Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka postupu ověřování vybrané hypotézy - - - - Nízký sociální status ► ageismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Regionální kontaktní organizace – kontakty pro Evropský výzkumný prostor jsou součástí sítě regionálních a oborových kontaktních organizací NINET, které.
Upozornění •Prezentace Občanského sdružení ve škole i mimo ni, Hlavatce byla z kapacitních důvodů těchto webových stránek upravena. Oddělením řízení grantů.
Hodnotová orientace svobodné generace
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Statistické zpracování dat RNDr. Eva Reiterová, Ph.D.
ANALÝZA SEKUNDÁRNÍCH DAT HYPOTÉZA: Názory na celkový počet veškerých kontrol v útvarech mohou být zatíženy subjektivitou odpovědí respondentů? Vycházíme.
Stáří a právo na důstojný život
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
MOTIVACE V MATEMATICE PROSTŘEDNICTVÍM POČÍTAČE (Diplomová práce) Zuzana Ondrášová M-OV.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
Péče o seniory.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Pohled dodavatelů na výběrová řízení POHLED „z druhé strany“ Ing. Dušan Číčel ředitel FBE Praha a FBE Bratislava.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Expertní panel pro GS JPD Propagace rovnosti šancí mužů a žen prostřednictvím médií - prezentace - Šance pro společnost, občanské sdružení.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Zdravotnický asistent, první ročník Diskriminace na základě věku Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Rámcové a školní vzdělávací programy
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ekonomika veřejného sektoru
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
25 / 1 / 2011.
Populační odhady a projekce
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Spokojenost občanů Kladna s místním společenstvím a bezpečností
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Standardizace odborné zdravotní péče
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
ANALÝZA SEKUNDÁRNÍCH DAT
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Úvod do psychologie II. přednáška
Základy demografie Přednáška 1.
Katalog sociálních služeb BENCHMARKING v katalogu sociálních služeb SocialniSluzbyUK.cz Projekt „Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich.
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka postupu ověřování vybrané hypotézy Nízký sociální status ► ageismus ► diskriminace V 19. století se vyspělý svět zaměřil na výkon jednotlivce. Tělesná kondice se stala rozhodujícím faktorem, a tak společnost započala nadřazovat mládí a výkon nad stářím a zkušenostmi. Populační stárnutí ► důchodová krize ► nevyvážený mediální obraz Podle informací Českého statistického úřadu budou v roce 2035 osoby starší 60 let tvořit třetinu české populace. Sčítání lidu v roce 2001: 18,4% populace Středoškolská odborná činnost 2007/2008 Varnsdorf 14. června 2008

Studium teorie 1. Stanovení hypotéz Vymezení cílů 2. Stanovení metodiky 4. Diskuze a shrnutí 3. Výsledky zjišťování Přílohy Definice stáří Sociální status seniorů Ageismus Důchodová krize očima Margaret Thatcherové Cíle a základní charakteristika sociálních služeb v problematice stáří Vymezení některých pojmů zákonem č. 108/2006 Sb. Naším cílem je odborně popsat objektivem lidskosti vztah společnosti ke starým lidem, potažmo k vlastnímu stárnutí. Dále prezentovat obraz společnosti seniorů žijících v domovech důchodců (dále jen „DD“) a ověřit námi stanovené hypotézy. poznámka: podle zákona č. 108/2006 Sb. DD nazýváme domovy pro seniory 2 hlavní hypotézy Většina lidí chová ke starým lidem negativní postoj a má o problematice seniorů obecně a o problematice seniorů žijících v DD zkreslené představy. Senioři v DD se necítí být spokojeni s věcmi doprovázejícími jejich právě probíhající životní etapu. + dalších 13 podhypotéz Forma zjišťovacího prostředku (dotazníky, ankety, besedy, zpověď a esejistická soutěž) Stanovení výběrového souboru Předmět zjišťování Cíl zjišťování - popřípadě metodika k výpočtu výsledků z daného zjišťování Struktura práce Celkem 11 zjišťování - dotazníky, ankety (4+2)osloveno 586 respondentů - besedy (3)69 účastníků - zpověď (1) - esejistická soutěž(1)17 studentských prací 39 komentovaných grafů a tabulek Výsledky jsou základem pro diskuzi (ověřování hypotéz) - na základě vyhodnocených výsledků (ověření hypotéz)- znění dotazníků - zásady OSN pro seniory - příklad mediálního obrazu seniorů Středoškolská odborná činnost 2007/2008 Varnsdorf 14. června 2008

Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka ověřování 1. Stanovení hypotézy 2. Stanovení metodiky Senioři žijící v DD jsou izolováni od všeobecného společenského dění a také se tak cítí. Forma: Anonymní (na přání dle potřeby možnost výpomoci) dotazníkové šetření Výběrový soubor: Senioři žijící v DD Předmět zjišťování: Názory seniorů v DD týkající se jejich osoby, domova pro seniory, moderní společnosti a dění v ní Cíl: Vytvořit obraz společnosti seniorů v DD prostřednictvím jejich vlastních výpovědí a potvrdit či vyvrátit námi stanovenou hypotézu Středoškolská odborná činnost 2007/2008 Varnsdorf 14. června 2008

Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka ověřování 1. Stanovení hypotéz 2. Stanovení metodiky 4. Diskuze a shrnutí 3. Výsledky zjišťování 82% Naprosto, převážně 78% Ne 69% pouze někdy ▼ 76% Neví 50% Neví Jak vnímáte současnou módu? Jak vnímáte současnou architekturu? Cítíte se být odříznutý/á od dění ve společnosti? Sledujete aktuální dění ve společnosti? Jak často vycházíte z Vašeho domova pro seniory? Shrnutí:Senioři (žijící v DD) se od společenského dění necítí být izolováni. Většina seniorů (žijící v DD) je izolována od společenského dění. Středoškolská odborná činnost 2007/2008 Varnsdorf 14. června 2008

Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka ověřování 1. Stanovení hypotéz 2. Stanovení metodiky 4. Diskuze a shrnutí 3. Výsledky zjišťování Práce v konečné podobě podává široký náhled na danou problematiku. Doufáme, že se nám jeho prostřednictvím podaří podnítit společnost zamýšlet se nad ní ve větší míře a odstraňovat tak postupně její stinnější stránky. Středoškolská odborná činnost 2007/2008 Varnsdorf 14. června 2008

Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka ověřování - virtuální rozměr práce - fórum - hudební klip (umělecká reflexe) - přednáška, beseda s širokou veřejností - příprava „projektu partnerství“ Děkujeme za pozornost a přejeme 30. ročníku Středoškolské odborné činnosti úspěšný průběh. Jana Kučerová a Jaroslav Novotný Středoškolská odborná činnost 2007/2008 Varnsdorf 14. června 2008