Veřejné zakázky, koncese a veřejná podpora ve světle poskytování podpory z evropských fondů 17.9.2009 Jan Ďoubal (MŠMT)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Advertisements

Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Plzeň České Budějovice.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
Podmínky pro zadávání VŘ/ZŘ ve vztahu k elektronickým učebnicím Mgr. Monika Málková.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Metodický výklad výzvy
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Změny v Pokynech pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v roce 2012.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – Výzva č. 51 Veřejné zakázky v oblasti ICT.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ (zvláštní část) Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Seminář pro žadatele IROP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II)
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Veřejné zakázky, koncese a veřejná podpora ve světle poskytování podpory z evropských fondů Jan Ďoubal (MŠMT)

Systém zadávání veřejných zakázek v rámci OP VaVpI a vnímání problematiky veřejné podpory v souvislosti s výstavbou infrastruktur pro VaV v rámci OP VaVpI

Současný stav Proběhla první výzva a vyhodnocení projektů s celkovou alokací 6 mld. Kč. V průběhu listopadu budou přijímany žádsot do dalších výzev v rámci Prioritní osy 1,2 PO1 – Centra Excelence PO2 – Regionální VaV centra

Centrum excelence výzkumné centrum vybavené moderní, často jedinečnou infrastrukturou, produkující v mezinárodním měřítku vynikající výsledky výzkumu, včetně výsledků aplikovatelných v praxi, vytvářející silná strategická partnerství s prestižními výzkumnými pracovišti (soukromými i veřejnými) v ČR i zahraničí, která přispívají k větší integraci českých VaV týmů s předními mezinárodními výzkumnými organizacemi a evropskými výzkumnými infrastrukturami, a která přispějí k rozvoji lidských zdrojů ve výzkumu prostřednictvím doktorských studijních programů a přilákáním kvalifikovaných výzkumníků z ČR i ze zahraničí do regionů Konvergence.

Regionální VaV centrum oborově zaměřené centrum aktivní ve výzkumné činnosti, které vytváří silné partnerské vazby s firmami a dalšími partnery z aplikační sféry, kteří se rovněž aktivně podílejí na strategickém směrování jeho činnosti; dosahuje úspěchů v produkci aplikovatelných výsledků a podílí se na vzdělávání a výchově lidských zdrojů pro VaV

Realizace výběrových řízení Důležité dokumenty -zákon 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách -Pravidla pro výběr dodavatelů, jakožto příloha č.2 Příručky pro žadatele – vychází ze ZÁVAZÝCH POSTUPŮ PRO ZADÁVÁNÍ ZAKÁZEK z dílny Národního orgánu pro koordinaci SF/MMR.

Správně realizovaná výběrová řízení – jediná možnost uznat výdaje za způsobilé Tato povinnost se týká předkladatele projektu (příjemce dotace) i případných parterů (tj. subjektů mající podíl na způsobilých výdajích projektu. Příjemce dotace má povinnost zavázat smluvně partnera k řádné realizaci VŘ

Preventivní přístup - předcházení problémům Možnost uznat za způsobilé i náklady na realizaci výběrových řízení Předběžné (ex-ante) kontroly zakázek - spojené s povinností zasílat VŘ předem a to 30 dní pro nejdůležitější zakázky (min.50 mil či 10% celkových nákladů projektu) a 7 dní pro ostatní – na speciální webovou adresu FAQ na webu MŠMT Semináře pro žadatele Povinnost přizpůsobit lhůty (i nad rámec stanovených lhůt) složitosti zakázky a potenciální časové náročnosti zpracovat kvalitně nabídku. Cílem je více nabídek

Nejčastější chyby Chybějící povinná publicita i na textu výzvy/zadávací dokumentace Nedodržení lhůty pro jednotlivá řízení – počátek lhůty vždy den následující po rozhodné události Nedodržení informační povinnosti vůči MŠMT Výzvu před plánovaným zveřejněním, případně zpráv z výběrových řízení odeslat na Řádné nezveřejnění výzvy. Zprávy na webu, ISVZUS, TED Neoslovení dostatečného počtu dodavatelů, stále stejní, zjevně nerelevatní

Nejčastější chyby - pokračování Nerespektování principů rovného zacházení, transparentnosti a nediskriminace (zadavatel v zadávacích podmínkách uvádí požadavky nebo odkazy na obchodní firmy či konkrétní produkty Nesprávně stanovená předpokládaná hodnota veřejné zakázky (povinnost sčítat obdobná plnění i v rámci projektu- tj. mezi příjemci a partnery!) Vnímáme složitost kontroly těchto povinností. Minimální obsah výzvy, resp. zadávací dokumentace

Kontrola zakázek Ex-ante hloubková - u zakázek nad 50 mil. či 10% projektu Formální Ex- post hloubková Formální Sankce - nezpůsobilost výdaje spojené se zakázkou, Méně závažné chyby - neproplacené náklady na realizaci VŘ, nezpůsobilý realizační tým.

Výjimky ze stanovených postupů Na veřejné zakázky, které je zadavatel povinen zadávat postupy dle ZVZ. Aplikace těchto Pravidel nezbavuje zadavatele povinnosti postupovat vždy v souladu se ZVZ. Zakázky jejichž předpokládaná cena je nižší než ,- / ,- Kč u stavebních prací V případech, kdy je pro realizaci projektu nezbytně nutné pořídit, případně pronajmout: -nemovitost, -výhradní právo (např. patenty, ochranné známky aj.), -unikátní technologii, zařízení apod., včetně jakýchkoli plnění od dodavatele, který je považován za jediného možného dodavatele. Nutné doložit znalecký posudek !!!! Nad 1 mil.Kč již před uzavřením smlouvy

Výjimky ze stanovených postupů pokrač. Zákonné Na vybrané zakázky, které ZVZ výslovně ze své působnosti vyjímá, a to výjimky podle § 18 odst. 1 písm. a, b, d (pouze bod 3), e, j ZVZ

Problémy s přijetím novely ZVZ zákonem č.110/2009 Sb., Společně s reformou se do ZVZ dostala výjimka (§ 18 odst.1 písm.d) veřejné zakázky ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích 1. na projekt velké infrastruktury nebo na specifický vysokoškolský výzkum, 2. které jsou hrazeny z institucionální podpory a jsou předmětem spolupráce mezi výzkumnými organizacemi na základě písemné smlouvy, Pojmy nejsou definovány, musí být nalezena hranice mezi komerčním/nekomerčním vztahem těchto subjektů.

…….dočasné řešení V Pravidlech pro výběr dodavatelů : Zadavatel nesmí aplikovat výjimku dle § 18 odst.1 písm.d) body 1,2 a je povinen zadávat zakázky podle ZVZ a to i případech, že jsou splněny všechny podmínky pro aplikaci těchto výjimek. Otázka přístupu ÚOHS k zakázkám, kdy zadavatel „dobrovolně“ postupuje podle zákona.

Krátká úvaha „de lege ferenda“ Pokud zadavatele postupuje zjevně podle zákona a dává tím najevo, že celá procedura bude transparentní - tak je poté nutné dodržet všechny procedury. Z toho důvodu je ke zvážení, zda v zákoně výslovně nestanovit, že v případě, kdy dá zadavatel svým úkonem najevo, že zadává podle zákona, tak se na něj tak pohlíží, bez ohledu na to, zda existuje zákonná povinnost podle zákona postupovat.

Veřejná podpora v OP VaVpI V PO1,2 není veřejná podpora poskytována, jelikož jde o podporu neziskových aktivit tzv. výzkumných organizací Co je výzkumná organizace : definice v čl. 2.2.písm.d Rámce pro státní podporu VaV a inovací. (2006/C 323/01) Služby VO musí být vždy za tržní cenu, případně tu cenu, která pokrývá min.náklady a přiměřený zisk.

Výzkumná organizace hlavním účelem je provádět základní výzkum, aplikovaný výzkum nebo experimentální vývoj nebo šířit výsledky VaV činností prostřednictvím výuky, publikování nebo převodu technologií; tzn. Minimálně 50% tyto činnosti. Nehospodářský VaV je min. 10% činností a 10 mil./ročně prostředky ze zisku reinvestuje podniky (jakožto subjekty vykonávající hospodářské aktivity), které mohou uplatňovat vliv na takovýto subjekt, např. jako podílníci nebo členové, nemají žádný přednostní přístup k výzkumné infrastruktuře tohoto subjektu, nebo k výsledkům vytvořeným tímto subjektem; + historicky doložit, že v případě, kdy jakýkoliv subjekt má podíl na celkových tržbách více než 15% - nutné doložit dva další s alespoň 10% hospodářské a nehospodářské činnosti jsou v rámci subjektu účetně odděleny a nedochází k financování hospodářských činností z činností nehospodářských - účetně ale i funkčně. Veškerý pořízený majetek je nutné využít primárně k nehospodářské činnosti. K hospodářské vždy pouze doplňkově k účelnějšímu využítí majetku, kdy případné příjmy musí být převedeny do nehospodářské činnosti

Děkuji za Vaši pozornost !