Organizovaný kapitálový trh

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Burzy a burzovní obchody
Akcie téma „Finanční produkty“
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Cenné papíry kapitálového trhu.
1 Trhy s cennými papíry Michal Radvan. Zápatí prezentace 2 Trhy Trh výrobních faktorů x trh s výrobky x finanční trh Finanční x peněžní x kapitálový x.
Obchodování na pražské burze Petr Koblic, CEO. 2 Historický exkurz  1871 Komoditní a akciová burza v Praze  1920 – 39 Období rozkvětu burzy  1939 –
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
ORGANIZOVANÝ KAPITÁLOVÝ TRH.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO145 Název.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
EKONOMIKA BURZY IV Ing. Renata Slaná
Burzy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Finanční deriváty Zdeněk Jelínek. Finanční deriváty Finanční derivát je finanční nástroj založený na určitém finančním nástroji (podkladovém aktivu).
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO146 Název.
EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 FINAČNÍ TRHY Katedra financí
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
BUSINESS VOCABULARY IN USE INTERMEDIATE UNIT 37: TRANDING VOCABULARY.
BUSINESS VOCABULARY IN USE INTERMEDIATE UNIT 37: TRANDING VOCABULARY.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
EKONOMIKA BURZY I Ing. Renata Slaná
Trhy s cennými papíry Michal Radvan.
BURZY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
INDEXY KAPITÁLOVÝCH TRHŮ V ČR A VE SVĚTĚ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_04 Název materiáluBurza cenných.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
BurzyBurzy. Kdo obchoduje na burze Na burze mohou obchodovat jen akcionáři burzy a firmy, kterým udělila burzovní komora oprávnění. Jsou to: banky, brokeři.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Finanční trhy a cenné papíry
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Kolektivní investování
Centrální depozitář cenných papírů
Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
Obchodování na BCPP, a.s. Jana Horová
Transkript prezentace:

Organizovaný kapitálový trh 6. přednáška Organizovaný kapitálový trh

KAPITÁLOVÝ TRH dle způsobu organizace nabídky a poptávky organizovaný kapitálový trh – ……………………………………………….. je organizována – je určeno …….. má přístup na trh, ………………. se obchodují, v jakém ………., jakým způsobem,… burza, mimoburzovní trhy neorganizovaný kapitálový trh – nakupující a prodávající mají ……………………….., není specifikován …………………….. obchodování Dříve Středisko cenných papírů (Pozn. CDCP)

BURZA druh ……………………… trhu, „Zlaté pravidlo burzovních obchodů: Kdo má peněz málo nebo peníze těžce vydělává, ať na burzu nechodí; rovněž ne ten, kdo má slabé nervy a kdo při sebemenším poklesu nemůže spát. Bursián si musí zvyknouti nejen lehce vydělávati, ale i lehce ztrácet.“ Paulat, V. Bursa, bursovní obchody a spekulace. Praha: 1929, str. 133 druh ……………………… trhu, místo, kde se ve ……………….. stanoveným ………………... střetává …………… a ..………….. po přesně definovaném …………, organizováno je zejména: …….., způsob ……………., …….. a ………… má přístup na trh, burzy vznikly z pravidelných schůzek obchodníků na určitých místech již ve středověku – např. v Benátkách, Miláně, Florencii – obchodní cesty, název „burza“ vznikl v Bruggách, kde se obchodníci scházeli v obchodních místnostech rodiny Van der Beurse (14/15. stol.),

TYPY BURZY dle předmětu burzovního obchodu: burza ……………. (……………) – obchoduje se dle vzorků zboží, burza ……………. (součástí je burza cenných papírů), burza ……………….. (obchodují se především prostory lodí a jejich využívání).

Burza cenných papírů zvláštním způsobem organizované shromáždění osob, které se koná …………… na určitém ………….. a v určenou ………… a obchoduje se na něm s cennými papíry podle platných pravidel a burzovních předpisů, jedna z nejdůležitějších institucí tržní ekonomiky (vliv na tvorbu …, na …………. ,...), předmětem burzovních obchodů jsou různé druhy ……………………. – o jejich připuštění na burzu rozhoduje ……………………,

Systém obchodování na burze CP ………………………… historicky starší, obchodníci se setkávají na parketu osobně a sjednávají obchody s burzovním specialistou. obchody se realizují prostřednictvím počítačového systému, do kterého jsou vkládány nákupní a prodejní příkazy.

Základní podmínky připuštění cenných papírů na burzu nominální výše …………………… v min. výši, minimální doba …………………. společnosti, dostatečné rozptýlení akcií mezi investory, určitá úroveň hospodaření žadatele, vyhotovení ………………., pravidelné zveřejňování ……………………… ………….............

Druhy burzovních obchodů ………………… obchody – k vypořádání obchodu a předání cenných papírů (resp. změna majitele v CDCP) dochází během několika málo dní, …………………… obchody – se uskutečňují až po dohodnuté lhůtě po uzavření obchodu.

BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA K prvnímu organizovanému obchodu se zbožím došlo v Praze v roce 1861, v meziválečném období zaznamenala burza bouřlivý rozmach, který byl násilně přerušen druhou světovou válkou, Burza cenných papírů Praha, a.s. - založena 1992, 6. dubna 1993 se na jejím parketu uskutečnila první seance, je založena na členském principu, což znamená, že přístup do burzovního obchodního systému mají pouze licencovaní obchodníci s cennými papíry, kteří jsou členy burzy,

BCPP nejvyšším orgánem burzy je ………………………., statutárním orgánem burzy, který řídí její činnost a jedná jejím jménem, je ………………………., na činnost burzovní komory a chod burzy dohlíží ………………………., pro jednotlivé okruhy činností burzovní komora zřizuje ………………………. (pro členské otázky, pro kotaci, pro zkrácené kotační řízení, pro burzovní obchody). vypořádání obchodů uzavřených na burze zabezpečovala dceřiná společnost burzy UNIVYC, a.s.→ dnes Centrální depozitář cenných papírů, a.s.

Struktura BCPP Zdroj: Burza cenných papírů Praha [online]. Praha [cit. 05-09-2011]. Dostupný z: <http://www.bcpp.cz/dokument.aspx?k=Profil-Burzy-Struktura>.

Burzovní trhy BCPP Zdroj: Burza cenných papírů Praha [online]. Praha [cit. 05-09-2011]. Dostupný z: <http://www.bcpp.cz/Cenne-Papiry/Trhy-Cennych-Papiru/>.

Indexy BCPP INDEX PX Ukazatel vývoje kurzů ……………….. a ……………… obchodovaných emisí akcií (…………………….). Index PX je oficiálním indexem Burzy cenných papírů Praha, a.s. První výpočet indexu PX se uskutečnil 20. 3. 2006, kdy se stal nástupcem indexů ……….. a ………….. Výchozím dnem výpočtu indexu se stal 5. duben 1994, k němuž byla sestavena báze obsahující 50 emisí a nastavena výchozí hodnota indexu 1 000,0 bodů. Od prosince 2001 byl počet bazických emisí variabilní. Index je kalkulován v době obchodování, tj. od 9.25 do 16.00 hodin, v intervalu 15 vteřin.

Báze indexu PX (květen 2011) Název ISIN Váha [%] ČEZ CZ0005112300 22,55 KOMERČNÍ BANKA CZ0008019106 19,69 ERSTE GROUP BANK AT0000652011 17,09 TELEFÓNICA O2 C.R. CZ0009093209 16,97 NWR NL0006282204 9,68 UNIPETROL CZ0009091500 4,32 CETV BMG200452024 2,79 VIG AT0000908504 2,70 PHILIP MORRIS ČR CS0008418869 2,25 FORTUNA NL0009604859 0,77 PEGAS NONWOVENS LU0275164910 0,52 ORCO LU0122624777 0,40 AAA NL0006033375 0,22 ECM LU0259919230 0,04 KITD US4824702009 0,02 Celkem   100,00  

Vývoj indexu PX (PX 50) Zdroj: Burza cenných papírů Praha [online]. Praha [cit. 03-01-2012]. Dostupný z: <http://www.bcpp.cz/Statistika/Burzovni-Indexy/Detail.aspx?bi=1>.

Indexy BCPP INDEX PX-GLOB Ukazatel vývoje kurzů ………………. akcií ……………………………………...

Vývoj indexu PX-GLOB Zdroj: Burza cenných papírů Praha [online]. Praha [cit. 03-01-2012]. Dostupný z: <http://www.bcpp.cz/Statistika/Burzovni-Indexy/Detail.aspx?bi=3>.

BCPP

Obchodní parket burzy NYBOT (New York Board of Trade), na kterém právě probíhá obchodování kakaa.

RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s. (http://www.rmsystem.cz/) akciová společnost založená v roce 1993, od 1.12.2008 burzovní trh, trh je plně elektronický. Obchody lze realizovat: na obchodním místě (cca 60), prostřednictvím internetu, telefonicky, přímý účastník.

Obchodování na úvěr – princip finanční páky

Půjčování cenných papírů SHORT SALE Jedná se o formu úvěru, půjčovaným aktivem jsou cenné papíry, půjčku cenných papírů většinou zprostředkovává obchodník s cennými papíry.

Obhospodařování portfolia Trading Aktivní investování Růstová strategie Výnosová strategie Indexová strategie Podstupované riziko Očekávaný výnos

Býčí trh Zdroj: finančník [online]. Praha [cit. 05-09-2011]. Dostupný z: <http://www.financnik.cz/komodity/manual/komodity-byci-medvedi.html>.

Trh medvědí Zdroj: Financnik.cz [online]. Praha [cit. 05-09-2011]. Dostupný z: <http://www.financnik.cz/komodity/manual/komodity-byci-medvedi.html>.