Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jádrové a periferní oblasti
Advertisements

Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Amerika v 18. století.
Připravil: Jan Polehňa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chorvatsko.
Příroda a podnebí Kanady
Geografická charakteristika latinské ameriky
Složitá a slavnostní menu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Zelená revoluce Název školy
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
BOBY.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_473 Ročník: 3.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.
USA NP DEATH VALLEY (stát CALIFORNIA).
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_391 Ročník: 1.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_428 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma: Vinařský zeměpis.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_429 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Základní fakta o vinařství TARAPACA Založeno v roce 1874, cílem bylo vždy vyrábět vína špičkové a konzistentní kvality. Patří mezi největší a nejdůležitější.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Americké regiony Země jižního rohu VY_32_INOVACE_11_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_01 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Autor: Mgr. Eva Procházková
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Název školy: Základní škola T. G
VY_32_INOVACE_ZE7-07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Severní a Jižní Amerika Jméno autora: Ivana Prokešová Vytvořeno dne: 16.11.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora tématického celku Světové vinařství. Žáci se seznámí se základními informacemi o vinařství v USA,CANADĚ CHILLE a ARGENTINĚ.

USA– mapa vinařských ploch

Historie 16. století - španělští a francouzští misionáři osázeli první vinohrady evropskými odrůdami. ve 30-tých letech 20.století - zpoždění rozvoje nastal díky prohibici začátkem 70-tých let 20.století začíná vinařská revoluce. Velké investice hlavně francouzských společností mají za následek zařazení USA mezi nejprestižnější vinařské země světa

Současnost: 400 000 ha vinic Víno se v Severní Americe pěstuje na řadě míst. Mezi hlavní patří Kalifornie, Washinton State, Oregon a New York. Nejvýznamnější, nejznámější a nejdůležitější vinařskou oblastí s nejlepšími podmínkami i víny je Kalifornie. Tento region je stejně velký, jako součet všech francouzských regionů dohromady a vyrobí se zde 90 % celoamerické produkce 415 000 ha. Vína z USA se vyváží do více než 125 zemí světa v ročním objemu téměř 1 miliardy USD.

AVA označení nejlepšího vína, v dubnu 2007 bylo 187 AVA oblastí nejznámější a nejdůležitější vinařskou oblastí je Kalifornie - Napa Valley - Sonoma - Mendocino V USA platí zákon o označení původu a tak se na etiketách můžeme setkat s více než stovkou schválených regionů

Nejpěstovanější odrůdy: Modré odrůdy: Cabernet Sauvignon Syrah Merlot typický Zinfandel Bílé odrůdy: Chardonnay Sauvignon Blanc (často nazývaná Fumé Blanc) Chenin Blanc, Colombard White Riesling. Merlot Syrah Chardonnay Sauvignon Blanc

CANADA – mapa vinařských ploch Obrázek!!!

Historie polovina 90 –t ých let 20.století - velice pozvolný rozvoj vinařství - 11.200 ha réva vinná : 6.000 Vitis Vinifera 5.200 hybridy Vitis Labrusca 1988 vznik apelací kanadských vín produkce cca 76 000 000 l vína - NEJLEPŠÍ ledová vína na světě – z odrůd Vidal a Ryzlink - ledové šumivé víno – tlak 3atm = ½ tlaku ŠV

Označení apelací VQA - Vintners Quality Alliance VQA British Columbia VQA Ontario VQA Québec VQA Nova Scotia OBRÁZKY !!!

Ledová kanadská vína patří k nejlepším na světě vyrábí se z odrůd Vidal a Ryzlink ledové šumivé víno – tlak 3atm = ½ tlaku ŠV

Nejpěstovanější odrůdy: Baco Noir Modré odrůdy: Baco Noir Cabernet Sauvignon Cabernet Franc Bílé odrůdy : Auxerois Chardonnay Chenin Blanc Cabernet Franc Auxerrois Chardonnay

– mapa vinařských ploch CHILLE – mapa vinařských ploch 194 000 ha vinic šíře 180km země délka 4.500km země (v nejužším místě pouze 90km) 17 miliónů obyvatel Santiago de Chille – hl.město

Historie 16.století – španělští dobyvatelé dovezli vinnou révu a sudy pro výrobu vína polovina 18.století – začaly se pěstovat klasické francouzské odrůdy – CS, Me, Cha, SB 80 –tá léta 20.století – masivní zavádění nerezových tanků na výrobu, řízené kvašení a sudy ke staření vín rok 1995 – bylo pouze 12 vinařství rok 2005 - 70 vinařství

Současnost 194 000 ha vinic – životnost rosltin díky klimatu je mnohem delší než jinde na světě 76 % produkce červených vín Etikety jsou značeny podobně jako u španělských vín, je zde klasifikace RESERVA a GRAND RESERVA 3 oblasti severní, centrální a jižní region + hlavní měto Santiago - nejideálnější oblast – Central Valley (Maipo Valley) PISCO známý vinný destilát Chille Známý výrobce : TARAPACA  

Nejpěstovanější odrůdy: Modré odrůdy: Carmenére Cabernet Sauvignon Merlot V zemi se pěstuje 76 % modrých a 24% bílých odrůd, které dosahují mimořádné kvality – jsou plné a hutné – „nebe v puse“. Bílé odrůdy : Chardonnay Sauvignon blanc Merlot Chardonnay Sauvignon Blanc

ARGENTINA – mapa vinařských ploch 210 640 ha vinic Typická odrůda je MALBEC

Historie 16.století – španělští dobyvatelé dovezli vinnou révu a katoličtí kněží zakládali vinice, aby měli víno na své svaté mše 19.století – imigranti z Evropy přivezli nové odrůdy i nové techniky výroby vína konec 19.století – expanze produkce vín, ale pouze kvantita, 45l/osoba/rok, nemohli vyvážet, protože kvalita na velice nízké úrovni ! Konec 90-tých let 20.století - se hodně zlepšila kvalita i export

Současnost 210 640 ha vinic 17.4. každý rok = Světový den Malbecu největší výrobcem vín v Jižní Americe 5-tým na světě roční produkce přes 1200 miliónů litrů vín regiony např.: Mendóza, La Rioja, Rio Negro MO: Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot BO: Torrontes místní spec. odrůda  

Úkoly: 1/ Kdy začala historie amerického vinařství, 2/Jaké odrůdy révy vinné se pěstují v Kanadě? 3/Která je nejdůležitější vinařská oblast v USA? 4/Která země vyrábí nejlepší ledová vín světa? 5/Označení AVA co znamená? 6/Uveď typickou odrůdu pro Argentinu? 7/ Uveď známého výrobce chilských vín. 8/ Která odrůda je typická pro Chille ?

Zdroje: Vlastní zdroje autora www.vinecko.cz www.wikipedie.z www.smartwine.cz www.media.novinky.cz www.vinnypavouk.cz www.npr.com www.en.wikipedia.org.