z čeho vycházíme? Zachování principu technologické neutrality – orientace na cíl, ne prostředky (je jedno, jak se to udělá, hlavně, když se splní „parametry“) Cílová skupina: obyvatelé bez přístupu k vysokorychlost- nímu internetu Cílové území: oblasti bez provozovatele sítě s rychlostí alespoň 30 Mbit/s NEBO výjimečně s jedním takovým provozovatelem, kde současně není pravděpodobné, že by v ní do tří let někdo, resp. někdo další vybudoval infrastrukturu pro poskytování této služby

II. Dotace na NGA – z čeho vycházíme? Cílové území – mapa ČTÚ: současné pokrytí dle rychlosti černá, šedá a bílá místa slepá mapa + podrobná tabulka míst: přesnost až na ulice – praktické řešení? nejnovější data z r. 2014 – aktuálnost v době žádostí o dotaci? vlastní zájmy dotázaných => pravdivost? možnost zpětného ověření? (https://www.netmetr.cz/ - bude ale dodržena síťová neutralita?) účast dotázaných cca 15% => relevance?

II. Dotace na NGA – co teprve zjistíme? konkrétní podmínky nejsou známy kde je zjistím?: MPO, MMR http://www.mpo.cz/cz/podpora-podnikani/oppik/ http://www.dotaceeu.cz/cs/Fondy-EU/2014- 2020/Operacni-programy/OP-Podnikani-a-inovace-pro- konkurenceschopnost kdy je zjistím? 4.Q 2015 (předpoklad) předpoklad časového rámce pro podání žádostí: několik měsíců od zveřejnění výzvy

III. Dotace na NGA – jak uspět s žádostí o dotaci? Dobrý začátek je základ! vytvoření záměru a volba vhodného OP zpracování žádosti o dotaci Jak podat žádost?: elektronicky – program BENEFIT https://www.eu-zadost.cz/ obsahuje seznam formulářů pro všechny OP „Ke dni 23. dubna 2015 bylo v systému BENEFIT7 zaregistrováno nezjištěno uživatelů, kteří založili nezjištěno žádostí. Z tohoto počtu bylo nezjištěno žádostí předáno k vyhodnocení řídícím orgánům.“

III. Dotace na NGA – vzorový příklad žádosti

III. Dotace na NGA – základní pojmy žádosti typ účetní jednotky způsobilé výdaje (hranice 20 mil. Kč, veřejná podpora) popis projektu - zásadní horizontální témata vliv na rovné příležitosti udržitelný rozvoj indikátory (parametry nastavené žadatelem, které musí být dodržovány)

III. Dotace na NGA – způsobilé výdaje Způsobilé výdaje (výdaj, na který lze použít dotaci): Výdaje na modernizaci, resp. rozšiřování stávající infrastruktury i na zřizování nových sítí Výdaje na pasivní infrastrukturu (jen v synergii s jinými infrastrukturami – nezbytné následné zajištění dostupnosti služby vysokorychlostního přístupu k internetu) – zejména oblasti s předpokládaným stavební rozvojem Další výdaje nezbytné k faktickému zajištění předchozích bodů (projektové studie, řešení vlastnických práv – věcná břemena apod.)

III. Dotace na NGA – požadavky na obsah žádosti typické požadavky na obsah žádosti o dotaci: studie proveditelnosti – hodnocení efektivity analýza nákladů a přínosů rozpočet logická provázanost konkrétní požadavky vždy ve výzvě kvalitní projektová žádost je klíčem k úspěchu!

III. Dotace na NGA – metodická podpora kde získat pomoc?: chybějící dokumenty mohou vést k vyřazení – nebojte se zeptat! konzultuje s MPO, MMR, Agenturou CzechInvest využijte semináře, konference u nás 

III. Dotace na NGA – posuzování žádosti Předpokládaná kritéria v rámci posuzování žádostí: kvalita a potřebnost projektu s ohledem na jeho potenciál ve specifických územích podnikatelský záměr: základní informace o lokalitě, kapitálová náročnost, technickoorganizační, obchodní a finanční zajištění realizace, přístup k síti na velkoobchodní úrovni soulad s jinými dokumenty a prioritami soulad s principy: udržitelný rozvoj, rovné příležitosti a ochrana před diskriminací

III. Dotace na NGA – posuzování žádosti hodnocení žádosti: 1. přijatelnost: splnění formálních náležitostí – ano x ne 2. hodnocení a bodování – uspěl x neuspěl smlouva o financování – budu-li úspěšný výše dotace povinnosti žadatele uzavření smlouvy není konec!

III. Dotace na NGA – realizace a úhrada projektu těžiště procesu nutno plnit tzv. monitorovací indikátory – předem v žádosti vytyčené cíle při realizaci je podstatné připravovat monitorovací zprávy a žádosti o platbu (hradí se po skončení projektu nebo jednotlivých etap – potřeba mít dostatek vlastních peněz) administrativní a fyzická kontrola projektu nutno zajistit udržitelnost projektu = zachování výsledků po stanovenou dobu, obvykle 3-5 let od obdržení dotace – pokud neudržím, vracím! - až dosažením udržitelnosti mám vyhráno

IV. Dotace ano či ne? ANO? NE? podpora rozvoje vysokorychlostních sítí zlepšení přístupu k Internetu, zvýšení zaměstnanosti? podpora podnikání NE? deformace trhu, ohrožení soutěže: veřejná podpora – podpora podnikání z veřejných rozpočtů obecně zakázána, zisk z takových projektů se odečítá od dotace transparentnost? férové rozdělení? kvalita podkladů (mapa)? nevyřešil by trh sám?

Otázky? Praktické zkušenosti a dotazy z praxe? V. Dotazy a diskuze Otázky? Praktické zkušenosti a dotazy z praxe?

Děkuji za pozornost Konec Mgr. Luděk Šrubař, advokát AK Šrubař & Partners, Kaprova 14, Praha 1 email: srubar@srubar.eu tel: +420 736 764 751 Aktualizováno ke dni 23. 04. 2015