Participace v sociální práci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Bratrská jednota baptistů
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Management a rozvoj obcí
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
(komentovaný přehled)
Zdravá škola.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Andrea Brožová Doubková
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Strategické řízení a plánování
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Strategie regionu, obce
Subjekty a objekty veřejných politik
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Konflikt, koření života
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Co je program Mládež v akci?
Andrea Brožová Doubková
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Participace v sociální práci JABOK – Michal Kaplánek 16. 3. 2015

Co je to participace? Participace je proces sdíleného rozhodování v záležitostech, které mají vliv na život jedince a společnost, v níž žije odpovědná účast zainteresovaných na pravomoci rozhodovat o své přítomnosti a budoucnosti neustálý proces učení demokracii, který umožňuje svobodnou diskusi, při níž zůstávají otevřené různé varianty řešení.

Význam participace dětí a mládže Úmluva o právech dítěte (1989) – historicky první konvence, v níž je zakotveno, že dítě má co říci k procesům, které ovlivňují jeho život. Významným přínosem tohoto dokumentu bylo zvýraznění nutnosti přijímat pohledy mladých lidí a diskutovat s nimi o jejich názorech a postojích. V neposlední řadě byl zvýrazněn také význam participace dětí a mládeže v rodině, ve škole a ve společnosti vůbec.

Směry participace – „shora“ (na příkladu participace ve škole)

Směry participace – „zdola“ (na příkladu participace ve škole)

Formy participace Vysvětlete základní znaky těchto forem participace: reprezentativní otevřená příležitostná každodenní na projektu

Každodenní participace V organizaci panuje demokratická (participační) kultura za těchto předpokladů: Zajištění doprovázení participačních procesů ze strany dospělých Zabránění podcenění nebo přetížení schopnosti participace účastníků Pomoc v rozvoji schopnosti participovat (např. vyjadřovat se k problémům) Přehledná časová souvislost mezi vyjádřením účastníků a realizací opatření Participační techniky přiměřené věku a situaci účastníků Reprezentativnost (participují buď všichni přímo nebo zástupci) Ohled na specifické potřeby a přístupy mužů a žen Vztahy s okolím (např. spolupráce s obcí) Výchova k participaci od nejútlejšího dětství Participace jako běžný přístup (nejen výjimka)

Stupně participace I. Falešná participace Manipulace (manipulation) – účastníci jsou pasivními recipienty rozhodnutí vedoucích. Často nerozumí důvodům, které rozhodnutí předcházely. Jde tedy spíše o uplatnění zájmů vedoucích než zájmů účastníků. To platí i tehdy, když se jich vedoucí formálně ptají, co by účastníci chtěli dělat. Dekorace (decoration) – účastníci se aktivně podílejí na programu, který připravili vedoucí, přitom však program nijak je nemění a jejich informovanost je pouze částečná. Tokenismus = formální participace (tokenism) – účastníci nebo jejich zástupci se sice neúčastní jenom na realizaci programu, ale jsou přítomni i při jeho přípravě. Jejich přítomnost je však pouze formální. Program ve skutečnosti zůstává plně v režii dospělých.

Stupně participace II. Skutečná participace Informovaná účast (assigned but informed) – uvědomělá participace účastníků na programu. Účastníci chápou celý program, jednotlivé aktivity i jejich smysl. Vedoucí jsou iniciátory, kteří nakonec sami o programu rozhodují, ale přitom vyslechnou a respektují názory účastníků. Konzultace (consulted and informed) – o programu rozhodují vedoucí až na základě konzultace s účastníky, přičemž jejich názory nejen vyslechnou, ale také zohlední. Účast na rozhodování řízená vedoucími (leaders-initiated, shared decisions with participants) – účastníci se podílejí na rozhodování v oblastech předem vymezených vedoucími. Názory účastníků jsou nejen zohledňovány, ale účastníci se podílejí i na rozhodování.

Stupně participace III. Samospráva a spolupráce Samosprávné vedení (participants-initiated and directed) – iniciátory a organizátory programu jsou sami mladí lidé, kteří jej sami organizují (zpravidla) po vzoru dospělých. Na tomto stupni hrají dospělí pouze podpůrnou roli. Vedoucí jsou pozvání k účasti na rozhodování (participants-initiated, shared decision with leaders) – fungující participace účastníků, v jejímž rámci je dospělým nabídnuta možnost spoluúčasti a spolurozhodování.

Přínos participace v sociální práci s mládeží Formulace a objasnění zájmů a potřeb mladých lidí Transparentnost plánování Rozšíření tématického okruhu a možností kompromisu při jednání o prosazování zájmů a potřeb mládeže Realizace konstruktivní reflexe práce s mládeží Rozvoj osobní (mravní) zodpovědnosti Realizace politické výchovy v rámci procesu „přivlastňování sociálního prostoru“ Zlepšení úrovně informovanosti Zapojení bezprostředně zainteresovaných jedinců do plánování (dle autorů: Thierisch, Lindner/Vatter, Popp, Nikles/Kordfelder/Iffland/Szlapka)

Evropské portfolio Český překlad: http://www.nidm.cz/userfiles/file/KPZ/vystupy/06-unv/sebeevaluacni-nastroje.pdf Obsah: PRVNÍ ČÁST: ÚVOD 1. Portfolio: nástroj podpory uznávání informálního vzdělávání a učení a práce s mládeží 2. Portfolio: nástroj, který reflektuje hodnoty Rady Evropy 3. Portfolio: nástroj, který odráží formulace Evropské rady v oblasti politiky mládeže DRUHÁ ČÁST: KROKY K VYTVOŘENÍ VAŠEHO PORTFOLIA 1. Jak používat toto portfolio 2. Kontext práce s mládeží 3. Vědomosti, znalosti, schopnosti a dovednosti 4. Vedoucí mládeže a pracovníci s mládeží – analýza jejich funkce 5. Kompetenční rámec 6. Zpětná vazba od ostatních 7. Plánování osobního vývojového a učebního programu TŘETÍ ČÁST: PŘÍLOHY 1. Slovníček 2. Vybraná literatura 3. Rada Evropy – Doporučení Rec(2003)8 o podpoře a uznávání neformálního vzdělávání/učení mladých lidí 4. Poděkování

Evropské portfolio (youth leaders + youth workers) Mezi funkce pracovníka s mládeží patří: 1. Povzbudit mladé lidi k přijetí zodpovědnosti, sebeurčení a autonomní životní formy: povzbuzovat k participaci skrze společné aktivity a společné zkušenosti zapojit účastníky do plánování, realizace a hodnocení aktivit pomoci mladým lidem, aby byli schopni pracovat pro uskutečnění svých cílů pomáhat jim k rozvoji důvěry, vědomostí, kritického myšlení a porozumění 2. Doprovázet mladé lidi v procesu interkulturního učení: umožnit mladým lidem, aby si uvědomili vlastní kulturní prostředí, jeho hodnoty a způsoby jednání podporovat aktivní toleranci a interakci s lidmi jiných kultur ve vlastní zemi využívat kreativně konflikty k učení se mírovému řešení konfliktů podporovat mladé lidi, aby našli své místo v měnícím se světě 3. Přispívat k rozvoji organizací a politiky mládeže: uvádět druhé do práce v týmu a efektivně týmově pracovat spolupracovat na rozvoji politiky mladé generace 4. Při evaluaci musí pracovník s mládeží plánovat a uplatňovat různorodé participativní hodnotící metody. European portfolio: http://www.coe.int/t/dg4/youth/Source/Resources/Portfolio/Portfolio_en.pdf

Revidovaná Evropská charta participace mladých lidí na místním a regionálním životě Stálá konference evropských místních a regionálních samospráv (Standing Conference of Local and Regional Authorities of Europe) vydala na svém 2. zasedání v Llangollenu (GB, Walles, 1991) Evropskou chartu participace mladých lidí na místním a regionálním životě, která byla později přepracována, a tak vznikla Revidovaná Evropská charta participace mladých lidí na místním a regionálním životě (Krakov, 2002). Přijata na 10. zasedání Congress of Local and Regional Authorities of Europe v r. 2003. Jedná se o metodický text pro orgány místní a regionální samosprávy („úřady“)

Revidovaná Evropská charta participace mladých lidí na místním a regionálním životě – obsah 1. část – dílčí programy: mezi různými typy programů (např. ve prospěch sportu, rovnosti pohlaví, sexuální výchově atd.) jsou zařazeny také zařazeny programy pro podporu participace ve školách: „Pro mladé lidi je nezbytné učit se o participaci a demokracii už během školní docházky. ... Současně musí být škola také místem, kde mladí lidé prožívají a praktikují demokracii a kde je jejich participace v rozhodování podporována a viděna jako přínosná.“ Přitom se počítá přímo s kurzy zaměřenými na participaci a s podporou sdružení (spolků, asociací) žáků (studentů) a s umožněním jejich participace na chodu školy a školního kurikula.

Revidovaná Evropská charta participace mladých lidí na místním a regionálním životě – obsah Za nástroje participace (2. část) se považují: výcvik, informovanost a podpora různých forem participace. Do oblasti výcviku (training) participace patří také vzdělávání v oblasti lidských práv a neformálního učení. Místní a regionální orgány jsou povzbuzovány k tomu, aby podporovali: odborná školení pro učitele a pracovníky s mládeží zaměřené na participaci; všechny formy participace žáků ve školách; programy výchovy k občanství ve školách; vzdělávání skupin mládeže (peer-group education)

Prioritně podporované programy Za klíč k participaci se považuje přístup k informacím. Proto by měly být podporována informační centra pro mládež a dostupnost informací prostřednictvím současných informačních technologií (internet ad.). Podobně by místní a regionální samosprávy měly podporovat vznik a rozvoj médií, které vytvářejí sami mladí lidé, i těch, které jsou určeny pro mladé lidi. Další prioritou mezi prostředky participace je podpora dobrovolnictví: „V době, kdy se zvyšuje tlak na individuální výkon a úspěch ve vzdělávání i práci, je důležité, aby dobrovolnictví bylo podporováno a prosazováno.“ Tato podpora znamená jak podporu dobrovolnických center a dobrovolného zapojení mládeže, tak i rozvoj systému, který může formálně ohodnotit dobrovolnické aktivity (certifikáty). K podpoře participace patří především podpora sdružování mládeže, a to jak formálního, tak neformálního charakteru, na což by se mělo pamatovat v rozpočtu obcí a regionů. Dokument má na mysli taková sdružení, která „jsou primárně zaměřená na potřeby a zájmy mladých lidí a na jejich reflexi“. V záležitostech týkajících se mládeže by měl být vytvořen systém spoluúčasti mladých lidí na tomto rozhodování. Kromě toho by měly místní a regionální úřady podporovat aktivitu mladých lidí v nevládních organizacích a v politických stranách.

Revidovaná Evropská charta participace mladých lidí na místním a regionálním životě – obsah Doporučené struktury pro participaci dětí a mládeže: Rady, parlamenty a fóra mládeže, které by měly umožňovat: veřejné diskuse pro volné vyjadřování mladých lidí podle jejich zájmu týkající se mj. návrhu a programu úřadům; možnosti vytvářet návrhy místním a regionálním úřadům; možnost orgánům radit se s mladými lidmi v oblasti sporných otázek; veřejné diskuse tam, kde jsou projekty zahrnující mladé lidi vyvíjeny, sledovány a hodnoceny; veřejné diskuse za účelem napomáhat konzultacím s mládežnickými organizacemi a asociacemi; možnost účasti mládeže v ostatních místních a regionálních poradních orgánech.

Revidovaná Evropská charta participace mladých lidí na místním a regionálním životě – obsah Doporučené funkce na podporu participace: mediátor mezi mladými lidmi a zvolenými místními a regionálními zástupci při řešení problémů; obhájce mladých lidí v případě napětí mezi mladými lidmi a místními a regionálními orgány; prostředník, prostřednictvím kterého mohou komunikovat místní a regionální úřady a mladí lidé;