1 Krizové řízení Seminář č. 1. Podmínky ukončení 100% účast – if absence, nutné dohodnout se a vypracovat náhradní plnění Písemná práce – 4 A4 čistého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v krizovém řízení a spolupráce s odborníky
Advertisements

ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Ochrana kritické infrastruktury
Integrovaná střední škola,Slaný
Koncepce environmentální bezpečnosti
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE
Soustava veřejných rozpočtů II.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Organizační členění ÚO
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Proces řízení rizik.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Krizové řízení Seminář.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Ekonomika veřejného sektoru
Právní režim nakládání s odpady
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Vodohospodářské aktuality
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

1 Krizové řízení Seminář č. 1

Podmínky ukončení 100% účast – if absence, nutné dohodnout se a vypracovat náhradní plnění Písemná práce – 4 A4 čistého textu, témata budou zadána na následující hodině Koncem semestru budou vyhlášeny termíny, obsahem bude rozprava nad písemnou prací a ověření znalostí Konzultace po předchozí domluvě na v místnosti č. Prosím, kdo není zapsán v seminární skupině, dejte mi vědět 2

– Co od předmětu očekáváte? 3

Povodně ČR lidí přišlo o život v 7 krajích byl vyhlášen stav nouze 753 postižených obcí: evakuovaných lidí: 73,3 mld. Kč škod nejvyšší průtok na Vltavě v Praze 5300 m³/s 4

Energetická krize Auckland týdnů bez dodávky el. energie pro velkou část města Okamžité důsledky pro bezpečnost a zdraví obyvatel Obchodní aktivity téměř zastaveny Veřejné služby paralyzovány Obrovské dopady na ekonomiku Město ze z krize dodnes úplně nevzpamatovalo 5

Blackout

Černobyl 1986 Evakuace lidí, úmrtí odhadovány od stovek až po stovky tisíc Selhání řízení krizové situace eskalovalo v kastrofu Ročně několik % rozpočtu Ukrajiny jde na následky havárie 7

Krize makro a mikro úrovně Např. krize národního hospodářství a krize konkrétního podniku (akce, projektu, rodinných financí atd.) 8

Krize Z řeckého „krino“ – vybírat, posuzovat, měřit mezi opačnými variantami (život-smrt) Vždy souvisí s rizikem silných negativních důsledků – škody na zdraví, životech, majetku – nebo i morální dopady Krizové řízení: – Ex ante – Interim – Ex post V případě dobrého zvládnutí krize mohou být její důsledky i pozitivní 9

Zákonná úprava krizového řízení - úvod Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení (krizový zákon) § 2 – Krizové řízení je souhrn řídících činností orgánů krizového řízení zaměřených na analýzu a vyhodnocení bezpečnostních rizik a plánování, organizování, realizaci a kontrolu činností prováděných v souvislosti s – 1. přípravou na krizové situace a jejich řešením, nebo – 2. ochranou kritické infrastruktury 10

Zákonná úprava krizového řízení - úvod – krizovou situací mimořádná událost podle zákona o integrovaném záchranném systému, narušení kritické infrastruktury nebo jiné nebezpečí, při nichž je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav nebo stav ohrožení státu (dále jen „krizový stav“) – krizovým opatřením organizační nebo technické opatření určené k řešení krizové situace a odstranění jejích následků, včetně opatření, jimiž se zasahuje do práv a povinností osob – kritickou infrastrukturou prvek kritické infrastruktury nebo systém prvků kritické infrastruktury, narušení jehož funkce by mělo závažný dopad na bezpečnost státu, zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva, zdraví osob nebo ekonomiku státu 11

Zákonná úprava krizového řízení – úvod Kritická infrastruktura Energetika Vodní hospodářství Potravinářství a zemědělství Zdravotní péče Doprava Komunikační a informační systémy Bankovní a finanční sektor Nouzové služby Veřejná správa 12

Zákonná úprava krizového řízení - úvod Rozsudek Nejvyššího soudu: 28 Cdo 2519/2011 Pozitivní závazky států chránit a naplnit práva zakotvená v evropské Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod se vztahují i na situace přírodních katastrof. I když jsou přírodní katastrofy mimo sféru ovlivnitelnosti státu, musí státy přijímat odpovídající opatření ke zmírnění jejich následků, a to zejména preventivní opatření ke zmírnění až minimalizování následků živelních pohrom. Konkrétní požadavky na stát se však liší podle toho, o jaké právo (a o jaký skutkový stav) se jedná. Aplikace pozitivních závazků se uplatní tehdy, pokud stát o přírodní katastrofě věděl či vědět mohl. K ochraně majetku musí stát přijmout taková opatření, která jsou rozumná a přiměřená. Při výběru konkrétních praktických opatření stát požívá zvlášť širokou míru uvážení, avšak není možné, aby nepodnikl prakticky nic. 13

Nástroje krizového řízení - úvod Analýza rizik Většinou fáze ex ante Vzorec kvantifikace rizik: R = p × N – R – míra rizika – p – pravděpodobnost – N – potenciální následky (závažnost dopadu) 14

Nástroje krizového řízení - úvod Analýza rizik – Kroky: Identifikace rizik (výstupem jejich seznam) Klasifikace rizik – stanovení pravděpodobnosti rizika a závažnosti potenciálních následků 15

Nástroje krizového řízení - úvod Rizika možné filtrovat dle závažnosti a odpovědných osob Rozumné využít automatizovaných výstupů pro přehlednost – risk matrix 16 RiskEffectProbabilityImpactExposureTrigger EventActionResponsibility

Nástroje krizového řízení - úvod SWOT analýza může být zdrojem informací pro identifikaci rizik 17

Nástroje krizového řízení - úvod O1O2O3O4O5 O6O7 T1T2T3 T4T5 SoučetPořadí S S S S S S S S S S S W W W W W W W W W W W W W W W W W W Součet Pořadí Plus minus matice SWOT analýzy může být jedním z nástrojů kvantifikace rizik Určují se vazby mezi prvky matice od silně negativní, přes neutrální až po silně pozitivní --, -, 0, +, ++ Po sečtení nejvyšší záporné hodnoty u W a T a nejvyšší kladné hodnoty u S a O znamenají nejvýznamnější prvky

Zdroje cernobyl/1/ cs137Evropa_red.jpg cernobyl/1/ cs137Evropa_red.jpg planning-businesses-800x800.jpg planning-businesses-800x800.jpg g g 19

20 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.