Aplikace MKP v biomechanice - Modelování zatěžování obratle krční páteře pomocí softwaru ANSYS Řešení úlohy statického zatížení obratle Konečná vizualizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TÉMA 2 VÝSTAVBA, ÚDRŽBA, OPRAVY, ŽIVOTNOST VOZOVEK A EKONOMIKA
Advertisements

Ekvivalence silových soustav a statická rovnováha tělesa
Individuální náhrady skeletálních defektů
Mechanické vlastnosti materiálů.
Mechanika s Inventorem
Diagnostika pacientů s Parkinsonovou chorobou Jan Doležel Vedoucí práce: Ing. Miroslav Skrbek Ph.D.
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Vysoké učení technické v Brně
Vytvoření stabilní pružné smyčky Creation of Stable Elastic Loop Petr Frantík F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ.
Semestrální práce z předmětu ICB
Nelineární projevy mechanických konstrukcí Petr Frantík Ú STAV STAVEBNÍ MECHANIKY F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ školitelé: Zbyněk Keršner.
Plošné konstrukce, nosné stěny
Obecné vlastností pružného materiálu a pružného tělesa
Computer Agency o.p.s. ESOCAET II Vzdělávací projekt pro zaměstnance průmyslu a středoškolské pedagogy se zájmem o CAE technologie Josef Šesták, Barbora.
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Určování polohy těžiště stabilometrickou plošinou
Základní anatomie krční páteře
FEM model pohybu vlhkostního pole ve dřevě - rychlost navlhání dřeva
Mechanika s Inventorem
Základní vlastnosti biologických tkání
STABILITA NÁSYPOVÝCH TĚLES
M. Havelková, H. Chmelíčková, H. Šebestová
Petr Horník školitel: doc. Ing. Antonín Potěšil, CSc.
INVERZNÍ ANALÝZA V GEOTECHNICE. Podstata inverzní analýzy Součásti realizace inverzní analýzy Metody inverzní analýzy Funkce inverzní analýzy.
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Plastická deformace tenkých vrstev Miroslav Cieslar katedra fyziky kovů MFF UK Habilitační přednáška Praha,
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
NUMERICKÁ ZPĚTNÁ ANALÝZA VZNIKU
Nelineární statická analýza komorových mostů
Síla.
Kmity HRW kap. 16.
Shrnutí P5 Pro vazby NNTN platí: d) posuvná Uvolnění a) podpora
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 2. přednáška.
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA
MKP 1 – Podklady do cvičení
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Prut v pružnosti a pevnosti
Ladislav Řoutil, Zbyněk Keršner, Václav Veselý
© 2008 Verze Katedra textilních a jednoúčelových strojů Analýza a optimalizace tuhosti příruby osnovního válu.
MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ V MEZNÍ VRSTVĚ ATMOSFÉRY
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Jiří Niewald, Vladimír Křístek, Jan Křížek
DETERMINUJÍCÍ FAKTORY STABILITNÍ ANALÝZY
HUMUSOFT s.r.o. 1 FEMLAB 2.3 Konference MATLAB 2002, 7. listopadu 2002 Karel Bittner, HUMUSFOT s.r.o.
Řešení úlohy statického zatížení obratle
POŽÁRNÍ ODOLNOST PŘEKLADU VYLEHČENÉHO DUTINOU
ALGICKÝ SYNDROM OLGA BÜRGEROVÁ
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Statická ekvivalence silového působení
Kmitání.
Základní seznámení s biomechanikou
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
HUMUSOFT s.r.o. 1 DATASTAT ‘03 Svratka, září 2003
Modelování historických konstrukcí Nelineární modelování obloukového segmentu Karlova mostu Zdeněk Janda České Vysoké Učení Technické v Praze.
Vyšetřování rámových styčníků
NUMERICKÁ HOMOGENIZACE PERFOROVANÝCH DESEK
Google a ArcGIS Nové možnosti v 3D vizualizaci Autor: Stanislav POPELKA Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Kamil VYKOPAL GISáček 2008.
Nelineární statická analýza komorových mostů
Metody vytváření biomechanického modelů
Nelineární analýza únosnosti předpjatých komorových mostů Numerická simulace s nelineárním materiálovým modelem Stavební fakulta ČVUT Praha Jiří Niewald,
Tektonická analýza, podzim 2006, Analýza duktilní deformace IV. Deformace eliptické nebo elipsoidální částice je popsána vztahem: kde A je matice elipsy.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Prezentace Bc. Zdeněk Šmída. Osnova Úvod – Co je úkolem práce Doosan Škoda Power – Minulost a současnost společnosti + vývoj výzkum Parní Turbíny – Rozdělení,
Fyzika kondenzovaného stavu
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
Prezentace výpočtů pomocí metody konečných prvků (MKP)
Příklady použití, doporučená nastavení
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Modelování deskových konstrukcí v softwarových produktech
Stabilita a vzpěrná pevnost prutů
Transkript prezentace:

Aplikace MKP v biomechanice - Modelování zatěžování obratle krční páteře pomocí softwaru ANSYS Řešení úlohy statického zatížení obratle Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Zobrazení výsledků Výsledky jsou zobrazeny pomocí grafického postprocesoru, který software ANSYS standartně obsahuje a který nabízí široké možnosti v zobrazení výsledků. V tomto případě byly výsledky zobrazeny formou rozložení mechanického napětí (Von Mises stress) a rozložení celkových deformací.

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Zobrazení výsledků

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Rovnovážná poloha - výsledky Zobrazení celkových deformací při zatížení v rovnovážné poloze.

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Rovnovážná poloha - výsledky Zobrazení mechanického napětí.

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Rovnovážná poloha - výsledky Zobrazení mechanického napětí.

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Rovnovážná poloha - výsledky animace

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Rovnovážná poloha - výsledky Shrnutí grafických výsledků zatížení při rovnovážné poloze: Deformační analýza obratle v rovnovážné poloze ukázala místa, kde by teoreticky mohlo docházet k remodelaci kostní tkáně a tedy růstu osteofytů. Jsou to místa maximálních hodnot mechanického napětí, která se nacházejí na spodních okrajích obratle v místě hrany obratlového těla a na hraně spodní kloubní plošky.

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Anteflexe - výsledky Zobrazení celkových deformací při zatížení v rovnovážné poloze.

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Anteflexe - výsledky

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Anteflexe - výsledky Shrnutí grafických výsledků zatížení při anteflexním pohybu: Při analýze tohoto pohybu, se jako místa s nejvyššími hodnotami mech. Napětí ukázala místa obdobná jako při poloze rovnovážné, ale na rozdíl od této polohy došlo k posunu a místo s maximální hodnotou mech. Napětí se posunulo do okrajů spodní hrany obratlového těla.

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Retroflexe - výsledky

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Retroflexe - výsledky

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Retroflexe - výsledky

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Retroflexe - výsledky Shrnutí grafických výsledků zatížení při rovnovážné poloze: Největší hodnoty mechanického napětí se v podstatě vyskytují ve stejných místech jako při zatížení v rovnovážné poloze. Ovšem je zde posun, kdy je patrné, že větších hodnot dosahuje napětí v oblasti kloubní plošky, což odpovídá zavedenému zatížení.

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Lateroflexe - výsledky

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Lateroflexe - výsledky

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Lateroflexe - výsledky

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Lateroflexe - výsledky

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Lateroflexe - výsledky Shrnutí grafických výsledků zatížení při rovnovážné poloze: Analýza při lateroflexním pohybu neobjevila nová místa maxim mechanického napětí a opět potvrdila předem vytipovaná možná místa růstu Osteofytů. Maximální hodnoty jsou opět na spodním kraji obratlového těla, a druhé maximum je v oblasti hrany spodní kloubní plošky (plocha označena jako S2). Lze tedy prohlásit, že spodní okraj obratlového těla a okraj spodní kloubní plochy, kterou obratel dosedá na sousední spodní obratel, jsou nejpravděpodobnější místa tvorby osteofytů.

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Porovnání s klinickými výsledky

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Závěr Provedeny analýzy 3 základních pohybů. Identifikace míst s maximálními hodnotami distribuce mechanického napětí: Hrana spodní části obratlového těla, Okraj spodní kloubní plošky. Srovnání těchto výsledků s rentgenovými snímky – identifikace míst, ve kterých dochází k růstu osteofytů při reálném namáhání obratle. Ověřením shody míst označených při modelování s reálnými rentgenovými snímky došlo k ověření správného postupu modelování Nicméně je nutno říct, že se jedná pouze o kvalitativní analýzu problému = nelze označit za jakých kvantitativních podmínek (při jaké kritické hodnotě mechanického napětí) skutečně dojde k impulzu remodelace kostní tkáně a růstu osteofytu

6. Konečná vizualizace a vyhodnocení výsledků Závěr Jedná pouze o kvalitativní analýzu problému Nelze označit za jakých kvantitativních podmínek, tedy při jaké kritické hodnotě mechanického napětí, skutečně dojde k impulzu remodelace kostní tkáně a růstu osteofytu. Toto by bylo možno ověřit rozšířením modelu o biochemické reakce RANKL – RANK OPG model : RANKL a RANK jsou proteiny, jejichž uvolnění, kterému zabraňuje protein OPG, odstartuje proces tvorby osteoklastu, tedy základní stavební jednotky kostní tkáně