Hmyzožravci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Lesní obratlovci – savci
Základní skupiny živočichů
Hmyzožravci - elearning
PRVOUKA 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Savci - opakování.
Predátoři.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Lasicovité šelmy.
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Tulák sob a jiné zajímavosti
Další savci lesa.
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Trénink v určování savců ČR
Hmyzožravci (Insectivora)
Placentálové – řád hmyzožravci
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Zjednodušený přehled třídění savců
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BANDIKUTI A KUSKUSOVÉ.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
PLACENTÁLOVÉ ZNAKY: Zárodek se vyvíjí dlouho v matčině těle.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Řád: Hmyzožravci Protáhlá lebka Velký počet ostrých zubů
Autorka: Zuzana Němečková
Savci.
Kivi hnědý.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Veverka obecná (Sciurus vulgaris)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
SAVCI (Mammalia).
LOUKA živočichové.
Živorodí Placentálové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_03 – Krtek obecný Přírodověda - 5. ročník
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
HMYZOŽRAVCI VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.08
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Řád: Hmyzožravci Protáhlá lebka Velký počet ostrých zubů
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Placentálové – hmyzožravci, letouni, chudozubí
Zoologie bezobratlých a obratlovců
KRTEK OBECNÝ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_32_INOVACE_15 15 hmyzožravci autor: Mgr. Helena Žovincová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Hmyzožravci Klára Dominová 3. A.
Živočichové.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Poznavacka_vejcorodi_hmyzozravci
ŽIVORODÍ SAVCI PLACENTÁLOVÉ.
Transkript prezentace:

Hmyzožravci

Řád Hmyzožravci (Eulipotyphla) Čeledi Ježkovití (Erinaceidae) Rejskovití (Soricidae) Krtkovití (Talpidae)

Hmyzožravci Patří mezi nejstarší druh na této planetě. Řadíme sem asi 370 druhů z toho 30 v Evropě. Většina nemá tělo delší než 20 cm. V České republice žijí 3 čeledi: ježkovití, krtkovití a rejskovití. Vyznačují se především malou mozkovnou a jednoduše stavěným mozkem. Mají úplný chrup (složený z 26-48 špičatých zoubků). Živí se bezobratlými živočichy a malými savci. Orientují se podle čichu a hmatu, někteří mají výborně vyvinutý sluch. Zhoršený zrak je důsledkem noční aktivity.

Nezofontovití Je to již vyhynulá čeleď hmyzožravců. Obsahuje jediný rod s osmi druhy. Žili v dnešní Dominikánské republice, na Kubě, Haiti, Portoriku a na Kajmanských ostrovech. Pravděpodobně je vyhubil příchod krys ze Španělska v 16.století.

Krtkovití Na konci krtkových lopatovitých předních končetin má pět silných drápů. Při hrabání jde naslepo postupuje vpřed. Čumák mu slouží jako klín a pohyb předních nohou připomíná kraula. Krtek za jarní říjen vykope až 50 metrů chodeb. Při kopání každou chvíli zamíří k povrchu. Tyto otvory zaručují krtkovi stálí přísun vzduchu. Krtkovo doupě není větší než fotbalový míč a obyčejně si ho vystýlá trávou. Jeho potravou se stávají žížaly, slimáci, brouci, menší larvy a další bezobratlí, kteří prolézají krtkovými chodbami. Krtek dokáže za den spořádat až 50 gramů žížal. Když má potravy dostatek, tak si ji schovává na později. Někdy jich tak nahromadí i několik tisíc. Krtek obecný

Krtek obecný

Ježkovití Ježci se začali vyvíjet asi před 30 Ježek východní miliony let. Měří kolem 20-30 cm a tělo je pokryto vrstvou bodlin, které vznikly ze srsti. Čumák a spodní část těla jsou pokryty srstí. Při nebezpečí naježí ostny nebo se stočí do klubíčka. Mají špičaté čumáky, které jim pomáhají při rozrývání porostu a hledání potravy. Mají dobře vyvinutý sluch a uši kruhovitého tvaru. Jsou to noční zvířata. Ježci mají schopnost zimního spánku (většinou kvůli nedostatku potravy) a mohou spát v kteroukoli dobu od začátku zimy do konce prosince. Převážnou část jejich potravy tvoří hmyz a bezobratlé živočichy. Občas sežerou i ptačí mláďata a vejce. Někdy se přiživuje i na mršinách. Ježek východní

Ježek západní Ježek východní

Rejskovití Většinou dorůstají velikosti myši. Rejsek obecný Většinou dorůstají velikosti myši. Hřbet mívají hnědý, šedý až černý, spodek těla světlý. Obývají téměř celou Evropu mimo Irska a jižních oblastí. Potravu tvoří hmyz a drobní obratlovci. Samice mívají za rok 2-3 vrhy po 4-8 mláďatech. Rejsec vodní je jedním z jedovatých savců. Žlázy má uložené na spodní části čelisti. Produkují toxin znehybňující jejich kořist.

Bělozubka bělobřichá Rejsek obecný

Konec