K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková 22.4. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Národní soustava povolání
Informační gramotnost na středních školách
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Informace o studiu na KITTV 2011/2012
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
S TIPENDIJNÍ PROGRAMY P D F MU. A SISTENTSKÉ ODBORNÉ ČINNOSTI NA KATEDRÁCH rozvoj odborných kompetencí studenta, které jsou součástí teoretického, ale.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
VYBER SI, MÁME CO NABÍDNOUT Široká nabídka bakalářských a navazujících magisterských oborů zahrnující i obory s unikátním postavením na ekonomických.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Oboroví knihovníci Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
E-learning na Pedagogické fakultě MU z hlediska potřeb studentů a učitelů Tamara Váňová, KAJ PdF MU.
Informační vzdělávání: téma pro adepty knihovnictví na ÚISK FF UK Hana Landová ÚISK FF UK & ČZU v Praze IVIG 2006,
Knihovníci dneška pro knihovny zítřka BUDOUCNOST KNIHOVNICKÝCH PROFESÍ V ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P H D R. R OMAN V IDO, P H.D. Den otevřených dveří 22. – 23. ledna 2016 Fakulta.
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Knihovna a její služby v 21. století
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
Polytechnické vzdělávání v praxi
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Přírodovědecká fakulta UJEP
Katedra české literatury a literární vědy Katedra českého jazyka
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Transkript prezentace:

K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková

 zadání - vývoj oboru na třicet let dopředu – oboru knihovnictví - neumím  zaměřím se na:  ÚISK a jeho obory  slabiny v osnovách, jak je vidím dnes  studenti a zájem o studium 2 OBSAH PREZENTACE

Ú STAV INFORMAČNÍCH STUDIÍ A KNIHOVNICTVÍ  65 let od založení – studentská konference a výstava – – FF UK (hlavní budova, nám. Jana Palacha)  téměř 450 studentů  bc program a obor - INSK  nmgr program – obor INSK - 3 specializace + obor SNM  doktorské studium

P OZICE ÚISK NA FF UK  UK – výzkumná univerzita => všechny fakulty a ústavy/katedry a obory – velký důraz na vědecký výkon a přínos  ÚISK musí mít vědecký dorost, docentury apod.  => informační věda  informační věda se v současnosti původnímu knihovnictví spíše vzdaluje nebo možná příliš „přesahuje“

ÚISK - SOUČASNOST  členem iSchools – březen 2015  reforma doktorského studia  průběžná aktualizace předmětů – grantová podpora => projektové předměty  nová nabídka výběrových předmětů – i podle zájmu studentů  noví mladí kolegové  příprava na docentury

K OHO PŘIPRAVUJEME V OBLASTI KNIHOVNICTVÍ  zaměření na vysokoškolské a vědecké knihovnictví  průřezové knihovnické kompetence – knihovnické procesy  informační specialisté  ?-potřebují všichni knihovníci – akademičtí, vědečtí, městští – stejné kompetence?  kde máme v osnovách mezery?

M ĚSTSKÝ KNIHOVNÍK  mnoho kompetencí, které student získá, v městské knihovně nevyužije  naopak potřebuje jiné, které ÚISK nenabízí  na druhou stranu, musí mít městský knihovník magisterský titul? – dostane adekvátní plat?  městský knihovník  pedagog volného času  pedagog ve volném čase

C O PLÁNUJEME ( NEJEN ) PRO MĚSTSKÉHO KNIHOVNÍKA  zavedení dalších výběrových předmětů – orientace na kreativitu, design služeb, inovace  zavedení bakalářského a možná i nmgr. dvouoboru – kombinace s literaturou, historií a dalšími obory napříč FF UK  => více kompetencí  posílení lektorských/pedagogických dovedností – už bylo zavedeno

M ĚSTSKÝ KNIHOVNÍK – V BUDOUCNOSTI ?  IFLA Trends  informační gramotnost  informační bezpečnost – osobní data  online vyučování  globální informační prostředí  posilování místních komunit s využitím ICT  náplň práce knihovníka?

 pedagogické kompetence  podpora e-learningových metod  informační gramotnost – informační bezpečnost, ovládání ICT, pokročilá práce s novomediálními technologiemi  organizační schopnosti a pod.  vzdělání – knihovnické a další oborové (literatura, umění, historie) 10 K OMPETENCE KNIHOVNÍKŮ

 akvizice – stále silný proces – nutné zvyšovat kvalifikaci, kompetence z různých oborů, aby byla akvizice kvalitní  katalogizace – oslabí se z důvodu nástupu nových technologií; těžiště prací nebudou mít na ramenou (běžné, menší) knihovny  budování fondu – těžiště se přesune zcela do digitálního prostředí – zvyšování ICT kompetencí, budování digitálních knihoven, online výpůjčka  unikátní fondy (podle Zprávy LC) 11 KNIHOVNICKÉ PROCESY - VÝVOJ

 služby – nejsilnější proces  tradiční služby  výukové centrum  komunitní centrum  knihovna jako „sociální služba“ – výkyvy v ekonomice země, služby pro nezaměstnané  kompetence z oblasti inovací, designu, psychologie, literatury/historie..., organizace a pod. a informačně-vědní 12 POKR.

 agenda vysokého školství EU – důraz CŽV, studium při zaměstnání a pod.  VŠ – e-learning, různé programy  prezenční studium – může být dvouoborové  kombinované studium – lze jen jednooborové (méně kompetencí) 13 J AK MŮŽE / BUDE PROBÍHAT STUDIUM

 max. 10% studentů kombi studia dokončuje studium  zaměstnavatelé by měli své studenty/zaměstnance podporovat a nenutit je čerpat dovolenou na studium  pokud CŽV programy na VŠ – nutné platit  ÚISK spolupráci otevřen  knihovnictví je a bude i nadále pevnou součástí záběru běžné výuky 14 SOUČASNOST

DĚKUJI ZA POZORNOST Barbora Drobíková Ústav informačních studií a knihovnictví