Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Predikce daňových výnosů Smilovice, prosinec 2008
Advertisements

Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Struktura daní v ČR.
Daně.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Daň z příjmů fyzických osob
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Miroslav.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Podniková ekonomika.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Finanční a rozpočtové právo
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
STRUKTURA MZDY.
Druhy daní Daně FO.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1115Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Slevy na dani a sazby.
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Základní prvky daňové techniky
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Majetkové daně Bárta, Mikulenka. Majetkové daně Silniční Daň z nemovitosti Daň z převodu nemovitosti Dědická Darovací.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
1 Daňový systém v SRN V Praze, dne I. Německý daňový systém 1. Druhy daní a právní formy 2. Daňová povinnost 3. Zdanění fyzických osob.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Podniková ekonomika.
Daňový systém v SRN V Praze, dne
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdaňování ostatních příjmů
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 –

Daň z příjmů fyzických osob  Dílčí a relativně nepodstatné změny v osvobození; nedochází ke snížení výjimek  Superhrubá mzda (SaZP placené z-vatelem již není osvobozeno)  Ruší se společné zdanění manželů  Ruší se daň za více zdaňovacích období  Zavádí se rovná daň  Zrušení minimálního základu daně  Rozšíření okruhu závazného posouzení

DPFO ze závislé činnosti  Superhrubá mzda - § 6 odst. 13  Výpočet daně: Superhrubá mzda – nezdanitelné části – odčitatelné položky = základ daně Základ daně * 15 % (resp. 12,5 %) = daň – slevy na dani – daňové zvýhodnění (nové částky)

Slevy na dani a daňové zvýhodnění na děti Sleva naRok 2007Rok 2008Rok poplatníka (důchodce) Kč 0 (?) Kč Kč Kč - druhého z manželů bez příjmů Kč Kč Kč - poživatele část. invalidního důchodu Kč2 520 Kč - poživatele plného invalidního důchodu Kč5 040 Kč - držitele průkazu ZTP/P9 600 Kč Kč - studujícího2 400 Kč4 020 Kč Daňové zvýhodnění na dítě Kč Kč Kč

Dopady změn DPFO 2008

Dopady změn DPFO 2009

Daň z příjmů právnických osob  Snížení sazeb: 2008: 21 % 2009: 20 % 2010: 19 %

Daň z přidané hodnoty  Snížená sazba daně 9 %, která platí mj. i na ekologická paliva  Dopady zvýšení DPH:

Daň z nemovitostí  Obce mají možnost osvobodit od daně z pozemků zemědělské pozemky (formou obecně závazné vyhlášky)  U koeficientu polohové renty je nejnižší koeficient 1,0 – vyšší příjmy malých obcí z daně  Obce mají možnost zavést místní koeficient ve výši 2, 3, 4 nebo 5, kterým se násobí daňová povinnost (formou obecně závazné vyhlášky)

Daně dědická, darovací a z převodu nemovitostí  Úplné osvobození od daně dědické a darovací ve skupině I. a II.

Spotřební daně  Zvýšení sazeb u daně z tabákových výrobků  Nově zaváděné ekologické daně: Z elektřiny Z pevných paliv Ze zemního plynu a některých dalších plynů

Hotovostní dopady daňové reformy na veřejné rozpočty, bez dalších uvažovaných změn v mld. Kč DPH26,527,929,1 SD11,111,4 DPFO-20,3-28,7-33,7 DPPO0,0-20,1-40,7 Majetkové daně -0,4 Celkem16,9-9,9-34,3