Křížové výpravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Advertisements

Křížové výpravy století
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rytířské řády.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-14_Křížové výpravy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Středověká společnost
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Křížové výpravy.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Křížové výpravy.
Křížové výpravy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Co si představíš pod tímto pojmem?
Křižáci.
Křížové výpravy.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Saladin – křížové výpravy
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Západní Evropa za vrcholného středověku
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Křížové výpravy (kruciáty)
Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Francká říše.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Křížové výpravy.
Křížové výpravy.
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Svatá říše římská za Štaufů
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o křížových výpravách.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Od autorů: Věra a Miroslav Hrochovi Zpracovali: Adéla Albertová Klára Kocková.
Vrcholný středověk VY_32_Inovace_03SJ - 4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 22. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Svatá říše římská a křížové výpravy
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Templáři a jiné rytířské řády
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Křížové výpravy (kruciáty)
Křesťanství a středověká Evropa
Název vzdělávacího materiálu
Křížové výpravy Kruciáty
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_20
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Křížové výpravy do Palestiny
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Křížové výpravy a Rytířské řády
Křížové výpravy.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY PROTI HUSITŮM
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francká říše.
Křížové výpravy.
ČESKÉ KNÍŽECTVÍ V STOLETÍ
Transkript prezentace:

Křížové výpravy

ÚVOD Křížové nebo křižácké výpravy, starším výrazem kruciáty, byly vojenské výpravy z dob středověku, které vyhlašoval papež proti muslimům, pohanům a kacířům. Účastníci před zahájením výpravy skládali slib a byli označeni znamením kříže, které si našívali na šaty, a proto se nazývali křižáci Jednalo vojenské tažení směřující na Blízký východ Smysl: osvobodit boží hrob a Svatou zemi od přítomnosti nekřesťanských obyvatel.

První křížová výprava -Reakce na postupné pronikání tureckých nájezdníků do Anatolie,kde na Byzantské říši dobyli značná území a oslabili moc říše - Vyhlášená papežem Urbanem II., požádal o ni byzantský císař Alexios I. Dospěla až do Antiochie, ze které křižáci vyhnali Turky -Oficiální konec výpravy 1099 -* čtyř nových států: Jeruzalémské království, Antiochijské knížectví, Edesské hrabství

Druhá křížová výprava -Vojenské tažení vyhlášené papežem Evženem III. roku 1146 jako reakce na dobytí Edessy mosulským vládcem Zengím - První výprava ve znamení kříže v jejímž čele stanuli evropští králové, německý Konrád III. a francouzský Ludvík VII -Účast mnoha významných evropských feudálů včetně českého knížete Vladislava II. -Pochod armády napříč Evropou až do Byzantské říše -Jediným úspěchem výpravy bylo dobití Lisabonu 1147

Třetí křížová výprava - 1189–1192 - Vyhlášena -> papežem Řehořem VIII. za znovudobytí Jeruzaléma, který roku 1187 dobyl Saladin - Zúčastnili se jí králové Německa (Fridrich I. Barbarossa), Anglie (Richard Lví srdce) a Francie (Filip II. August) - Společně válčili proti egyptskému sultánovi Suladinovi -Závěr: 1192 uzavření mírové smlouvy

Čtvrtá křížová výprava - 1202 - 1204 - vyhlásil ->papež Inocenc III. - Výprava, organizovaná výborem rytířů a vedená hrabětem Theobaldem ze Champagne , postupovala do severní Itálie -Místo odjezdu do Palestiny,vyplenili Benátky, Dalmácii a Konstantinopol - incident se stal na dlouhou dobu příčinou rozporu mezi západní a východní církví.

Pátá křížová výprava -Vyhlášena roku 1213 papežem Inocentem III. - Cílem výpravy ->zaútočit na mocenské centrum dynastie Ajúbovců Egypt a osvobodit od nich obsazenou Svatou zemi a Jeruzalém -1217-> evropská armáda opustila hlavní město Jeruzalémského království- Akkon a spojila se s vojsky kyperského krále Huga I., jeruzalémského krále Jana z Brienne a antiochijským knížetem Bohemundem IV., aby zahájili útok na Ajúbovce v Sýrii.

Šestá křížová výprava -1228-1229 - Vojenské tažení římsko-německého císaře Fridricha II. Štaufského -Velmi úspěšná výprava -Bez boje padlo křesťanům, i když jen dočasně, do rukou Svaté město

Sedmá křížová výprava - Po vypršení míru, který vyjednal Fridrich II. a sultán Al-Kamil, byl v roce 1244 Jeruzalém opět uchvácen muslimy. -Císař Fridrich II. Štaufský v té době soupeřil s papežem Inocencem IV. ->křížové výpravy se zúčastnit nemohl. - Jediný král Ludvík IX. se ke křížové výpravě odhodlal - V březnu 1250 na cestě k Damiettě byl Ludvík IX. zajat - V květnu byl Ludvík díky své ženě ze zajetí vykoupen výměnou za město Damietta a 400 000 liver

Osmá křížová výprava - Zorganizována francouzským králem Ludvíkem IX. - Marně hledal společníky, nakonec ho podpořil bratr, sicilský král Karel z Anjou - Karel z Anjou chtěl cíl výpravy stočit na Tunis, kde měl ekonomické a politické zájmy, a Ludvík se nechal přesvědčit - Mnoho mužů při nedostatečném množství pitné vody onemocnělo a zemřelo. - 25. srpna zemřel sám král Ludvík IX. pravděpodobně na úplavici

Závěr křížových výprav Neúspěchy křížových výprav zapříčinily vznik nejrůznějších žebravých řádů a městských spolků. Lidé byli zoufalí ze skutečnosti, že křížové výpravy skončily neúspěšně. Panovalo přesvědčení, že boží podniky, za něž byly křížové výpravy považovány, jednoduše neúspěchem skončit nemohou. Největší kacířská hnutí založil sv. František a Petr Valdés (hnutí se jmenovalo Valdenští). Sv. František bojoval za uznání svého hnutí u papeže Inocence III. Křížové výpravy rovněž vedly ke vzniku rytířských řádů.