RYBNÍK JAKO CELEK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
VZTAHY ORGANISMŮ.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
PLANKTON.
Potravní vztahy.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Vytvořila Šárka Houdková
Biotické faktory prostředí
Charakteristika ekosystému
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
EKOSYSTÉM RYBNÍKA Ekologický přírodopis pro 6
Krajina a životní prostředí
Rostliny - význam a jejich dělení.
Ekosystémy přírodní a umělé
LES ŘASY.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
Vztahy mezi organismy.
Ekosystémy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Brněnská přehrada made by Jiří Antonín, HG 3.. tak to je Brněnská přehrada.
Ekosystém lesa a rybníka
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ – kvíz Ekosystém rybníka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 5/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Ekosystém rybník Rostliny
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Rostliny - význam a jejich dělení.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

RYBNÍK JAKO CELEK

„Obojživelníci, plazi, ptáci a savci v ekosystému rybník“. Příští hodinu PÍSEMKA – OBRÁZKY „Obojživelníci, plazi, ptáci a savci v ekosystému rybník“.

příště REFERÁT „Pole, louky, pastviny“

RYBNÍK JAKO CELEK

KDE (V JAKÝCH ČÁSTECH) RYBNÍKA ŽIJÍ ORGANISMY?

Uveď příklady organismů, které plavou nebo se vznášejí ve vodě rybníka Malá nápověda:

Uveď příklady organismů, které žijí na vodní hladině Malá nápověda:

Uveď příklady organismů, které žijí na dně rybníka Malá nápověda:

Uveď příklady organismů, které žijí při březích a na březích rybníka Malá nápověda:

CO JE ZDROJEM ENERGIE V TOMTO EKOSYSTÉMU?

Jaké jsou POTRAVNÍ VZTAHY v ekosystému rybníka?

Kdo jsou hlavní ROZKLADAČI v rybníku? Kde se v rybníku berou ANORGANICKÉ LÁTKY? Příroda téměř nezná odpady. V přírodě na potravní řetězce navazují řetězce rozkladné. Rozkladači rozkládají organickou hmotu na vodu, oxid uhličitý a minerální látky. Tím umožňují KOLOBĚH LÁTEK. Kdo jsou hlavní ROZKLADAČI v rybníku? BAKTÉRIE

PŘÍKLAD POTRAVNÍHO ŘETĚZCE V RYBNÍKU

CO JE „BIOLOGICKÁ ROVNOVÁHA“? Potravní vztahy v rybníku udržují biologickou rovnováhu - přemnožení jednoho druhu znamená zvýšené množení jeho přirozených nepřátel - ti se přemnoženým druhem živí. Přirození nepřátelé tak sníží stavy loveného druhu na minimum a pro nedostatek potravy se přestanou rozmnožovat => i jejich stavy se sníží na původní úroveň. Narušení vztahů v ekosystému člověkem (vyhubení některých druhů, jedovaté látky) vede k porušení biologické rovnováhy a k následnému úhynu organismů. Vzniká nestabilní ekosystém (příkladem je akvárium – ZCELA ZÁVISLÉ NA PÉČI ČLOVĚKA). 

Co jsme to těm řekám udělali? Výraznou součástí české krajiny jsou řeky, potoky a rybníky. Jejich stav doznal zejména ve 20. století výrazných, převážně nevhodných změn, například: napřimování toků, výstavba překážek na tocích - zejména jezů a přehradních hrází, znečištění vod a zvětšování chovu ryb. Celková délka toků na území ČR se v minulém století zkrátila o jednu třetinu. V mnoha krajích je stále nedostatek drobných nádrží, které mimořádně zvyšují biologickou rozmanitost a zlepšují zadržení vody v krajině. Na našem území prakticky vymizel losos obecný, hlavatka podunajská a celá řada dalších druhů živočichů. Provedené úpravy vedly k zrychlení odtoku vody z krajiny a zvýšení ničivosti povodní. V řekách a nádržích se často nedá koupat kvůli řasám a sinicím.  

Losos obecný 70-90cm Hlavatka podunajská 60-110cm

Uveď příklady poškození vodního prostředí člověkem. K ČEMU TYTO ZÁSAHY VEDOU??? PRŮMYSL ZEMĚDĚLSTVÍ DOPRAVA SKLÁDKY

1 litr ropy znečistí 1 milion litrů vody

V posledních letech dochází v České republice k neúměrnému přemnožení sinic , které jsou nebezpečné nejen pro vodní živočichy a rostliny, ale také pro zdraví obyvatel. Sinice tvoří na hladině tzv. vodní květ. Látky, které uvolňují, mohou vyvolat řadu onemocnění, zejména při dlouhodobém pití vody, nebo při delším koupání v zamořené nádrži. Živinami pro sinice jsou dusík a fosfor, jejichž obsah ve vodě zvyšují nedokonalé čističky odpadních vod, chov dobytka nebo špatný způsob obdělávání půdy spolu s jejím splavováním do vodních nádrží.

Vzájemné vztahy organismů zajišťují v rybníku biologickou rovnováhu. Rybník jako celek Vzájemné vztahy organismů zajišťují v rybníku biologickou rovnováhu. Znečišťování vod, např. průmyslem, zemědělstvím, odpadními vodami, skládkami,…  porušení rovnováhy  vymírání organismů. Zdroj energie v ekosystému rybníku je slunce. I v rybníku je zachován koloběh látek. Organismy z hlediska potravních vztahů: příklad: producenti při fotosyntéze vytvářejí organické látky leknín, okřehek, rdest, rákos, vrba, olše, blatouch  konzumenti živí se jinými organismy býložravci hryzec  všežravci kapr  masožravci vydra  rozkladači rozkládají zbytky nitěnky, baktérie paraziti napadají jiné organismy pijavka, chobotnatka

Opakování: Vysvětli, čím je nebezpečné znečišťování vodního prostředí. Uveď příklady znečištění vodního prostředí. Jak dělíme organismy z hlediska potravních vztahů? Vysvětli toto rozdělení a uveď příklad (y) z každé skupiny. 3. Uveď příklady 4 organismů, které: a) plavou nebo se vznášejí ve vodě b) žijí na vodní hladině c) žijí na dně rybníka d) žijí při březích a na březích rybníka