Helena Bauerová Aj-Čj 3. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Problém hladu a podvýživy
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
BALENÁ VODA – potřebujeme ji? Balená voda stojí více než $1,50 za láhev. To je x cena vody z vodovodu!
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
CHUDOBA.
OBEZITA.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Zdravé stravování KC3.
Stravovací služby Realizace a formy rychlého občerstvení
Pro ty z vás, kteří dávají pozor na to, co jedí, je zde definitivní slovo na téma výživa a zdraví. Je posilou ducha konečně vědět, že skutečnost přece.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo v digitálním archivu školy
Oblíbené fastfoody.
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Drogy dnešní doby Študáci.
Jaké je jejich dostatečné množství?
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Výživa.
Obezita v USA JAK TO VIDÍM JÁ.
Transkript prezentace:

Helena Bauerová Aj-Čj 3. ročník Stravovací návyky USA Helena Bauerová Aj-Čj 3. ročník

O Američanech se říká, že jsou nejtlustější národ na světě O Američanech se říká, že jsou nejtlustější národ na světě. Až 61 % obyvatel trpí výraznou nadváhou. Z celkových 280 miliónů obyvatel je to vysoké číslo.

Výzkum V roce 1970 Američané utratili 6 miliard dolarů za „fast food“, tedy za nezdravé jídlo; roku 2001 se tato částka vyšplhala na 110 miliard. Výzkum dále ukazuje, že se do jídla vkládá mnohem více peněz než do aut, počítačů nebo vzdělání.

Historie Jedním ze zakladatelů tzv. „fast food“ byl Američan Carl Karcher, mladý farmář, který se ve 30. letech 20. stol. přestěhoval do většího města a začal podnikat. Nejprve si otevřel malý stánek s hot dogy, za několik měsíců měl takových stánků několik a po nějaké době si otevřel první restauraci, do které můžete vjet autem, tzv. drive-in.

McDonald´s Koncem 30. let si dva bratři otevřeli restauraci s hamburgery, ale protože byli nespokojení s klasickým vedením restaurací, propustili všechny zaměstnance, vyhodili staré talíře a příbory a nahradili je plastovými. Později přijali zaměstnance, kteří se nemuseli učit všechnu práci, ale každému byl přidělen jeden konkrétní úsek, např. smažení hranolek.

Program pro zdravé stravování Byl vytvořen Program pro zdravé stravování ve školách. Zjistilo se:

Účinky na děti Příčinou obezity je příliš mnoho tučných jídel, nadbytek cukru a nedostatek pohybu. Roku 2003 proběhl na Univerzitě v Tennessee výzkum, který ukázal, že stravovací návyky matky mají velký vliv na dítě. Ze 24 nejméně oblíbených jídel vévodila zelenina v 17 případech. Naopak nejoblíbenější byly sladkosti a samozřejmě i „fast food“.

Velké porce Dalším problémem ve stravování jsou příliš velké porce, které nám nabízí řetězce typu McDonald´s nebo KFC ve formě BigMac a podobných výrobků. Roku 1957 vážil průměrný hamburger 28 gramů a obsahoval 210 kalorií, zatímco dnes hamburger váží 170 gramů a najdeme v něm 618 kalorií.

Oblíbený druh jídla V následující tabulce jsou uvedeny oblíbené druhy jídel, která lidé jedí v restauracích:

Obezita Jak vzniká obezita? Je způsobena větším přísunem kalorií, než je tělo schopno za den spálit. Jsou i další faktory, které se na této civilizační chorobě podílejí: genetická predispozice, snížená funkce štítné žlázy, věk, léky atd. Epidemie obezity je také zapříčiněna tím, že jsou nezdravá jídla finančně dostupná, zatímco zdravá jídla jsou mnohdy drahá.

Následky Obezita způsobuje mnohá onemocnění, např. infarkt myokardu, cukrovku; příčinou smrti může být i bakterie E-coli obsažena v jídlech rychlého stravování.

Nápoje Dalším problémem ve stravování Američanů je nadměrná spotřeba nápojů s vysokým obsahem cukru. Například jedna plechovka Coca-Coly nebo Pepsi obsahuje 9 lžiček cukru, větší balení dokonce 15 lžiček. Kvůli velkému množství cukru navíc tyto nápoje způsobují větší žízeň, a tedy i vyšší spotřebu.

Roční spotřeba Coca-Cola a jí podobné sladké nápoje jsou součástí Ameriky už přes sto let. Odhaduje se, že jeden Američan v průměru zkonzumuje 238 litrů těchto tekutin ročně.

Stravování ve školách Nezdravá strava jasně vede nad zdravou. Jedna studie ukázala, že 76 % amerických škol prodává pizzy nebo hamburgery a 80 % nabízí různé koláčky a sušenky a v 60 % školách můžeme najít hranolky. I když se zdá, že se školy zaměřují jen na nezdravou stravu, není to úplně pravda. V 90 % škol je k dostání ovoce a zelenina, nízkotučné jogurty a další. Problém je, že si studenti ve většině případů zvolí právě tu nezdravou stravu.

Co říct závěrem? Vyřešit problém nezdravé výživy zejména u malých dětí je velký problém a vliv médií je obrovský. Rodiče by se měli snažit vést děti ke zdravému způsobu života; stravování v rychlých občerstveních by mělo být jen občasnou a ne každodenní záležitostí. „Fast food“ není jen problém Spojených států, dostal se až daleko za jejich hranicemi a jen na nás, jak se s ním vypořádáme. Je to ale běh na dlouhou trať.