Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krizová komunikace a princip kontinuity

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krizová komunikace a princip kontinuity"— Transkript prezentace:

1 Krizová komunikace a princip kontinuity
Přednáška 2 od 12:15 do 13:45 Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

2 Myšlenky na úvod Krize může nastat kdykoliv a z nejrůznějších důvodů, je třeba s ní stále počítat. Krizi se nelze vyhnout, lze se na ni ale připravit. Komunikuj v míru tak, aby se s příchodem krize nemusela komunikace měnit. Mlčení jako řešení? Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

3 Jak zvládnout krizi Cílem komunikace v krizi je
Zmírnit negativní dopady na veřejné mínění Posílit reputaci Předpokladem zvládnutí krize je příprava Identifikace možných zdrojů krize Stanovení praktických pravidel toku informací Příprava vzorů zpráv a sdělení trénink Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

4 Zásady komunikace v krizi
Princip první informace Nepotlačovat informace V krizi mluví nejvyšší hlava Dbát na racionální obsah Máme zájem na řešení Cítíme odpovědnost Nejsme bezradní Komunikujeme otevřeně, nejasnosti přiznáváme Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

5 vydává příkazy a zároveň vykáže novinářku. Novinář ale sedí v jednom z
Ukázka z filmu Smrtonosná pat II. – letiště obsazené teroristy, vedení letiště vydává příkazy a zároveň vykáže novinářku. Novinář ale sedí v jednom z ohrožených letadel a odvysílá zprávu, která spustí na letišti paniku. Ing. Martin Švehla 5

6 Zásady obsahu sdělení Přednost mají Největším úskalím jsou
Nesporná fakta o tom, co se stalo Popis toho, co děláme k nápravě, zvládnutí Praktické informace pro veřejnost Největším úskalím jsou Spekulace o příčinách, důsledcích, motivech Vlastní názory na vzniklou situaci Odmítání odpovědí Hledání viníka Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

7 Krizový štáb složení: Prvotní úkoly: 3. Činnost v době míru
vedoucí, copywriter, styk s médii (TM), interní komunkace, podpůrný tým Prvotní úkoly: Vytvořit štáb, určit povinnosti členů, jejich pozice, telefonní seznam, písemné podklady a vzory, vyčlenění míst a techniky 3. Činnost v době míru Identifikace možných zdrojů krize, aktualizace seznamů osob, seznam kontaktů, identifikace spojenců, tréninky, cvičení 4. zásada: všechny informace přes KŠ Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

8 Dlouhodobý krizový plán
Výčet možných problémů, které mohou nastat Strategie pro případ nejhoršího vývoje Formulace pro nejpravděpodobnější případy Přehled cílových skupin recipientů, nepřátel, spojenců, charakteristiky postojů Seznam členů krizového štábu s přehledem pravomocí a odpovědností Pracovní postupy krizového štábu Vzrové texty Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

9 Praktické rady - shrnutí
Prvních 24 hodin rozhoduje o úspěchu, zároveň se na začátku dělá nejvíc chyb Pohotová reakce je důležitá, ale neúplné informace vražedné Dvě úvodní fáze krizové komunikace: První kontakt s médii (kdo a jak bude postupovat) První vlastní vystoupení, sdělení podstaty problému Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

10 Krizové interview Kvalitní příprava – znát vše včetně kontroverzních témat a být schopen dát rozumné odpovědi Tlumočník jako brzda a nárazník Pozor na osobní názory, spekulace a komentáře, nereagovat na fámy ani na “co by, kdyby” Jasně stručně a srozumitelně, nezabíhat do podrobností, pozor na odborný žargon Sebevědomí, ne však arogance, nevyhýbat se novinářům! Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

11 Sealing Následná analýza situace – co ke krizi vedlo, co se povedlo a co ne, vliv krize na MR, PR pozici; Face to face plea campaigns, CSR a CRM aktivity, community relations, business partners relations Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::


Stáhnout ppt "Krizová komunikace a princip kontinuity"

Podobné prezentace


Reklamy Google