Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky."— Transkript prezentace:

1

2 ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky a jazyky, které jsou zde rozšířené D) POMŮCKY: školní atlas světa (s.23, 46-47) E) KLÍČOVÁ SLOVA: Inuité, Aleuté, Mulati, Zambové, Cafuzové, Judaismus, Islám. F) PILOTÁŽ: pomocí školního atlasu (str. 23) se žáci seznámili s jazyky rozšířenými v Americe. Pomocí prezentace získali informace o původu obyvatel.

3 JAZYKY V AMERICE

4 Populace Ameriky se skládá z potomků osmi velkých etnik a jejich kombinováním.
1) Indiáni, např. Inuité a Aleuté. 2) Lidé s evropským původem, hlavně Španělé, Britové, Irové, Italové, Portugalci, Francouzi, Poláci, Němci, Nizozemci a Dáni. 3) Mestici, kteří mají smíšený evropský a americký původ. 4) Černoši, hlavně s původem v Západní Africe. 5) Mulati, kteří mají smíšený černošský a evropský původ. Zambové (španělsky) a Cafuzové (portugalsky), kteří mají smíšený černošský a indiánský původ. 6) Asiaté, kteří mají původ ve Východní, Jižní nebo Jihovýchodní Asii. 7) Lidé z Blízkého východu. 8 )Američtí Asiaté, kteří mají smíšený asijský a americký původ.

5 Převažující náboženství v Americe jsou :
Křesťanství (Severní Amerika: 85 %; Jižní Amerika: 93 %) Římské katolictví (vyznávané 85 % Mexickým obyvatelstvem, asi 24 % obyvatel USA a více než 40 % obyvatel Kanady). Protestantství (vyznávané nejvíce v USA) Pravoslaví (nejvíce USA ). Ateismus (hlavně v Severní Americe — ateisté tvoří 16 % obyvatelstva Kanady, 12 % obyvatelstva USA a méně než 5 % obyvatelstva Mexika; v Jižní Americe jsou asi 4 % obyvatel ateisté) Judaismus (vyznávaný 2 % obyvatelstva severní Ameriky — asi 2,5 % obyvatel USA a 1,2 % Kanaďanů; v Latinské Americe 0,23 % — nejvíce v Argentině, kde obyvatel jsou Židé) Islám (1,9 % ( ) Kanaďanů, 0,6 % ( ) obyvatel USA a 0,2 % (< ) Mexičanů. Dohromady islám vyznává asi 0,5 % populace Severní a 0,3 % populace Latinské Ameriky. Mezi města Severní Ameriky, kde se nachází mnoho muslimů, patří Toronto, Filadelfie, Detroit a New York.)

6 ZDROJ INFORMACÍ : Uživatel : Adam Zábranský , 21:55[cit ]. Soubor:Jazyky Ameriky.PNG Dostupné z WWW: ŠKOLNÍ ATLAS SVĚTA. Vydala Kartografie Praha, a.s ISBN Strana 23,


Stáhnout ppt "ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky."

Podobné prezentace


Reklamy Google