Státní zemědělská a potravinářská inspekce ZÁKLADNÍ PRINCIPY KOMUNIKACE RIZIKA A KRIZOVÉ KOMUNIKACE (Zkušenosti SZPI) ©RNDr. Daniela Kolejková, CSc., 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Profesionální sebeprezentace
Nabídka personálních služeb
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
1 BOJ NA TRHU PRÁCE aneb bojujeme se ctí Kateřina Cempírková HR manager 21. května 2008, Praha.
9.Národní konference kvality ve VS Ing. Kamil Rajsigl, vedoucí Organizačního odboru Magistrátu města Brna Kvalita v základních územně samosprávných celcích,
Audit seminář CGI duben 2014.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Nástroje komunikačního mixu. Komunikační politika v územním marketingu Podstatou komunikační politiky je: prosazování produktu obce na trhu a vůči cílovým.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Krizová komunikace a princip kontinuity Přednáška od 12:15 do 13: PaedDr.Emil Hanousek,CSc., :: Ing. Martin Švehla.
Seminární práce Mgr. Bc. Radka Burketová N_TiM/pMPH
Seminární práce N_TiM/pMPH.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Proces řízení rizik.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
KOMUNIKACE VE STÁTNÍ SPRÁVĚ na příkladu Státní zemědělské a potravinářské inspekce ©RNDr. Daniela Kolejková, CSc., 2004.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
MARKETINGOVÝ MIX.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
MiFID Markets in Financial Instruments Directive.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Státní organizace.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Specifické metody SP LS 2014
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Jak založit tiskový útvar Cvičení od 14:00 do 15: PaedDr.Emil Hanousek,CSc., :: Ing. Martin Švehla
 Public relations se často překládá doslovně jako „veřejné vtahy“, avšak public relations jsou především procesem, jeho úkolem je tyto vztahy zlepšit.
KOMUNIKACE A JEDNÁNÍ s LIDMI – na vysoké škole, v organizaci, ve společnosti.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 4: Marketingové řízení MSP.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Metodická pomoc obcím Porada se starosty obcí Pardubického kraje
Kvalita v sociálních službách jako proces
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Krizová komunikace a princip kontinuity
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Tiskový mluvčí ZUR 295 Tereza Fojtová, tisková mluvčí MU
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Odbor archivní správy a spisové služby MV
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce ZÁKLADNÍ PRINCIPY KOMUNIKACE RIZIKA A KRIZOVÉ KOMUNIKACE (Zkušenosti SZPI) ©RNDr. Daniela Kolejková, CSc., 2007

Státní zemědělská a potravinářská inspekce OBSAH: I. Základní principy komunikace (státní správa) II. Komunikace rizika III.Krizová komunikace IV.Případové studie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce I.ZÁKLADNÍ PRINCIPY KOMUNIKACE (STÁTNÍ SPRÁVA) A) OBDOBA KOMERČNÍ SFÉRY B) ODLIŠNOSTI: -právní rámec (EU, národní předpisy) -obsah (PR x výsledky činnosti-rozpočet)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce PRÁVNÍ RÁMEC: - EU – princip: transparentnost + otevřenost - Členské státy – národní předpisy (ČR:106/99) ↓ POVINNOST INFORMOVAT

Státní zemědělská a potravinářská inspekce A) Zákonná povinnost ČR:Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím PRAVIDLA: KDO - KOMU JAKÉ-JAKÝM způsobem (obdobně v dalších národních předpisech)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce B) Povinnost vůči veřejnosti DOBŘE ŘÍZENÁ KOMUNIKACE: - vytváření pozitivního obrazu úřadu - budování důvěryhodnosti - posilování pozice úřadu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce FUNKČNÍ A FUNGUJÍCÍ KOMUNIKACE = NÁSTROJ PUBLIC RELATIONS

Státní zemědělská a potravinářská inspekce OBSAH: -výsledky činnosti (úřady financovány z veřejných rozpočtů!) -informace typu PR (podpora dobrého jména) -rady, doporučení, obecné informace (služba)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce PROČ KOMUNIKOVAT S VEŘEJNOSTÍ? 1. PRÁVNÍ PŘEDPISY 2. PR 3. VÝHODY AKTIVNÍHO ŘÍZENÍ KOMUNIKACE (důvěra, prezentace „nezajímavých“ informací,výhoda v době konfliktů, rizik a krizí, dobré vztahy s médií)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce JAK KOMUNIKOVAT S VEŘEJNOSTÍ? 1.Dodržovat základní principy 2.Vytvořit podmínky (personální, organizační…)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce JAK NEKOMUNIKOVAT S VEŘEJNOSTÍ? NIKDY: - nevyhýbat se komunikaci! - neříkat no comment! - nelhat !!!

Státní zemědělská a potravinářská inspekce 1.PRINCIPY – INFORMACE: -Pravdivé a ověřené (několikrát + přímo u zdroje: zodpovědnost+vlastní kredit) -Jednoduché a srozumitelné (komu?) -Objektivní (pozor na zkreslení!) -Úplné (např. konkrétní identifikace výrobku…) -Včasné a načasované (aktuálnost)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce 2. ZÁKLADNÍ PODMÍNKY PERSONÁLNÍ: -tiskový mluvčí, útvar pro komunikaci,… -kompetentní osoby -odpovídající pravomoci

Státní zemědělská a potravinářská inspekce ORGANIZAČNÍ: KOMPETENCE – jasně vymezené, interní předpis, zásada „jednoho hlasu“ SUBORDINACE - optimální: podléhat přímo nejvyššímu představiteli úřadu, součást top managementu (PŘÍSTUP K INFORMACÍM!) ÚTVAR PRO KOMUNIKACI – zásada „jedné střechy“ (web, prezentace, TZ,TK,..) VLASTNÍ ROZPOČET – není podmínka, ale podstatná výhoda

Státní zemědělská a potravinářská inspekce NÁSTROJE: TISKOVÉ ZPRÁVY TISKOVÉ KONFERENCE WEB ČLÁNKY, INTERVIEW BESEDY, PŘEDNÁŠKY, SEMINÁŘE, VELETRHY EXKURZE, KONZULTACE PROPAGAČNÍ MATERIÁLY

Státní zemědělská a potravinářská inspekce CO SE VYPLATÍ? VSTŘÍCNOST DOBRÉ KONTAKTY S NOVINÁŘI KONCEPCE (ČEHO chci docílit a JAK toho chci docílit)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce JAK ZÍSKAT ZPĚTNOU VAZBU? - denní monitoring tisku - mediální amalýzy - výzkumy veřejného mínění - informace spotřebitelů, podněty, …

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Nejdůležitější je DŮVĚRA top managementu v kompetentního profesionála – mluvčího úřadu, společnosti, firmy… Bez podpory vedení nelze v této pozici odvádět perfektně práci!

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Současný stav ve státní správě ČR: Odpovídající pozornost od r (zákon o svobodném přístupu k informacím) Změna myšlení, na trhu jsou kompetentní a vzdělaní odborníci. Nedostatek- někdy finanční ohodnocení, někdy stále nedocenění významu komunikace

Státní zemědělská a potravinářská inspekce II. KOMUNIKACE RIZIKA RIZIKO = míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví spotřebitele vyplývajícího z nebezpečí a závažnosti tohoto účinku (PŘÍKLAD Z OBLASTI FOOD SAFETY)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce HODNOCENÍ RIZIKA= vědecky podložený proces skládající se ze čtyř kroků: identifikace nebezpečí, popis nebezpečí, odhadu expozice a popis rizika ŘÍZENÍ RIZIKA= souhrn všech kroků vedoucích k odstranění rizika a k nastolení takového stavu, aby pokud možno nedošlo k opakování rizikové situace KOMUNIKACE RIZIKA= proces poskytování informací o riziku určených veřejnosti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce KOMUNIKACE RIZIKA 1. zhodnotit riziko → komunikovat 2. řešit riziko → komunikovat 3. pravdivost, konkrétnost, včasnost 4. vstřícnost x obezřetnost

Státní zemědělská a potravinářská inspekce KOMUNIKUJE-LI SE RIZIKO, NEMUSÍ DOJÍT KE KRIZI!

Státní zemědělská a potravinářská inspekce III. KRIZOVÁ KOMUNIKACE KRIZE = mimořádný stav nebo situace, která se vymyká nebo se již vymkla běžnému standardu a současně ohrožuje, již ohrozila nebo ohrozí veřejnost (zdraví, životy, majetky, životní prostředí,…)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce KDY VZNIKÁ KRIZOVÁ KOMUNIKACE? – komunikace v rámci krizového managementu (výjimečně!) – jiný režim řízení + komunikace - nejčastěji může vyplynout z podcenění symptomů nebo z chybné komunikace rizika !!! - na scéně specialisté

Státní zemědělská a potravinářská inspekce KDY JDE O KRIZOVOU KOMUNIKACI? OBECNĚ: SKANDÁL, KONFLIKT, KRIZE, NA DELŠÍ DOBU MEDIÁLNÍ TÉMA DŮSLEDKY: VELMI VÁŽNÉ, POKUD NENÍ ZVLÁDNUTA (panika, chaos, důsledky na životech, zdraví, majetku, dobrém jménu, postavení,…

Státní zemědělská a potravinářská inspekce PROTO: snažit se rozpoznat blížící se krizi, správně komunikovat riziko a krizové komunikaci předejít nebo ji alespoň lépe zvládnout!

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Případová studie č.1: OTRÁVENÁ KAŠE

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Případová studie č.2: JEDOVATÉ JOGURTY

Státní zemědělská a potravinářská inspekce PAMATOVAT: MÉDIA NEJSOU HLOUPÁ, ZTRATIT KREDIT JE VELMI SNADNÉ!

Státní zemědělská a potravinářská inspekce CO OČEKÁVAT: -ATAKY BULVÁRU – snaha „aby nám ten skandál vydržel co nejdéle“ + „výhradní informace“ Rada: nepřiživovat, držet se zpátky, zásada:všem stejně -ZPOLITIZOVÁNÍ A VYUŽITÍ PRO PARCIÁLNÍ CÍLE Rada: vydržet a nenechat se vtáhnout, je-li to marné, najít vhodný trik (Mze..) -ZKRESLOVÁNÍ+KONSTRUKCE… Rada: trvat na svém, potvrzovat jen ověřené

Státní zemědělská a potravinářská inspekce CO JEŠTĚ OČEKÁVAT: -SNAHA O MANIPULACI Rada: vydržet, vážit každé slovo, nepodléhat -INTERNÍ „DOBRÉ RADY“ Rada: uvědomovat si stále vlastní kompetence, znalosti, odbornost, nepodléhat

Státní zemědělská a potravinářská inspekce NEBEZPEČÍ PŘETRVÁVAJÍCÍ KAUZY: Stres + únava: pokles pozornosti → hromadění chyb ztráta klidu + vstřícnosti → ztráta „tváře“ podléhání provokacím → chyby pochybování o správnosti postupu → pokušení „utéct z boje“

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Rady: -podpora top managementu (v krizi komunikuje hlavně šéf!) -tým spolupracovníků -najít čas na vlastní odreagování (mobil…) -pamatovat i na sebe (prodávat svou práci…)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Děkuji vám za pozornost, chcete-li cokoli vědět, ptejte se!