Atmosféra – chemické složení Makrokomponenty: N 2 (78,09 %); O 2 (20,94 %); Ar (0,93 %) = 99,96 % Mikrokomponenty: CO 2 (315 ppm); Ne (18 ppm); He (5,2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se vám dýchá?.
Advertisements

Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Abiotické podmínky života
Ochrana Ovzduší cvičení 1 Luboš Forejt Ústav techniky prostředí, Fakulta stojní, ČVUT Zimní semestr 2004.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP Kritéria dle Nařízení komise (ES)1828/2006 čl.47 Hana Pejpalová Tel:
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Ochrana ovzduší a klimatu v obcích Středočeského kraje
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
ENVIRONMENTAL CHEMISTRY ATMOSPHERE ASSOC. PROF. JAN TŘÍSKA, ISBE AS CR, ČESKÉ BUDĚJOVICE PROF. IVAN HOLOUBEK, RECETOX, MU BRNO.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Referenční model ATEM České ekologické manažerské centrum Praha, 14. října 2010 Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav -
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Co je fyzická geografie?
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Krajina a životní prostředí
Atmosféra.
Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RISKUJ.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Atmosféra Filip Bordovský.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chemické značky a vzorce
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Atmosféra Země a její složení
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Josef Zeman1 Atmosféra Interakce záření se hmotou Energie Translační Rotační Vibrační Elektronů Sluneční záření:1, W/m 2 Průměrná teplota:15 °C.
Částka: 141/2005 Sb. Předpis ruší: 108/2001 Sb.
Vznik a vývoj atmosféry Země
Aktualizace stránek Oznámení o překročení limitů znečištění ovzduší v Orlové. Tento není spam. Obdrželi jste jej,
Jan Koubský, Environmental manager Říjen 2008 Měření emisí a imisí pachových látek Jednání Pracovní skupiny snižování zápachu, Štětí.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
DUSÍK Zapiš vzorcem a názvem chemické látky pod písmeny A – G. F E D N2N2 A B C G +NH 3 +O 2 -H 2 O +NaOH + +H 2 +O 2 +H2O+H2O - NO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
Vliv člověka na ovzduší
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
EMEP Task Force on Measurements and Modelling
Národní program snižování emisí České republiky
Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš
Výskyt situací s vysokým znečištěním ovzduší PM10 na Ostravsku
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Model CAMx a možnosti jeho využití v ČHMÚ
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Český hydrometeorologický ústav Praha
Hodnocení podílů zdrojů znečišťování ovzduší na imisní situaci na území ČR - projekt ve spolupráci s Českým svazem zaměstnavatelů v energetice RNDr. Jiří.
Transkript prezentace:

Atmosféra – chemické složení Makrokomponenty: N 2 (78,09 %); O 2 (20,94 %); Ar (0,93 %) = 99,96 % Mikrokomponenty: CO 2 (315 ppm); Ne (18 ppm); He (5,2 ppm) CH 4 (1-2 ppm) CO, H 2 S, NO 2 (0,001 – 0,1 ppm) H 2 O (do 4 %) O 3 (25-30 km, ozonosféra)

LátkaČistá troposféraZnečistěná troposféra SO 2 1 – 1020 – 200 CO – NO0.01 – – 750 NO – – 250 O3O3 20 – – 500 HNO – 0.33 – 50 NH – 25 HCHO0.420 – 50 HCOOH1 – 10 HNO – 8 CH 3 C(O)O 2 NO 2 5 – 35 nemethanové uhlovodíky 500 – Koncentrace stopových látek v čisté a znečistěné troposféře Atmosféra

PlynKoncentrace (ppm)Doba zdrženíCyklus Ar Žádný Ne18---Žádný Kr1.1---Žádný Xe Žádný N2N letBio- a mikrobiologický O2O letBio- a mikrobiologický CH letBio- a mikrobiologický CO letAntropogenní a bio- CO dnůAntropogenní a chemický H2H Bio- a chemický N2ON2O letBio- a chemický SO – dnůAntropogenní a chemický NH – dnůBio- a chemický NO + NO – denAntropogenní a chemický O3O ?Chemický HNO – denChemický H2OH2Orůzná10 dnůFyzikálně-chemický He5.210 letFyzikálně-chemický Složení čisté atmosféry Atmosféra

Teplotní stratifikace atmosféry Struktura a vývoj atmosféry:  troposféra  stratosféra  mesosféra  termosféra

Vysvětlivky: IHr - průměrná roční koncentrace znečišťující látky. Průměrnou koncentrací se rozumí střední hodnota koncentrace, zjištěná na stanoveném místě v časovém úseku jednoho roku jako aritmetický průměr z průměrných 24 hodinových koncentrací. IHd - průměrná denní koncentrace znečišťující látky. Průměrnou denní koncentrací se rozumí střední hodnota koncentrace, zjištěná na stanoveném místě v časovém úseku 24 hodin. Průměrnou denní koncentrací se rozumí též střední hodnota nejméně dvanácti rovnoměrně rozložených měření průměrných půlhodinových koncentrací v časovém úseku 24 hodin ( aritmetický průměr ). IH8h - průměrná osmihodinová koncentrace znečišťující látky. Průměrnou osmihodinovou koncentrací se rozumí střední hodnota koncentrace, zjištěná na stanoveném místě v časovém úseku osmi hodin. IHk - průměrná půlhodinová koncentrace znečišťující látky. Průměrnou půlhodinovou koncentrací se rozumí střední hodnota koncentrace, zjištěná na stanoveném místě v časovém úseku 30 minut. Imisní limity pro látky znečišťující ovzduší

Znečišťující látkaVyjádřená Imisní limity v (  g.m -3 ) jakoIH r IH d IH 8h IH k Obecný požadavek Prašný aerosol Koncentrace IH d aIh k Oxid siřičitýSO nesmí být v průběhu Oxid siřičitý a prach SO 2 + polétavý prach 250 * překročena ve více Oxidy dusíkuNO x než 5% případů Oxid uhelnatýCO OzónO3O3 160 Olovo v prachuPb0,5 Kadmium v prachuCd0,01 Pachové látkyNesmějí být v koncentracích obtěžujících obyvatelstvo