Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace"— Transkript prezentace:

1 Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
Jitka Slaná Reissmannová

2 Evropský kodex proti rakovině
1. Nekuřte. Pokud kouříte, přestaňte. Pokud nemůžete přestat, nekuřte v přítomnosti dětí. Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření Masarykův onkologický ústav, Žlutý kopec 7, Brno telefonní číslo:  Brožury LPR: Mýty a fakta o kouření: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_myty%20a%20fakta%20o%20kou%C5%99en%C3% AD%20(1).pdf Kouření a zdraví file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_koureni%20a%20zdrav%C3%AD%20(1).pdf Jak nás – nekuřáky – ohrožuje kouření file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_tretiruka%20(3).pdf Aby vaše dítě nekouřilo file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_aby_vase%20dite%20(1).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav Výchova ke zdraví: (odkaz na metodické materiály pro MŠ, ZŠ,SŠ)

3 Evropský kodex proti rakovině
2. Vyvarujte se nadváhy a obezity, omezte spotřebu tučných jídel. Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření Masarykův onkologický ústav, Žlutý kopec 7, Brno telefonní číslo:  Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: Výchova ke zdraví: (metodické materiály pro MŠ, ZŠ, SŠ) Pohyb a výživa:

4 Evropský kodex proti rakovině
Denně vykonávejte nějakou tělesnou činnost Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: Výchova ke zdraví: (metodické materiály pro MŠ, ZŠ, SŠ) Pohyb a výživa:

5 Evropský kodex proti rakovině
3. Jezte denně více různých druhů ovoce a zeleniny, alespoň v pěti porcích. Omezte příjem potravin obsahujících živočišné tuky, jezte obiloviny. Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření Masarykův onkologický ústav, Žlutý kopec 7, Brno telefonní číslo:  Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: Výchova ke zdraví: (metodické materiály pro MŠ, ZŠ, SŠ) Pohyb a výživa:

6 Evropský kodex proti rakovině
4. Jestliže pijete alkohol, ať již pivo, víno nebo koncentráty, snižte potřebu na 2 nápoje denně, jste-li muž, a na 1, jste-li žena. Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav Výchova ke zdraví

7 Evropský kodex proti rakovině
5. Nevystavujte se nadměrnému slunečnímu záření. Zvlášť důležité je chránit děti a mladistvé. Ti, kdo mají sklon se rychle spálit, se musí chránit během celého života. Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kůže a její ochrana file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_kuze.pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: Slunce dobré i zlé: UV záření: Nádory kůže:

8 Evropský kodex proti rakovině
6. Dodržujte přesně pravidla ochrany před známými rakovinotvornými látkami. Dodržujte všechny zdravotní a bezpečností předpisy při styku s látkami, které mohou způsobit rakovinu. Dodržujte směrnice radiační hygienické služby. Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav Azbest: Co lze najít na etiketě nebezpečných chemických látek a přípravků? Grilování: Prevence plísňových onemocnění:

9 Evropský kodex proti rakovině
7. Ženy, choďte pravidelně na gynekologické prohlídky a žádejte vyšetření stěru z děložního čípku. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Rakovina ovaria: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/ovarium_web.pdf Rakovina a sex: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/sex%20na%20web.pdf Co by měly ženy znát o rakovině děložního čípku: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/delozni%20cipek%20na%20web.pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav Masarykův onkologický ústav

10 Evropský kodex proti rakovině
8. Ženy, kontrolujte si pravidelně prsy (samovyšetřováním) a nechte si po dosažení 50 let pravidelně provádět mammografii. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Dědičnost jako rizikový faktor pro vznik nádorů: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/D%C4%9Bdi%C4%8Dnost%20jako%20ri zikov%C3%BD%20faktor.pdf Rakovina prsu u žen: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/prs2015_web%20(1).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: Masarykův onkologický ústav:

11 Evropský kodex proti rakovině
9. Navštivte lékaře, máte-li přetrvávající potíže, jako jsou kašel, chrapot, nepravidelná stolice, nebo jestliže hubnete bez známé příčiny. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Dědičnost jako rizikový faktor pro vznik nádorů: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/D%C4%9Bdi%C4%8Dnost%20jako%20rizikov%C3 %BD%20faktor.pdf Kde ještě naleznete informace: Masarykův onkologický ústav Obecné informace o prevenci: Videokonference: Onkologické informační centrum:

12 Evropský kodex proti rakovině
10. Navštivte lékaře, objevíte-li kdekoliv na těle bulku, pozorujete-li změny pigmentového znaménka nebo zjistíte-li krvácení bez známé příčiny. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Dědičnost jako rizikový faktor pro vznik nádorů: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/D%C4%9Bdi%C4%8Dnost%20jako%20rizikov%C3 %BD%20faktor.pdf Kde ještě naleznete informace: Masarykův onkologický ústav Obecné informace o prevenci: Videokonference: Onkologické informační centrum:

13 Evropský kodex proti rakovině
11. Účastněte se očkovacích programů proti infekci způsobené virem hepatitidy B. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Rakovina jater a žlučových cest: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/jatra%20na%20web.pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: Hepatitidy: Hygiena rukou: Výchova ke zdraví:


Stáhnout ppt "Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace"

Podobné prezentace


Reklamy Google