Neutronové účinné průřezy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Advertisements

Interakce neutronů s hmotou
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Atomová a jaderná fyzika
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Statistická mechanika - Boltzmannův distribuční zákon
Jaderné reakce 1) Úvod 2) Výtěžek jaderných reakcí 3) Zákony zachování 4) Mechanismy a modely jaderných reakcí 5) Pružný rozptyl 6) Princip detailní rovnováhy.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
2.2. Pravděpodobnost srážky
„Svět se skládá z atomů“
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Základní charakteristiky látek
4.DIFÚZE NEUTRONŮ 4.1. Elementární difúzní teorie
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
RF 4.1. Elementární difúzní teorie Elementární difúzní teorie je asymptotickým přiblížením jednorychlostní transportní teorie. Platí: v oblastech dostatečně.
Látkové množství, molární hmotnost
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zpomalování v nekonečném prostředí s absorpcí
Látkové množství, molární hmotnost
Pojem účinného průřezu
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
3.3. Koeficient násobení v nekonečné soustavě
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
Stavba atomového jádra
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
RF Zpomalování v nekonečném homogenním prostředí bez absorpce - platí: n(E) - počet neutronů v objemové jednotce, který připadá na jednotkový interval.
RF Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
RF Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
2. NEUTRONOVÉ REAKCE Úvod 2.1. Interakce neutronů s jádry
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
3. ŠTĚPNÁ ŘETĚZOVÁ REAKCE
RF Energie štěpení Celková energie uvolňující se při štěpení jednoho jádra 235 U činí asi 200 MeV (viz níže tab.3.1). Hodnotu energie štěpení můžeme.
6.1. Fermiho teorie stárnutí
7.3. Dvojskupinová metoda výpočtu reaktoru s reflektorem
5. 2. Zpomalování v nekonečném prostředí při
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Základní chemické pojmy
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
SVĚT MOLEKUL A ATOMŮ. Fyzikální těleso reálný objekt konečných rozměrů látkové skupenství – pevné – kapalné – plynné – Plazmatické spojité a dále dělitelné.
Molekulová fyzika 2. Sada pomocných snímků „Teplota“
Avogadrův zákon.
Základní pojmy.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
zpracovaný v rámci projektu
Stavba atomu.
„Svět se skládá z atomů“
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Seminář z jaderné chemie 1
podzim 2008, sedmá přednáška
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
„Svět se skládá z atomů“
Transkript prezentace:

2.1.3. Neutronové účinné průřezy 2.1.3.1. Mikroskopický účinný průřez Ke kvantitativnímu popisu interakce neutronů s atomovými jádry se používají účinné průřezy. Účinný průřez pro určitou reakci vztažený na jedno jádro se nazývá mikroskopický účinný průřez a označuje symbolem σ. Vyjadřuje míru pravděpodobnosti, že dojde k interakci mezi jedním jádrem, nacházejícím se v terčové ploše 1 m2 a jedním dopadajícím neutronem, který projde kolmo touto plochou. Jednotkou mikroskopického účinného průřezu je 1 m2. Pozn: 1 barn = 10 -28 m2. 

Pro účinný průřez platí adiční zákon, tj Pro účinný průřez platí adiční zákon, tj. dojde‑li k několika druhům interakcí neutronu s jádrem, můžeme určit celkový účinný průřez např. takto: σe , σi , σf, σr ‑ účinné průřezy pro pružný a nepružný rozptyl, štěpení a radiační záchyt, σs, σa ‑ účinné průřezy pro rozptyl a absorpci. Účinný průřez jádra pro příslušnou reakci je charakteristikou jádra a závisí na energii dopadajícího neutronu, tj. kde A ‑ atomová hmotnost terčového jádra, E ‑ energie neutronu vstupujícího do interakce.

Závislosti účinných průřezů na energii pro všechny prvky, s kterými se pracuje v neutronové a reaktorové fyzice, jsou stanovené a zpracované v tabulkách a grafech pro rychlost neutronů 2200 m/s. Typická závislost účinného průřezu pro absorpci neutronů na energii je znázorněna na obr.2.3. Energetický interval neutronů v jaderném reaktoru je značně široký, od 10-2 eV do 107 eV. Tento energetický interval z hlediska účinných průřezů můžeme rozdělit u mnoha jader (zvláště pro A > 100) na tři charakteristické oblasti tak, jak je vidět z obr.2.3.

Obr.2.3 - Závislost účinného průřezu pro absorpci neutronu na energii 1. Oblast zákona 1/ν (do ~ 1 eV). 2. Rezonanční oblast (~ 1 eV až ~ 103 eV). 3. Oblast neutronů s velkou energií (~ 103 eV až ~ 107 eV).

V první oblasti můžeme účinný průřez vyjádřit vztahem σ, σo, ‑ účinné průřezy neutronů při rychlosti ν a při rychlosti νo = 2200 m/s. V druhé oblasti, tzv. rezonanční, může mít účinný průřez několik maxim, jejich počet je závislý na druhu izotopu. Třetí oblast zahrnuje neutrony s velkou energií, tj. neutrony střední (~103 až ~ 105 eV) a rychlé (E > 105 eV). Tato oblast se vyznačuje tím, že účinný průřez pro rozptyl neutronů i pro vznik složených jader se blíží ke geometrickému průřezu jádra.

2.1.3.2. Makroskopický účinný průřez Makroskopický účinný průřez (označujeme symbolem Σ) je mírou pravděpodobnosti toho, že dojde k interakci mezi jedním jádrem ze všech, které se nachází v krychli o straně 1 metr a neutronem, který dopadá kolmo na jednu ze stěn této krychle. Pro makroskopický účinný průřez platí vztah N je hustota jader, tj. počet jader v jednotce objemu (1 m3) dané látky.

Je‑li ρ [kg/m3] měrná hmotnost látky tvořené jedním prvkem, M její molární hmotnost [kg/mol] a NA Avogadrova konstanta (NA = 6,023.1023 mol-1), potom počet jader v jednotce objemu vypočítáme podle vzorce Vztah pro výpočet makroskopického účinného průřezu platí pro interakci neutronů s jedním druhem jader. Když příslušnou látku tvoří několik druhů jader, určíme makroskopický účinný průřez sčítáním parciálních účinných průřezů pro jednotlivé druhy jader. ci - objemové zastoupení i - tého druhu jader, Σi - makroskopický účinný průřez pro příslušnou reakci i - tého druhu jader.

V následující tab.2.1 jsou uvedeny počty jader v 1 m3 a mikroskopické účinné průřezy tepelných neutronů pro některé materiály používané v jaderných reaktorech (podle BNL-325, hodnoty s hvězdičkou jsou vynásobeny 105). Tab.2.1 - Mikroskopické účinné průřezy pro absorpci a rozptyl některých materiálů používaných jaderných reaktorech Materiál N.10-30 [m-3] σ .1028 [m2] sa ss H 5,3* 0,33 38 B 0,1364 755 4 Be 0,01236 0,010 7,0 C 0,0803 0,0045 4,8 O 0,0002 4,2 Al 0,0602 0,241 1,4 Yr 0,0423 0,185 8 Upřír 0,04873 7,68 8,3

V tab.2.2 jsou uvedeny mikroskopické účinné průřezy tepelných neutronů pro některé štěpitelné izotopy. Tab.2.2 - Mikroskopické účinné průřezy tepelných neutronů pro 233U, 235U a 239Pu Izotop s .1028 [m2] sa ss sf 233U 574,8+1,8 8,2 525,5+1,6 235U 678,4+1,6 577,5+1,6 239Pu 1025 - 745,9+3,3

Makroskopický účinný průřez pro sloučeninu určíme ze vztahu M - molární hmotnost sloučeniny, νi ‑ počet atomů i‑tého druhu v jedné molekule, σi ‑ mikroskopický účinný průřez pro příslušnou reakci s jádry i‑tého druhu. Podobně jako pro mikroskopický účinný průřez platí i pro makroskopický účinný průřez adiční zákon. Je‑li jádro pro interakci s neutrony n rozdílných typů srážek, potom celkový makroskopický účinný průřez je dán vztahem