GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA MALUŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na rozdělení příborů. na úseku obsluhy Anotace Materiál poukazuje na rozdělení příborů na úseku obsluhy. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka- barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova jídelní, překládací, speciální Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 15 -17 let Vazby na ostatní materiály je součástí Inventáře na úseku obsluhy
Příbory- jsou předměty používané při jídle a při překládání pokrmů Rozdělení: jídelní překládací Speciální Materiál: ušlechtilá ocel (nerez), stříbro plast dřevo
Jídelní příbory Slouží ke konzumaci pokrmů, svým tvarem musí odpovídat charakteru pokrmu, svou velikostí inventáři na kterém je pokrm podáván.
Jídelní příbory masový příbor (masový nůž + masová vidlička) k hlavním chodům na masovém talíři
Jídelní příbory dezertní příbor (dezertní nůž + dezertní vidlička) k pokrmům podávaným na dezertním talíři: studené a teplé předkrmy, sýry, teplé moučníky, sýry
Jídelní příbory rybí příbor (lopatkovitý nůž se špičkou + vidlička) k pokrmům z ryb a mořských živočichů
Jídelní příbory moučníkový příbor (dezertní vidlička + dezertní lžíce) k teplým moučníkům, např.palačinkám koktejlový příbor (kávová lžička + moučníková vidlička) k dezertům, předkrmovým koktejlům, k pohárům s kusovým ovocem
Jídelní příbory- lžíce a lžičky polévková lžíce (součást jídelního příboru a klipsu) dezertní lžíce (k polévkám podávaným ve vývarovém šálku, součást moučníkového příboru kávová lžička (ke kávě, čaji, silným vývarům) kompotová lžička (kulatější tvar)
Jídelní příbory - lžíce a lžičky moka lžička (k moka kávě, k exotickým polévkám) lžička na vejce lžička na zmrzlinu limonádová lžička
Překládací příbory Používá obsluhující i host Slouží k překládání a manipulaci s pokrmy běžný překládací příbor - KLIPS (polévková lžíce + masová vidlička) velký překládací příbor (velká lžíce + dvouzubá vidlička), u slavnostního stolování překládací příbor na ryby (široký nůž + velká plochá vidlička)
Překládací příbory salátový příbor - (vypouklá vidlička a velká lžíce) lopatka na ryby, dorty, chřest kleště na zákusky, led,dorty naběračka na omáčku, polévku dranžírovací příbor- (ostrý nůž a dvouzubá vidlička) nůžky na drůbež
Speciální příbory na humry na ústřice grapefruitový příbor na ovoce
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 1. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.