několik myšlenek o násilí …

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Vymezení pojmů, definice
Emoce (city).
Domácí násilí.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Co je vztahová patologie?
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Proces vnímání v komunikaci
Emoce ve sportu Agresivita
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Šikana Zdroj: .
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_419.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Agrese.
Agrese a agresivita.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.
Agrese a agresivita.
Sociální patologie SCPT SCPA
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Sociální patologie SCPT SCPA
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Sexuální zneužívání mentálně handicapovaných, specifika průběhu a reakce obětí PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ, PSYCHOLOG, PSYCHOTERAPEUT „OBĚTI SEXUÁLNÍHO NÁSILÍ.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO PRŮZKUMU VE VYBRANÝCH ORGANIZACÍCH Projekt OP LZZ „Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
O agresi Mgr. Denisa Denglerová
Šikana.
Vyrovnávání se stresem
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Předsudky a stereotypy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

několik myšlenek o násilí … UJAK Praha 2015 PhDr. Pavel Beňo beno.pavel@ujak.cz (info@anti-mobbing-club.cz)

Centrální pojmy: Agrese Násilí Psychické násilí Stres Psychosociální stres Vztahová patologie Co je mobbing a bossing?

Otázka na úvod … Násilí jako celospolečenský problém? Jak to vidíte Vy? (Váš osobní názor!) Násilí je v současnosti … velký … malý problém! _______________x_______________ problém! Proč si myslíte, že to je – není problém? Otázka na úvod …

 (z lat. ad-gredior= přistoupit blízko, ale i napadnout) … je chování, které  - vědomě a se záměrem - ubližuje, násilně omezuje svobodu a poškozuje jiné osoby nebo věci. (Wikipedie) Agrese …

Agrese jako pozitivní projev… Agresivita Poznámka: Agrese nemusí být pokaždé negativní a destruktivní. Někdy je totiž považována za pozitivní sílu ve smyslu přiblížení, řešení a rozhodování či dokonce zachování si osobní integrity. Agresivita – sklon či dispozice člověka k násilnému a útočnému jednání v různých podobách. (wiki). Agrese jako pozitivní projev… Agresivita

benigní a maligní agresivita … agresivita = násilí Někdy se můžeme setkat s pojmy benigní a maligní agresivita. „…Benigní agresivita má pudový základ a reaktivně obranný charakter, přičemž slouží k přežití lidí. Maligní agresivitou tvoří součást lidské vášně a má proaktivně destruktivní charakter.“ (Chromý, J., 2014, s. 18). I přes jisté zúžení můžeme na pojmy násilí a agrese nahlížet jako na synonyma. benigní a maligní agresivita … agresivita = násilí

Co je násilí? Násilí (violentia, lat.) je… „… uplatňování síly vůči někomu na překonání jeho odporu“ nebo také „… živelný a neřízený projev síly“ – opak zákonného a normálního užití síly orgány státní moci. (Wolin in Kariková, S.,2008, s.) „ … uplatnění síly, moci, převahy k překonání někoho - obvykle provázené nepřátelstvím a hněvem“ (Hartl, P., 2010, s. 333). Co je násilí?

“… jednání, kterému druhému způsobí bolest nebo jej poškodí“ “… jednání, kterému druhému způsobí bolest nebo jej poškodí“. (VANÍČKOVÁ, E. et al., 1995 s. 5) Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je “násilí záměrné použití - nebo hrozba použití - fyzické síly proti sobě samému, jiné osobě nebo skupině či společnosti osob, které působí nebo má vysokou pravděpodobnost způsobit zranění, smrt, psychické poškození, strádání nebo újmu“). http://cs.wikipedia.org/wiki/Násilí příp. WHO Násilí … (pokrač.)

Některé další (příbuzné) pojmy … Hostilita – „…je všeobecně nepřátelský postoj k ostatním lidem. „…Hostilní jedinec je vůči nim kritický, vyhýbavý a přeje jim neúspěch (PAULÍK, K. Psychologie lidské odolnosti. Praha: Grada Publishing, 2010, s. 52). Hněv – „je silná afektivní reakce na překážku, která se staví do cesty při dosahování nějakého cíle nebo brání rozvíjení jednání“ (http://cs.wikipedia.org/wiki/Hněv). Frustrace - (z lat. frustrá, marně, frustratio, zmarnění) je pocit, pokud se něco důležitého nepovede a v nejbližší době není šance to napravit, ať už pro to, že už to prostě není možné anebo v tom brání něco s čím si nelze poradit. Je zklamáním či pocitem ze zmaru (http://cs.wikipedia.org/wiki/Frustrace). Deprivace (citové strádání) – nedostatečné uspokojení důležité psychické či fyzické potřeby jednotlivce. (cs.vikipedia.org/wiki/Deprivace) Některé další (příbuzné) pojmy …

Harassment … Přeloženo do ČJ = …………………. ? Víte, co znamená? Jak se pozná? Jak v takové situaci reagovat? Jak se se bránit? Jaké jsou možnosti právní ochrany v ČR příp. v EU? (Brodsky, C.: Harassed worker, New York, 1976) Harassment …

Druhy (typy … formy) násilí Mezi základní druhy násilí řadíme fyzické, sexuální a psychické násilí. Fyzické násilí zahrnuje strkání, fackování, bití pěstmi, kopání, smýkání, škrcení, znehybnění atd. Sexuální násilí pokrývá nedobrovolný pohlavní styk a jiné praktiky s pohlavním podtextem (dotyky, plácání, líbání aj.), včetně sexuálního obtěžování. Psychické násilí zahrnuje slovní nadávky, podezírání, zesměšňování, ponižování, zastrašování, rozkazování, vyhrožování atd. Někdy se pojem psychické násilí kryje s pojmem slovní (verbální) násilí, ale – jak nás učí teorie komunikace – verbální je jenom nepatrná část našeho komunikačního chování. Druhy (typy … formy) násilí

Tzv. nekontaktní násilí …(?) Někteří autoři mluví o „…nekontaktním násilí“ - násilí uskutečněné bez fyzického kontaktu pachatele a oběti. Tělesná integrita oběti, i přesto, že ji pachatel ponižuje, zastrašuje a sužuje zde není poškozena… (Chromý, J., 2014). Ale již samotný kontakt může být přímý, tzn. bezprostřední a nepřímý, tedy zprostředkovaný (kupř. médii) – a tak se nezdá, že by pojem nekontaktní násilí vystihovalo podstatu problému. Tzv. nekontaktní násilí …(?)

Ekonomické násilí … Ekonomické násilí ??? Jako samostatná forma násilí, není běžná. Někdy ve spojitosti s partnerským násilím… dle provedení a objektu, resp. předmětu, proti němuž směřuje, bývá přiřazováno pod fyzické nebo psychické násilí. (Chromý, J., 2014). Co nám však brání považovat za ekonomické násilí i krádeže, defraudace a korupční jednání všeho druhu? Ekonomické násilí …

Jiné druhy násilí … Domácí násilí ? … Jaké jiné druhy násilí vás napadají? - Jiné druhy násilí …

Psychické násilí a jeho důsledky… Je velmi pravděpodobné, že druhů a forem psychického násilí je mnohem víc a ty bohužel zatím ani nedovedeme přesně určit! To je by také mohlo být příčinou současné „beztrestnosti“ násilníků tohoto typu. A to i přes skutečnost, že poškození způsobené psychickým násilím bývá dokonce více závažné, než ty způsobené násilím fyzickým. Psychické násilí a jeho důsledky…

Jiné druhy (dělení) násilí … moc? Osobní násilí Interpersonální násilí Skupinové (kolektivní) násilí Politické násilí Institucionální násilí Státní (byrokraticko-správní) násilí „Bohové v bílém“ – násilí ve zdravotnictví? Justiční násilí Strukturální násilí NÁSILÍ vs. MOC Jiné druhy (dělení) násilí … moc?

Násilí v práci je jakákoli událost/případ, kdy dochází ke zneužití, ohrožení nebo napadení osoby v podmínkách výkonu této práce. Škála násilných činů je široká a pestrá a sahá od fyzických a život ohrožujících útoků až k verbálnímu zneužívání a napadání (pomluvy, zesměšňování, vyhrožování, atp.) A právě verbální útoky jsou nejčastějšími případy násilí. (http://www.healthyworkinglives.com/advice/Legislation- and-policy/employee-issues/violence-aggression) „…vnímané či skutečné verbální nebo emocionální hrozby, případně fyzický útok na osobu či její majetek, a to ze strany jiné osoby, skupiny či organizace, přičemž oběť se v dané chvíli věnuje povinnostem spjatým s výkonem povolání“ (BOWIE V.,et al., 2005) Násilí na pracovišti …

Psychické násilí na pracovišti … „Každé zneužívající chování, projevující se konkrétně v jednání, slovech, činech, gestech nebo textech, které poškozují osobnost, její důstojnost a fyzickou nebo psychickou integritu jedince a které ohrožují jeho zaměstnanecké místo nebo znehodnocují pracovní klima.“ (HIRIGOYEN, M. F., 1998, 216 s). Psychické násilí na pracovišti …

A) Násilí jako vrozená či zděděná dispozice (Ch. Darwin, Ch A) Násilí jako vrozená či zděděná dispozice (Ch. Darwin, Ch. Lomboroso, S. Freud, ale i Jacobs, Brunton a Melville, 1965) B) Násilí a agrese jako následek frustrace (Neil Miller, John Dollard, Leonard Doob, O. H. Mowrer a Robert Sears, 1939) C) Agrese a násilí jako formy naučeného chování (A. Bandura, 1977) Zdroje násilí …

Seznam použité literatury (BANDURA, A. Social Learning Theory. [s.l.] : [s.n.], 1977. 248 s. ISBN 0-13-816744-3.) BOWIE Vaughan, FISHER Bonnie S., COOPER Cary: Workplace Violence, 2005, Wilan Publishing, ISBN 1-84392-134-0) HARTL, P., HARTLOVÁ, H. Velký psychologický slovník. Praha: Portál, 2010 HIRIGOYEN, M. F. Le Harcèlement Moral: la violence perverse au quotidien. Paris:Syros, 1998, 216 s. ISBN 2-84146-599-3. Chromý, J., Násilí na pracovišti. Charakteristika, rizikové faktory, specifické formy a právní souvislosti.Praha: Wolters Kluwer Praha,2014. 216 s. MILLER, N.A., et al. The Frustration-Aggression Hypothesis. Psychological Reviews [online]. 1941, vol. 48(4), issue Jul [cit. 2009- 10-10], s. 337-342. ISSN 1939-1471.) VANÍČKOVÁ, E., HADJ-MOUSSOVÁ, Z., PROVAZNÍKOVÁ, H. Násilí v rodině. Praha: MPSV, 1995. Seznam použité literatury