Předchůdci Husovi, Jan Hus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

Český stát v době předhusitské
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Myslitel, reformátor a kazatel
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Náboženské nebo sociální hnutí?
PŘEDHUSITSKÁ LITERATURA
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět: Český.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Počátky husitského hnutí
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Česká společnost v předhusitské době
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Vilém Occam Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA MISTRA JANA HUSA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Vrcholný středověk Společenská krize za Václava IV.- počátky Husitství
1/ Předehra 2/ švýcarská reformace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Reformace Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Počátky husitského hnutí
Mistr Jan Hus.
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
Jan Hus a jeho předchůdci
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká středověká literatura: Husitské písemnictví Tematická oblast: Český.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Jan Hus NIKOL SILVERTHORNOVÁ JAN STROUHA. Zdeněk Nejedlý ( ) Hus a naše doba Historik, literární historik, muzikolog, politik (KSČ) Výrazně ovlivnil.
OB21 – VVP – HUM – PAV – CJL – M – Historické pozadí na začátku 15. st. se zostřují spory mezi společenskými vrstvami, roste nespokojenost chudiny.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KONRÁD WALDHAUSER KONRÁD WALDHAUSER 1326 až v Praze začal kázat 29. září 1363 v kostele u svatého Havla kam přišel na pozvání Karla IV.;
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
HUSITSTVÍ.
PŘEDHUSITSKÁ LITERATURA
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
JAN HUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ČESKÁ LITERATURA STŘEDOVĚKU
Transkript prezentace:

Předchůdci Husovi, Jan Hus Václav Huk, Richard Kalný

Předchůdci Husovi Dělení: Zahraniční Čeští William Ockham John Wycliffe  Čeští Jan Milíč z Kroměříže Tomáš Štítný ze Štítného Konrád Waldhauser Matěj z Janova

Zahraniční: William Ockham anglický františkánský mnich a teolog, významný logik, nominalistický filosof a středověký politický myslitel názor, aby se církev zbavila majetku a byla podřízena světské moci

Zahraniční: John Wycliffe V češtině Jan Viklef anglický teolog na Oxfordské univerzitě a propagátor reforem římsko-katolické církve první anglický překlad Bibl předchůdce protestantské reformace

Čeští Jan Milíč z Kroměříže český kazatel Narodil se v Kroměříži, navštěvoval katedrální školu v Olomouci Pracoval v královské kanceláři doprovázel Karla IV. do Německa založil kazatelskou školu

Čeští Tomáš Štítný ze Štítného byl český šlechtic spisovatel, církevní reformátor, překladatel a kazatel Pocházel z nižší šlechty z tvrze Štítné u Žirovnice Psal o náboženských otázkách – česky

Čeští Konrád Waldhauser byl kazatel, spisovatel a církevní reformátor Vystupoval především proti simonii (svatokupectví) kázal proti lakotě a pýše Pražanů

Čeští Matěj z Janova  český katolický kněz a kazatel, církevní reformátor a spisovatel byl žákem Jana Milíče z Kroměžíže kázal latinsky – pro učence argumenty pro své učení hledal především v bibli

Děkujeme za pozornost!