Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38"— Transkript prezentace:

1 Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_38

2 Niagarské vodopády (anglicky Niagara Falls) je označení pro několik vodopádů na řece Niagara, která vytéká z Erijského jezera a vtéká do jezera Ontario. Dosahují výšky 52 metrů (Kanadská podkova). Druhému, nižšímu vodopádu se říká Americký vodopád. Vodopády jsou na území USA a Kanady.

3 Pozadí Niagary město Niagara Falls
Turistická loď v zajetí vodopádů

4 Vše začalo v poslední době ledové, před 12 000 lety
Vše začalo v poslední době ledové, před lety. Niagarský ledovec ustupoval Wisconsinskému ledovci a voda z Velkých jezer stékala dolů. Ovšem v tuto dobu bychom Niagarské vodopády těžko nalezli na místě, kde je známe dnes. Musíme je posunout o celé 2 km níže po proudu řeky. Svou silou Niagara omývala břehy, a tím i každým rokem brala v průměru 1 m z podloží skal V současné době se proces zpomalil asi na 4 cm ročně.

5 Vyhlídková věž postavená z kanadské strany

6 Šířka vodopádů: m Průtok: 5900 m³/s Vodní tok: Niagara Povodí: Řeka sv. Vavřince

7

8 Najdi na mapě Severní Ameriky Niagarské vodopády
Samostatná práce s příruční mapkou Sev. Ameriky Najdi na mapě Severní Ameriky Niagarské vodopády Název řeky, na které jsou tyto vodopády a odkud tato řeka vytéká. Jak se nazývají státy, na jejichž území se Niagarské vodopády rozkládají?

9 Zdroje: Text: Niagarské vodopády. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Fotografie: Všechny snímky jsou z vlastního archivu autora

10 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Niagarské vodopády Autor: Radomír Schoř Vytvořeno: Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Americké regiony Téma: Kanada Pomůcky: Nástěnná a příruční mapa Severní Amerika fyzická a politická, atlas světa, dataprojektor, PC Anotace: Materiál je určen k seznámení s jednou z největších turistických atrakcí světa. Vhodné použít při probírání vodstva Ameriky nebo států USA a Kanady.


Stáhnout ppt "Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38"

Podobné prezentace


Reklamy Google