Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaké je jejich dostatečné množství?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaké je jejich dostatečné množství?"— Transkript prezentace:

1 Jaké je jejich dostatečné množství?
Bílkoviny Jaké je jejich dostatečné množství? Jmenuji se David Kubiš a chtěl bych vás uvítat na této přednášce o bílkovinách a o tom, jaké je jejich dostatečné množství David Kubiš Prachatice

2 Pokud by jste se zeptali jakéhokoli osmiletého chlapce, jestli by raději vyrostl rychleji nebo žil déle, pravděpodobně by si vybral růst tak rychle, jak je to možné.

3 Již ve 30. letech min. st., výzkum na zvířatech ukázal, že strava s vysokým obsahem bílkovin zrychlila růst a dospívání, ale zkrátila rozpětí života.

4 V minulosti mnoho lidí věřilo, že pokud jde o bílkoviny, člověk jich nikdy nemůže dostat příliš mnoho. Dnes mnoho vědeckých poznatků ukazuje opak. Takže, kde se vzaly tyto mýty o bílkovinách?

5 Z tohoto zjištění usuzoval, že síla svalů je závislá
Dr. Justus von Liebig Justus von Liebig (vědec, doktor) objevil, že svaly jsou vytvořeny bílko- vinami. Z tohoto zjištění usuzoval, že síla svalů je závislá na konzumování hojného množství potravin, které obsahují bílkoviny.

6 Později jeho student, doktor Carl Voit z pozorování horníků
Dr. Carl Voit Později jeho student, doktor Carl Voit z pozorování horníků vypočítal, kolik tito silní a svalnatí muži jedí bílkovin za den. Kolik asi gramů jedli?

7 Z jeho výzkumu mu vyšlo, že tito lidé jedí
120 gramů bílkovin denně a proto měl za to, že to musí být množství, které tělo každý den potřebuje.

8 I když se později ukázalo, že tyto domněnky byly nesprávné, povzbudily celosvětovou pozornost ohledně dostatku bílkovin. Zájem o tuto tématiku přetrval do dnes.

9 Kolik bílkovin tedy potřebujeme?
Tento údaj se stále snižuje. Světová zdravotnická organizace doporučuje 50 g pro dospělého/den; což je přiměřené.

10 Bílkoviny v typické západní stravě
51 g 43 g 91g Celkem: 185 g na den Z této ukázky plyne, že lidé v Evropě a v USA spotřebují více jak dvojnásobek denní dávky.

11 Dobře známým faktem je to, že bílkoviny jsou nezbytným
prvkem zdravé stravy. Ale málo lidí si uvědomuje jasná zdravotní rizika spojená se spotřebou velkého množství bílkovin.

12 zdrojů mohou být škodlivé a mohou vést k různým zdravotním problémům:
Přebytečné bílkoviny, které jsou zvláště z živočišných zdrojů mohou být škodlivé a mohou vést k různým zdravotním problémům:

13 bílkovin na naše zdraví
Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Prvním problémem, na který vás chci upozornit jsou ledvinové kameny a osteoporóza

14 bílkovin na naše zdraví
Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Ledvinové kameny a osteoporóza Bílkoviny Strava bohatá na bílkoviny, zvláště živočišného původu …….

15 bílkovin na naše zdraví
Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Ledvinové kameny a osteoporóza Bílkoviny Vápník …… způsobuje známé vyplavování kalcia s kostí …..

16 bílkovin na naše zdraví
Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví …… a jako výsledek stoupá kalcium vyloučené močí. Bílkoviny Vápník Osteoporóza Ledvinové kameny

17 Je zajímavé, že na celém světě, v zemích, kde lidé
jedí méně živočišných bílkovin, trpí také méně osteoporózou.

18 Dalšími problémy jsou srdeční choroby.
Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Dalšími problémy jsou srdeční choroby. Většina bílkovin konzumovaných v západní společnosti pochází z živočišných zdrojů. Všechny tyto potraviny mají živočišný cholesterol a nasycené tuky, které vyvolávají zúžení a ztvrdnutí tepen, zrychlení stárnutí a zkracování života.

19 bílkovin na naše zdraví
Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Jiným problémem je DNA. Při dně nadměrná konzumace bílkovin zvyšuje produkci močové kyseliny, která má často za následek bolestivý zánět kloubů.

20 bílkovin na naše zdraví
Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Nesmíme zapomenout na rakovinu, protože se ukázalo, že vysoký přísun živočišných bílkovin podporuje růst několika typů rakovin.

21 bílkovin na naše zdraví
Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Dlouhou dobu se myslelo, že atleti potřebují mnohem více bílkovin. Nyní se ví, že strava s vysokým obsahem bílkovin snižuje vytrvalost. Dnešní atleti konzumují neupravované sacharidy raději než bílkoviny, aby dosáhli maximální energie a výkonu.

22 Ledvinové kameny a osteoporóza Nemoc srdce Dna Rakovina
SHRNUTÍ Nadměrné užívání bílkovin může způsobit několik problémů, mezi které patří například: Ledvinové kameny a osteoporóza Nemoc srdce Dna Rakovina Pokles vytrvalosti

23 V minulosti se jedly potraviny s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuků a bez cholesterolu. (1 Moj 1,29)

24 Nyní, ve 21. století, má věda nový pohled na rostlinná jídla, a tak se spousta lidí vrací k rostlinné stravě. Má totiž nízký obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a nu- lové množství cholesterolu.

25 Bílkoviny v rostlinné stravě
27 g 27 g 16 g Celkem: 70 g na den

26 Denní dávka bílkovin má být 50 g/den.
. K doplnění předešlého obrazu musíme říci, že rostlinná strava obsahuje všechny prvky potřebné pro dobré zdraví a vitalitu, spolu s dostatkem kvalitních bílkovin.

27 Věda tedy potvrdila, že rostlinná strava je schopna dodat dostatek bílkovin.

28 Jak dosáhnout dobrého zdraví?
Snižme spotřebu živočišných produktů s velkým množstvím bílkovin . - Nahraďme je rostlinnými jídly

29 Tyto principy životního stylu mohou zlepšit Vaše zdraví a prodloužit Váš život více, než všechny technologické zázraky moderní medicíny.

30 Přísloví 15,17 – Lepší je jídlo ze zeleniny a k tomu láska než z vykrmeného býka a k tomu nenávist.


Stáhnout ppt "Jaké je jejich dostatečné množství?"

Podobné prezentace


Reklamy Google