ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Veřejná správa – úvod.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Veřejné politiky Tutoriál Zaměření a způsob studia kurzu Průběh tutoriálu – zaměření tutoriálu Distanční forma studia E-learningový kurz.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Management a rozvoj obcí
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Veřejné politiky Tutoriál ZS 2013/2014. Zaměření tutoriálu  Organizace kurzu  Zadání jednotlivých POTů, POT č.4  Způsob zakončení předmětu  Diskuse.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Moderní personalistika I. BLOK
Partnerství mezi veřejnou správou, soukromým a neziskovým sektorem
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Subjekty a objekty veřejných politik
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Aktuální informace o projektu
Komunální politika: teorie a praxe. Úvodní informace
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ   Veřejné politiky ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ

Tematické okruhy studia Veřejná politika – vymezení oblastí zájmu studia Hodnotové zakotvení veřejných politik Veřejný zájem Proces identifikace, prezentace, rozhodování a realizace veřejného zájmu Specifika implementace a realizace veřejných politik na jednotlivých úrovních veřejné správy Nástroje veřejné politiky Aktéři veřejných politik – veřejná správa, soukromý sektor a občanská společnost Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Zakončení kurzu Seminární práce + Závěrečná zkouška: diskuse nad prací + doplňující otázka Termíny: listopad/prosinec, leden Práci odevzdat min 5 pracovních dnů před konáním zkoušky – odevzdat na: trhlinova@email.cz Témata seminárních prací: Lokální veřejný zájem a jeho identifikace a realizace v praxi, včetně rozhodování (obec, dobrovolné sdružení obcí) Realizace veřejného zájmu na úrovni kraje Partnerství v realizaci veřejného zájmu (spolupráce s aktéry na místní, regionální a národní, popř. nadnárodní úrovni) VeP ve vybraném sektoru (environmentální politika, sociální, zahraniční, kulturní ...) – současné hlavní cíle a záměry vybrané politiky ve vztahu k hlavním rozvojovým cílům ČR Role obcí ve vytváření VeP na úrovni krajů a státu Role krajů ve vytváření VeP na úrovni krajů a státu Nástroje realizace veřejného zájmu uplatňivané na úrovni obce, sdružení obcí Zapojení soukromého sektoru do procesu veřejné politiky (případová studie) Zapojení občanského sektoru do procesu veřejné politiky (případová studie) Základní hodnotový rámec realizace veřejného zájmu v ČR Vlastní výběr – nutnost schválení tématu! Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

LITERATURA Potůček, M a kol.: Veřejná politika, SLON, Praha, 2005 – kap. 1, 2, 4, 5, 6, 7 Studijní materiál: bude k dispozici na is.vsfs.cz od 5.11. 2010, vč. Kontrolních otázek www.martinpotucek.cz – sekce „ke stažení“ Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Veřejná politika: vymezení oblasti studia Interdisciplinární charakter: vztah k politologii, správní vědě, sociologii a ekonomii ... Politologie – popis a analýza politických jevů Politická rozhodnutí: program, akční plán, strategie, nařízení, směrnice, koncepce, zákon, iniciativní návrh apod., - dokumenty, které vznikly se záměrem řešit problémy občanů ROZHODNUTÍ Nejsou izolovaná, vznikají prostřednictvím interakcí různých aktérů Jejich naplňování nemusí odpovídat cílům a záměrům politiky (bezpečnost v dopravě x kulturní vzorce společnosti) x Potřeba popsat celý systém přijímání rozhodnutí, poznání faktorů ovlivňujících pol. rozhodnutí a popsat společenské důsledky těchto rozhodnutí – jak fungují v praxi, evaluace rozhodnutí Jak je zájem veřejnosti definován, naplňován a uplatňován Jak je zájem a potřeby veřejnosti zabezpečován veřejným sektorem Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Řeší politická rozhodnutí všechny potřeby veřejnosti? Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Specifika veřejné politiky Politika jako vyjádření kolektivní vůle občanů (reprezentativní x přímá demokracie) Veřejnost jako předmět a cíl politiky (VEP: studium dopadu politiky na veřejnost) Veřejný versus soukromý zájem (na definování politiky se podílejí všichni, kdo mají zájem se podílet za předpokladu transparentnosti a zodpovědnosti) veřejná politika komplexnější pojetí než politika: přímá vazba na studium veřejné správy (aktér VEP, organizace VS jako předpoklad naplnění cílů VEP), sociologie (vztahy ve společnosti), ekonomie (ekonomika veřejného sektoru) a další disciplíny Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

VEŘEJNÁ POLITIKA MŮŽE BÝT CHÁPÁNA JAKO: Soubor činností vlády přímo nebo nepřímo působících na občany, soukromé subjekty a jiné aktéry v území s cílem zajištění tzv. veřejného zájmu NEBO souhrn idejí, návrhů a aktivit navrhovaných a realizovaných jakoukoli úrovní veřejné správy, která disponuje vlastní vládou (rozhodovací pravomoc, rozvojový prvek) Soubor vládních aktivit, které přímo anebo zprostředkovaně ovlivňují život občanů státu, kraje nebo obce ......analyzuje co vlády dělají, proč a jaké využívají přístupy k realizaci svých aktivit, kteří aktéři se na rozhodnutích podílejí, jaký dopad to má na občany a soukromý sektor. A DALŠÍ. Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

POJETÍ VEŘEJNÝCH POLITIK 4 úrovně VeP : - nadnárodní (EU, Mercosur, SB, MMF…) - národní - regionální (subsidiarita, decentralizace, regionalismus) - lokální (mikroregionální) Charakter VeP ovlivněn hierarchickými vztahy (zhora dolů i zdola nahoru) i horizontálními vztahy (přenos zkušeností, networking) Charakter veřejných politik: Diferencovaný v rámci EU Diferencovaný v rámci ČR (např.řešení nezaměstnanosti, aktivity úřadů práce) historicko-kulturní, ekonomické, právní, sociální příčiny hodnotové zakotvení VEP (morálka, etika, pohled na stát, soukromý sektor a OS) Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Studium veřejné politiky přináší Pochopení procesů, které vedou k politickým rozhodnutím Porozumění sektorových politik (sociální, zdravotní, vzdělávací, sociální....) Porozumění více-úrovňových vztahů mezi centrální, regionální a místní vládou Porozumění problému selhání vlády (demokracie, volební cykly, zájmové skupiny, omezení volného trhu, nedostatečná flexibilita byrokracie apod.) Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Základní prvky veřejné politiky Veřejná politika má tři základní prvky:   Definování veřejného problému, resp. zájmu. - Co je problém, na který bychom se měli zaměřit? (kriminalita, nezaměstnanost, obrana ...) Stanovení cílů, které vedou k jeho řešení. - Jaké cíle sledujeme? (jakkékoliv zaměstnání x zvýšení kvalifikace a diverzifikace pracovních pozic...) Výběr adekvátních nástrojů - legislativa, administrativní nástroje, ekonomické nástroje... Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

CO JE VEŘEJNÝM PROBLÉMEM ? VEŘEJNÝM ZÁJMEM? Architektura veřejného prostoru ? (park, hřiště, hospoda, urbanita měst...) Kriminalita ? Bezpečnost ? Vzdělanost ? Politická kultura ? Migrace pracovní síly ? Veřejný dluh ? Nezaměstnanost? Chybějící dálnice ? Korupce ? .... Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.