Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Placentálové – hmyzožravci, letouni, chudozubí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Placentálové – hmyzožravci, letouni, chudozubí"— Transkript prezentace:

1 Placentálové – hmyzožravci, letouni, chudozubí
Savci Placentálové – hmyzožravci, letouni, chudozubí

2 Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 33 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 7. a 8. třída Datum ověření:

3 Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte výklad. 2
Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte výklad. 2. Zodpovězte otázky. 3. Odpovědi si zkontrolujte. Klíčová slova: placentálové, zárodek, pupeční šňůra, hmyzožravci, krtek, rejsec, rejsek, ježek, letouni, echolokace, kaloň, netopýr, chudozubí, pásovec, lenochod, mravenečník, hibernace.

4 Placentálové Zárodek se vyvíjí poměrně dlouho v matčině těle.
Výživu, dýchání a vylučování zajišťuje placenta, která je spojena se zárodkem pupeční šňůrou. Mají ji pouze samice. Mláďata se rodí dobře vyvinutá a mají schopnost sát mateřské mléko. Žijí na celé Zemi.

5 Hmyzožravci Nejprimitivnější řád, jehož příslušníci se značně liší tělesnou stavbou i vzhledem. Spotřebují velké množství potravy (bezobratlí, drobní obratlovci). Bez potravy by brzy uhynuli. Drobní, protáhlá lebka s protáhlou mozkovnou. Orientují se pomocí čichu a hmatu. Většinou noční živočichové – slabší zrak.

6 Krtek obecný Žije v celé Evropě.
Jeho lovištěm je síť podzemních chodeb, které neustále rozšiřuje. Na polích, loukách, zahradách. Živí se hmyzem, žábami, ještěrkami, myšmi. Je dlouhý asi 15 cm (ocas asi 2,5 cm).

7 Rejsec vodní Žije pouze u vody.
Nory si vyhrabává na suchých březích řek. Je to náš největší rejsek. Živí se hmyzem, rybím potěrem a jikrami. Špičky zubů tmavě červené. Má vynikající kožich.

8 Bělozubka nejmenší Váží jen 2 gramy. Bílé zuby.
Jižní Evropa, Zakavkazí, Turkménie, Afrika. Nejmenší savec.

9 Rejsek obecný Žije v křovinách, na polích i na lukách.
Nejčastěji se stěhuje do opuštěných nor. Sežere tolik potravy, kolik sám váží. Potrava: hmyz, slimáci, pavouci, mršiny. Nejhojnější. Aktivní po celý rok.

10 Ježek východní Náš jediný bodlinatý savec .
Jeho ostny jsou cm dlouhé a 1mm široké. Užitečný. Žije hlavně v nížinách. Bodliny směřují do stran.

11 Ježek západní Výskyt: celá republika mimo východní část.
Lesy, parky, města, zahrady. Bodliny má uhlazené. Směřují do stran. V zimě upadá do spánku = = hibernace.

12 Letouni Tvoří početnou skupinu zvláštních savců.
Mají rozpětí končetin (křídel) až 1,5 m. Patří jsem kaloni a netopýři. Létacím ústrojím je napjatá tenká citlivá blána, která je natažena mezi prsty, tělem a zadními končetinami. Orientují se pomocí echolokace. Zadní končetiny slouží k zavěšení.

13 Kaloň jedlý (malajský)
Je velký asi 40 cm a rozpětí křídel se pohybuje kolem 150 cm, tj. největší létající savec. Váží až 1,5 kg. Živí se převážně plody a květy. Způsobuje škody na plantážích. Jejich domovem je Afrika a jihovýchodní Asie.

14 Netopýr velký Náš největší a poměrně hojný druh.
Živí se hmyzem za letu. Noční živočich. V noci se orientuje pomocí echolokace. Zimní spánek (jeskyně). Potrava: hmyz. Tvoří kolonie.

15 Chudozubí Žijí převážně v Jižní a Střední Americe.
Mají zvláštní spojení hrudních kostí a bederních obratlů. Kůže je velmi silná. Na nízké vývojovém stupni zůstal mozek. Mají velmi dobrý čich, ale ostatní smysly nemají příliš dokonalé.

16 Pásovec štětinatý Má krunýř, který se skládá z kostěných destiček, pokrytých vrstvou rohoviny. Uprostřed krunýře je – 8 pásů spojených ohebnou křehkou kůží. Mají 96 až 104 zubů. Živí se bezobratlými živočichy.

17 Lenochod tříprstý Žije v korunách stromů.
Pomocí drápů (3) se zachycuje na větvích stromů. Povrch jeho mozku je hladký. Živí se listím stromů. Může mít 5-7 krčních obratlů (tj. výjimka).

18 Mravenečník velký Dobře snáší poměrně nízké teploty.
Chrání ho čtvrt metru dlouhá žíňovitá srst. Jazyk dokáže vysunout až na vzdálenost 50 cm. Sliny jsou lepkavé. V čelistech nemá žádné zuby.

19 OTÁZKY 1. Vyjmenuj 4 zástupce hmyzožravců.
2. Do kterého řádu patří netopýři? 3. Vyjmenuj tři zástupce řádu chudozubých. 4. Čím se živí kaloni? 5. Čím se živí rejsec vodní? 6. Jak se nazývá způsob orientace letounů? 7. Je ježek obecný užitečný živočich (z pohledu člověka) a jestli ano, tak proč? 8. Který zástupce chudozubých má hladký povrch mozku? 9. Jaký význam má pro placentály placenta?

20 ODPOVĚDI 1. Krtek obecný, rejsec vodní, rejsek obecný, ježek obecný.
2. Letouni. 3. Mravenečník velký, pásovec štětinatý, lenochod tříprstý. 4. Ovocem. 5. Živí se hmyzem, rybím potěrem a jikrami. 6. Echolokace. 7. Ano, živí se hmyzem. 8. Lenochod tříprstý. 9. Zajišťuje výživu, dýchání a vylučování.

21 Zdroje 8px-Talpa_europaea_MHNT.jpg jpg/250px-Erinaceus_europaeus_LC0119.jpg _Buffalo_Zoo.jpg/232px-Choloepus_didactylus_2_-_Buffalo_Zoo.jpg Kantorek, J.; Jurčák, J.; Froněk, J.; et al. Přírodopis 8; Prodos: Olomouc, 1999.


Stáhnout ppt "Placentálové – hmyzožravci, letouni, chudozubí"

Podobné prezentace


Reklamy Google