GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na zásady prostírání Anotace Materiál poukazuje na zásady prostírání ubrusů při slavnostním stolování. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka-barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství ŠVP Kuchař Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova banketní ubrusy, zásady prostírání Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 17 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí Slavnostního stolování
PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ prostíráme čisté, jednotné, vyžehlené, nepoškozené ubrusy odpovídajícího odstínu používáme moltony při prostírání pracujeme ve dvojici
PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ prostírat začínáme na vzdálenějším konci tabule od vchodu pro hosty překlady ubrusů mají být 20 cm ubrusy prostíráme lícovou stranou nahoru, středové sklady mají po celé délce tabule tvořit souvislé linie
PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ
PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ ubrusy mírně napínáme, aby puky nebyly příliš vysoké délka ubrusu má být po sedadlo židle,tj.30 cm, na všech stranách stejná
PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ okraje ubrusů mají být rovné, upravujeme založením, stehováním, nepoužíváme špendlíky!!
PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ při posunování ubrusu používáme vhánění vzduchu pod ubrus, bereme za okraje, jinak se vytvoří nevzhledné štípance
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.