ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Advertisements

Výpočty z chemických rovnic
Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
Druhy chemických reakcí
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Typy chemických reakcí
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zákon za chování hmotnosti
Názvosloví solí.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Chemická reakce, chem. rovnice
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
Chemická reakce a její rovnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Dvouprvkové sloučeniny
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
Redoxní reakce.
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Základní charakteristiky látek
Chemické značky a vzorce II
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Jak vznikají soli.
Zákon zachování hmotnosti Mgr. Helena Roubalová
Látkové množství, molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
KYSELINY 1) BEZKYSLÍKATÉ KYSELINY: (koncovka -vodíková) Kyselina
Pracovní list č. 3 Rovnice s kovy
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Vyčíslování chemických rovnic
Výpočtové úlohy v chemii
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Výpočty z chemických rovnic
Chemický děj a jeho zápis
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Ověřování základních znalostí z chemie
CHEMICKÉ REAKCE © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Redoxní reakce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
ZŠ Benešov, Jiráskova CHEMIE
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
Obecná a anorganická chemie
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výpočty z chemických rovnic
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Agrochemie – 3. cvičení.
Agrochemie – 7. cvičení.
Rozdělení chemických dějů
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC

Zákon zachování hmotnosti objevili v 18. stol. M. V. Lomonosov a A. L. Lavoisier V uzavřené soustavě se při chemické reakci hmotnost reaktantů rovná hmotnosti produktů. FILM Počet atomů všech látek při reakci zůstává stejný. animace

Lavoisier Lomonosov

Zákon zachování hmotnosti V uzavřené soustavě se při chemické reakci hmotnost reaktantů rovná hmotnosti produktů. HMOTNOSTI REAKTANTŮ = HMOTNOST PRODUKTŮ Objevili: M. V. Lomonosov, A. L. Lavoisier (18. století)

Urči neznámou hodnotu hmotnosti reaktantu nebo produktu: zinek + síra sulfid zinečnatý 2g + 1g ……. síra + kyslík oxid siřičitý 8,5t + …… 17t 3) chlorid amonný amoniak + chlorovodík …….. 6,2g + 13,3g 4) uhličitan + síran uhličitan + síran sodný měďnatý měďnatý sodný 35,3kg + 53,2kg ……… + 47,3kg 3g 8,5t 19,5g 41,2kg

C + O2 CO2 uhlík + kyslík oxid uhličitý C O C O O O Hořením uhlíku vzniká oxid uhličitý. uhlík + kyslík oxid uhličitý schéma: C + O2 CO2 rovnice: C O C O O O

Nedokonalým hořením uhlíku vzniká oxid uhelnatý (CO). uhlík + kyslík oxid uhelnatý schéma: C + O2 CO rovnice: 2 2 C C O O O C C O

Reakcí vodíku s kyslíkem vzniká voda vodík + kyslík voda schéma: H2 + O2 H2O 2 2 rovnice: O O H H O H H H O H H H